ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση:Πούλησαν τα αρνιά τους κάτω από το κόστος...


Ούτε φέτος θα κάνουν Ανάσταση οι κτηνοτρόφοι - Πούλησαν τα αρνιά τους κάτω από το κόστος...
Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρχαν λιγότερα διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια ενόψει της ζήτησης για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς του Πάσχα, αυτό δεν κατάφερε να διαμορφώσει ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς, τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και κάποιο κέρδος.

Αντιθέτως, για μία ακόμη χρονιά, επαναλήφθηκε το φαινόμενο οι παραγωγοί να αναγκάζονται να πωλούν κάτω από το κόστος τα σφάγια ή να δίνουν με 2-2,3 ευρώ το κιλό ζων βάρος σε εμπόρους, μην μπορώντας να σηκώσουν το κόστος της εκτροφής, αλλά χάνοντας εξ αρχής με αυτόν τον τρόπο τη διαπραγματευτική δυνατότητα και την υπεραξία του τελικού προϊόντος.

«Όσοι καταφέρουν να πουλήσουν στα 5 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από το κόστος, θα είναι ευχαριστημένοι. Το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια με τις πασχαλινές σφαγές των αμνοεριφίων είναι να περιορίσουμε τις απώλειες».

Περιγράφοντας την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε φέτος, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρης Γίτσας, τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ»:

«Από την αρχή φέτος ο αριθμός των διαθέσιμων αμνοεριφίων ήταν μικρότερος από πέρσι γιατί έφυγαν πολλά στις εξαγωγές και όχι μόνο το Πάσχα. Από το φθινόπωρο ακόμα είχαμε αυξημένες εξαγωγές σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά, δεν είδαμε να λειτουργεί ο νόμος της αγοράς, να ανέβει δηλαδή η τιμή για τον παραγωγό λίγο πριν από το Πάσχα».

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί αφενός τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να συγκεντρώνονται τα περισσότερα στα χέρια των εμπόρων ζωντανά, αφετέρου από τον «φόβο» για τις προσφορές που θα διαμορφώσουν τα σούπερ μάρκετ, που κρατάει κουμπωμένη την αγορά. Ο μεγαλύτερος όγκος αρνιών και κατσικιών, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, «έφυγε» μέχρι τα 4,5 ευρώ το κιλό. Ενδεχομένως, κάποια ελάχιστα, που βρίσκονται στα χέρια παραγωγών ακόμη, να εισπράξουν μέσα στη Μ. Εβδομάδα 20-30 λεπτά παραπάνω. «Αυτό, όμως», υπογραμμίζει, «δεν θα κάνει τη διαφορά για το σύνολο των κτηνοτρόφων». Την ίδια στιγμή, κοινός τόπος στις εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων είναι ότι οι αδιάλειπτες ελληνοποιήσεις είναι ένα ακόμη καίριο πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία και αυτές τις μέρες της αυξημένης ζήτησης.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κάτω από το κόστος οι τιμές

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνου, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα εποχές του παρελθόντος, όταν οι κτηνοτρόφοι ανέμεναν το Πάσχα για να καλύψουν τα ετήσια έξοδα:

«Όσοι καταφέρουν να πουλήσουν στα 5 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από το κόστος, θα είναι ευχαριστημένοι. Το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια με τις πασχαλινές σφαγές των αμνοεριφίων είναι να περιορίσουμε τις απώλειες».

Οι σφαγές που έγιναν για το Καθολικό Πάσχα, με κατεύθυνση των σφαγίων κυρίως προς Ιταλία, ήταν μισά ελληνικά, μισά Ρουμάνικα. Οι εισαγωγές αμνοεριφίων ήταν και φέτος αυξημένες, καθώς τους εμπόρους τους ενδιαφέρει η ένδειξη της σφαγής να είναι ελληνική. Οι Έλληνες πούλησαν τα μεσαίου μεγέθους (μέχρι 6-7 κιλά) αρνιά με 4,30 ευρώ/κιλό και τα κατσίκια 4,50 ευρώ/κιλό, ενώ για το ελληνικό Πάσχα η εκτίμηση είναι ότι η τιμή θα τσιμπήσει 20-40 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, «οι ελπίδες μας εναπόκεινται πλέον στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος θα αναζητήσει το εγχώριο αρνί και όχι το κατεψυγμένο-εισαγόμενο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να στηρίξει την ντόπια παραγωγή και κατανοεί ότι δεν έχει νόημα η περίφημη, ανούσια πολλές φορές, συζήτηση για την τιμή του οβελία».

ypaithros.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση:Πούλησαν τα αρνιά τους κάτω από το κόστος... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: