ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Παρέμβαση Β.Κόκκαλη στον ΕΛΓΑ για άμεσες εκτιμήσεις & αποζημιώσειςΟ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θ. Κουρεμπέ για να τον ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου, μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως έχουν άμεσα ξεκινήσει οι ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά στην καρπόπτωση αμυγδάλων στην περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Κουρεμπές τον ενημέρωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον αποδειχθεί απώλεια εισοδήματος, θα γίνουν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη στήριξη της καλλιέργειας.

Όσον αφορά στα αχλάδια του 2016 που σημείωσαν απώλεια παραγωγής από μη καλυπτόμενα αίτια, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε πως έχει ήδη τεκμηριωθεί η απώλεια εισοδήματος και θα στηριχθούν οι πληγέντες παραγωγοί με «de minimis». Το ύψος της ενίσχυσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Μετά τα όσα προβλήματα προκλήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του νομού Λάρισας, θεώρησα επιβεβλημένο να συναντηθώ άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να ενημερωθώ για την κατάσταση και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Είναι ξεκάθαρη η εντολή που έδωσα στον κ. Κουρεμπέ να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, για να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες. Σε ό,τι αφορά στις αναφορές για την καλλιέργεια αμυγδάλου, κυρίως στις περιοχές του Συκουρίου, της Ελασσόνας και της Μαγνησίας, έχω και προσωπικά γίνει δέκτης του προβληματισμού από αρκετούς παραγωγούς, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, για να αποδειχθεί τεκμηριωμένα η απώλεια εισοδήματος και να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Τέλος, δίνουμε λύση και σε ένα πρόβλημα που αφορά στα αχλάδια και έρχεται πίσω από το 2016, αποζημιώνοντας μέσω της διαδικασίας “de minimis”».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Παράσταση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Λάρισας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 9.30 το πρωί, οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Παρατηρήθηκε ότι στις αμυγδαλιές στην ευρύτερη Περιφέρεια του Δήμου μας υπάρχει πρόβλημα χαμηλής καρπόδεσης και οι αμυγδαλοπαραγωγοί καλούνται στην πολύ δύσκολη οικονομικά αυτή περίοδο αφενός να αποπληρώσουν το σύνολο των αγροτικών εφοδίων που έχουν χρησιμοποιήσει την τρέχουσα χρονιά, της οποίας οι καλλιεργητικές διαδικασίες σχεδόν έφταναν στο τέλος, και, αφετέρου, να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά έως και τον Δεκέμβριο του 2020, μιας και σε εκείνο το χρονικό διάστημα θα ξαναεισπράξουν από την αμυγδαλοκαλλιέργεια της επόμενης χρονιάς».

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με αφορμή την τελευταία χαλαζόπτωση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του σημειώνει πως «μετά από επικοινωνία μου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, πληροφορήθηκα ότι μόλις χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας με επικεφαλής τον προϊστάμενο κ. Μιχάλη Λιόντο πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, ενώ στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς, το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, έχει ήδη αποσταλεί επιπλέον προσωπικό στο υποκατάστημα της Λάρισας, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας».

* Να επανεξεταστεί η δυνατότητα αποζημίωσης μέσω κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας και ειδικά του Δήμου Τεμπών για τις ζημιές που υπέστησαν το 2017 ζητά ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

* Με αφορμή την τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε την αγροτική παραγωγή σε Τύρναβο και Αμπελώνα ο περιφερειακός σύμβουλος με την «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την Ανατροπή» Αντώνης Αδάμου μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η εναέρια προστασία του ΕΛΓΑ έμεινε στα λόγια και οι παραγωγοί στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Είναι επιτακτικά αναγκαίο να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών και να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα και στο σύνολο της ζημίας (100%)».


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Παρέμβαση Β.Κόκκαλη στον ΕΛΓΑ για άμεσες εκτιμήσεις & αποζημιώσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: