ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ελιά: Θετικό το ξεκίνημα πριν την ανθοφορία

 
Περνώντας μέσα από μία κρίσιμη περίοδο του χειμώνα, η ελιά προσπαθεί να σχηματίσει τους βλαστούς,οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να επιτευχθεί μία πλούσια ανθοφορία.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το φυτό και η εικόνα που αποκομίζουμε από τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας είναι θετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και πλούσια καρποφορία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολλοί και για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί, θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Η πρόληψη από διάφορες ασθένειες και εντομολογικές προσβολές βοηθά τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. 
 
Σημαντικότερος παράγοντας για την καλλιέργεια της ελιάς είναι η δακοκτονία, όπου για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες . Όλοι όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κριθούν από το αποτέλεσμα. 
 
Όσον αφορά στις ασθένειες, στο κυκλοκόνιο, οι προσβολές ήταν ελάχιστες και οι παραγωγοί,οι οποίοι έκαναν τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Επειδή όμως το γλοιοσπόριο εμφανίζει τα αποτελέσματά του το φθινόπωρο, θα πρέπει οι παραγωγοί να ξεκινήσουν ψεκασμούς αυτή την εποχή ώστε να προλάβουν την προσβολή του καρπού. 
 
Η χρήση διασυστηματικών μυκητοκτόνων έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σημαντική για την παραγωγή της ελιάς είναι η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα τροφοπενίας του φυτού, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις αποδόσεις και την ποιότητα.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
 roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ελιά: Θετικό το ξεκίνημα πριν την ανθοφορία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:42 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: