Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β.Αποστόλου: Με τη συμφωνία των Πρεσπών οι εμπορικές ονομασίες θα προστατεύσουν τους καταναλωτές & τις ελληνικές επιχειρήσεις.


Ο τέως Υπουργός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση, στο Κανάλι της Βουλής, με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη, συζήτησαν την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, τα θέματα της επικαιρότητας, με κυρίαρχο αυτό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

Πήραμε μια γεύση από το ρεπορτάζ που ετοίμασε η Άννα Σεμινάκη από τα δεκάδες θέματα που συζητήθηκαν στις συζητήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Ζόραν Ζαέβ και οι Υπουργοί με τους ομολόγους τους στη γειτονική χώρα. Ένα που ακούσαμε ήταν και τα εμπορικά σήματα, ιστορικά εκπαιδευτικά αρχαιολογικά ζητήματα. Θα σταθώ λίγο στο θέμα των εμπορικών σημάτων κύριε Αποστόλου γιατί καταρχήν ξέρετε καλά το χώρο και το αντικείμενο αλλά και το τι γίνεται στο θέμα αυτό ειδικά με τα κρασιά και αν μπορεί να λυθεί να προσπεραστεί και να υπάρχει συνεργασία και από τις δυο χώρες για αυτό το θέμα; 


Καταρχήν να πω ότι ήταν μια πολυσήμαντη επαφή όχι μόνο από τη πλευρά της πολιτικής προσέγγισης της συμφωνίας αλλά και βεβαίως της επιχειρηματικής δεδομένο ότι είχαμε μια συμμετοχή πάνω από 140 επιχειρηματίες ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. Πολύ σωστά λοιπόν μπήκαν και θέματα τα οποία είχαν σχέση και με την επιχειρηματική δραστηριότητα και αναφέρομαι σε αυτό που είπατε τα εμπορικά σήματα. Δεν είναι μια ιστορία που προέκυψε από την συμφωνία, η ιστορία αυτή είναι πολύ παλιά όσον αφορά τη χρήση των εμπορικών ονομασιών και βεβαίως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας με την τότε συμπεριφορά της μια κατάχρηση, θα έλεγα, των εμπορικών ονομασιών. Ξεκαθαρίζουμε όμως απ την αρχή μερικά θέματα κατά αρχήν όσα προϊόντα έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης ή ως προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων αυτά προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο με τις Διεθνής συμφωνίες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τρίτες χώρες αλλά βεβαίως πάνω απ’ όλα με τις χώρες οι οποίες θέλουν να μπουν στην ενταξιακή διαδικασία δηλαδή αύριο να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιες επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις ονομασίες τους προστατεύονται αυτόματα και παραμένει έτσι. 

Από εκεί και πέρα υπάρχει αυτό που λέμε τα εμπορικά ονόματα, εμπορικές ονομασίες που όπως σας είπα προηγούμενα υπήρχαν εκεί λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και νομίζω πως οι ομάδες εργασίας, αυτές οι επιτροπές που ήδη έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν για να αντιμετωπίσουν μέσα σε ένα βάθος χρόνου όλες αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα των εμπορικών ονομασιών βάζοντας ως βασική προϋπόθεση ότι δεν επιχειρείται από τα συγκεκριμένα εμπορικά ονόματα, τις εμπορικές ονομασίες να παραπλανηθεί ο καταναλωτής πρώτα από όλα σκεφτόμαστε τον καταναλωτή της χώρας της οποίας απευθύνονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Άρα λοιπόν όταν έχουμε χρήση που επιχειρεί να παραπλανήσει, σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που είχαμε εδώ και καιρό, την επιχείρηση, την προσπάθεια παραπλάνησης που έκανε η Τσεχία στους καταναλωτές της να χρησιμοποιεί τον όρο Ελληνικό γιαούρτι. Μέσα λοιπόν από διαδικασίες και διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοστάτησε πείσαμε και αποσύρθηκε ο όρος Ελληνικό γιαούρτι διότι ναι μεν αυτοί έλεγαν ότι ο όρος έχει σχέση με τρόπο παραγωγής του προϊόντος όμως αυτό που εισέπραττε ο καταναλωτής, που εισέπρατταν όλοι είναι ότι πρόκειται για Ελληνικό προϊόν. Άρα λοιπόν η χρήση του ονόματος στη συγκεκριμένη περίπτωση Μακεδονία, Μακεδονικό όταν χρησιμοποιείται και έχει ως στόχο να παραπλανήσει, βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να εξεταστεί και για να υπάρξει σαφής αναφορά ιδιαίτερα στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος πέραν της σαφούς αναφοράς ότι είναι προϊόν Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συζητήσουμε αν αυτή η ετικέτα η εμπορική ονομασία που χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία να χρησιμοποιεί αύριο μεθαύριο τον όρο Βόρεια Μακεδονία κάτι το οποίο φάνηκε από τη σχετική συζήτηση που έγινε σχετικά με τα κρασιά από τον πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας άρα λοιπόν οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο κομμάτι δίνοντας βεβαίως την δυνατότητα εκ των πραγμάτων να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία αλλά μέσα από μια σύνθετη ονομασία γιατί απ την άλλη πλευρά την δική μας είναι γνωστό ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία ο όρος Μακεδονία θα χρησιμοποιείται από τη χώρα μας όπως χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις δικές μας εμπορικές ονομασίες. Σ’ αυτήν την πλευρά επομένως που υπάρχει το πρόβλημα θα πρέπει η Επιτροπή να τα δει. 

Θα ξεπεραστεί πιστεύετε εσείς αυτό; 

Είναι πολύ σημαντικό αυτό νομίζω, στις συζητήσεις που θα γίνουν στις ομάδες εργασίας σ’ αυτές τις επιτροπές που υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν. Λογικό είναι να θέλει χρόνο, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία έχει προβλήματα στην εφαρμογή της αν υπάρχει η καλή διάθεση, η καλή πρόθεση και τουλάχιστον από την πλευρά την Ελληνική το έχουμε δείξει αυτό, όλα θα λυθούν. 


Όλα τώρα αυτά τα θέματα, εμπορικά σήματα, ιστορικά – αρχαιολογικά – εκπαιδευτικά ζητήματα δεν θα έπρεπε να τα είχαμε προετοιμάσει ότι στη συμφωνία μέσα αυτή να υπάρχουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας και να έχουν ξεκινήσει οι Επιτροπές να προετοιμάζουν είτε το έδαφος είτε αυτό που χρειάζεται για να γίνουν οι αλλαγές, δηλαδή οι επιχειρηματίες από την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που έχουν χρόνια και επαφές και επιχειρηματικές συναλλαγές και συνεργασία με τη γειτονική χώρα δεν θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει νωρίτερα για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα και να έχει γίνει μια προετοιμασία κύριε Αποστόλου; 


Κοιτάξτε, να δούμε δύο προσεγγίσεις πάνω σ’ αυτό που είπατε. Όσον αφορά στις εμπορικές ονομασίες βεβαίως μπορούσαν να κατοχυρώσουν μερικές εμπορικές ονομασίες πριν προχωρήσει η άλλη πλευρά, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη χώρα έχουμε προβλήματα και με πολλές άλλες χώρες οι οποίες ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο που τα ελληνικά τρόφιμα και προϊόντα ήδη έχουν θα έλεγα κατοχυρωθεί στην παγκόσμια αγορά ως ποιοτικά προϊόντα έχουμε τέτοιες επιθέσεις. Απ’ την άλλη πλευρά αν σ’ αυτή τη διαδικασία της συμφωνίας, στην πορεία για να ολοκληρωθεί μπαίναμε και σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα δημιουργούν πολύπλοκες διαδικασίες τις οποίες από την ώρα που το μείζον πετύχαμε με τη συγκεκριμένη συμφωνία, άρα λοιπόν τιε λεπτομέρειες νομίζω καλή διάθεση υπάρχει, πρέπει οπωσδήποτε να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν είχαμε τον χρόνο να μπούμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. 


Κάτι πολύ σημαντικό στα όσα ακούσαμε εχθές από τους δυο πρωθυπουργούς είναι το θέμα και της επιτήρησης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας είναι κάτι το οποίο συμφωνήθηκε η συνεργασία σε τομείς όπως η Άμυνα, η Ασφάλεια, το Air Policing όπως λέμε, δηλαδή η Εναέρια Επιτήρηση που θα έχουμε εμείς στη γειτονική χώρα είναι πολύ σημαντικό κύριε Αποστόλου πιστεύετε; 


Πάρα πολύ σημαντικό ιδιαίτερα από τη δική τους πλευρά, αισθάνονται και οι ίδιοι ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο γι’ αυτό λοιπόν αυτό που εμείς ήδη κάναμε με το Μαυροβούνιο πριν χρόνια σήμερα στις συζητήσεις που έγιναν συμφωνήσαμε ότι τα ραντάρ που έχουμε στο Τρίλοφο στη Μίκρα να χρησιμοποιούνται αυτά και γενικότερα θα σας έλεγα ότι, ό,τι δυνατότητα έχουμε παρακολούθησης μια συνεργασία και βοήθεια προς τη δική τους πλευρά είναι πάρα πολύ σημαντικό. 


Θα δούμε και θα μείνουμε στα όσα το επόμενο διάστημα θα φανεί και αυτή η συμφωνία, ξέρετε, πως θα προχωρήσει, τι χρειάζονται στις λεπτομέρειες στη διεπιστημονική επιτροπή, τι θα κάτσει να μελετήσει οι Επιτροπές για αυτά που συζήσαμε μόλις, θα προχωρήσουν για να τα λύσουν με πρόθεση καλής συνεργασίας των δυο χωρών. 


Όταν βασικά αναφέρομαι τώρα σε αυτό που αφορά σε μνημεία ή σε χώρους, όταν είχαμε για παράδειγμα την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου τους πριν υπογράψουμε την συμφωνία, όταν είχαμε ζητήματα που είχαν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό όπως τα μνημεία που συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι αυτά έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μπει πλέον σε μια διαδικασία αμοιβαίας, θα έλεγα, εμπιστοσύνης που είναι το βασικότερο εργαλείο αυτήν την ώρα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις πτυχές της συμφωνίας. 


Θα πάμε κύριε Αποστόλου σε ένα θέμα που μας έκανε χθες να στεναχωρηθούμε πάρα πολύ, είναι η απώλεια του Βασίλη Λυριντζή. 


Ανοιχτή καρδιά ο Βασίλης και ένας άνθρωπος ο οποίος ειδικά στη λειτουργία του στο δημοσιογραφικό χώρο, γιατί εμείς είχαμε και μια σχέση κομματικής προέλευσης, λάμπρυνε. Κρίμα χάσαμε έναν άνθρωπο… 


Είπε ο κύριος Αποστόλου νωρίτερα πως αυτή, που δεν τη χαρακτήρισε πρόβλημα, η συνεργασία των επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδας με την γειτονική χώρα κρατάει χρόνια, κύριε Αποστόλου έτσι δεν είναι; Δεν είχαμε ποτέ προβλήματα στις εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές μας με την γειτονική χώρα; 


Προβλήματα όσον αφορά ειδικά μερικές εμπορικές ονομασίες είχαμε αλλά ήταν άλλη περίοδος εκείνη, από την ώρα που εμείς προσεγγίσαμε μια πραγματικότητα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ήταν τα πράγματα ιδανικά για τη χώρα μας όταν ξεκινήσαμε τις σχετικές συζητήσεις, μην ξεχνάτε ότι όλος σχεδόν ο πλανήτης αναφερόταν στη συγκεκριμένη χώρα με το όνομα Μακεδονία. Από τη δική μας πλευρά είχαμε διαμορφώσει μια λεγόμενη εθνική θέση η οποία μιλούσε για διπλή ονομασία, είχαμε ήδη δώσει τον όρο Μακεδονία με την προηγούμενη συμφωνία αυτή που αναφέρονταν στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από την ώρα που είχε την αναφορά αυτή Μακεδονία ουσιαστικά οποιαδήποτε συζήτηση και να έκανες μετά αυτό ήδη ήταν κεκτημένο απ’ την άλλη πλευρά, γιατί τους το είχαμε δώσει εμείς, άρα λοιπόν όπως αντιλαμβάνεστε προσπαθήσαμε μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα, όπως είχε διαμορφωθεί, να πάρουμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε. Το να παίρνεις μια δέσμευση και ταυτόχρονα να μετατρέπεται σε πράξη από την συμβαλλόμενη χώρα ακόμη και τροποποίηση του συντάγματος σύμφωνα με αυτά που επιθυμεί, με αυτά που έχει συμφωνήσει είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα από εκεί και πέρα τις λεπτομέρειες τα είπαμε νωρίτερα όσον αφορά τις εμπορικές ονομασίες όλα αυτά μέσα από τις διαδικασίες, συζητήσεων των επιτροπών κλπ μην ξεχνάμε ότι σ όλη αυτήν την πορεία πάντα υπάρχει από τη δική μας πλευρά η δυνατότητα αν δεν πάει κάτι καλά, όπως το έχουμε συμφωνήσει, να μην περπατήσει. 
Άρα λοιπόν από τη στιγμή που έχουμε ένα κλίμα πάρα πολύ καλό, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι όλα τα προβλήματα, το ένα μετά το άλλο, μέσα από τη συζήτηση αυτή λύνονται, να προχωρήσουμε. 


Επειδή είπε ο κ. Μαυρίδης στην αρχή ότι κατηγορήθηκαν ότι είναι ακροδεξιοί, είναι φασίστες αυτοί που αντιδρούν, όχι υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού λαού, βεβαίως, το οποίο έχει διαφορετική άποψη, δε σημαίνει ότι κι αυτούς όλους θα τους εντάξουμε. Ότι όντως επιχειρούν συγκεκριμένες δυνάμεις να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση δε νομίζω πως διαφωνεί κανείς. Άρα λοιπόν νηφάλια από εδώ και πέρα, δεν υπάρχει περίπτωση, εξάλλου και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Μητσοτάκη έχει πει ότι υπάρχει συμφωνία, θα τη σεβαστούμε και από κει και πέρα βλέπουμε τι κάνουμε. 
Άρα λοιπόν αυτό να το δούμε και να μην ομφαλοσκοπούμε γύρω από ένα θέμα που εκ των πραγμάτων βρέθηκε σε καλύτερη μοίρα την επόμενη μέρα από την προηγούμενη. 


Όσο για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία και σχόλια που ακούστηκαν για την ανθρώπινη πλευρά που επέδειξαν οι δυο Πρωθυπουργοί κατά τη χθεσινή τους συνάντηση: 


Όταν έχουμε μία συμφωνία η οποία συζητήθηκε και ιδιαίτερα οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον η διαρκής επαφή κάπου δημιουργεί και μία ανθρώπινη σχέση. Όλοι μας το έχουμε αυτό. Άρα λοιπόν αυτή την ανθρώπινη σχέση μην τη βάζετε μέσα στις διαδικασίες των συζητήσεων. 


Δείτε το σημαντικότερο, πόσες συμφωνίες υπεγράφησαν χθες μεταξύ των μελών της Κυβέρνησης και των αντίστοιχων εκπροσώπων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, πάρα πολλά θέματα από τη διπλή φορολόγηση, από την τελωνειακή συνεργασία, από διευκόλυνση των συναλλαγών, πόσες συζητήσεις έγιναν και συναντήσεις, εκφράστηκαν πάρα πολλοί από τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη επίσκεψη. Άρα λοιπόν να μην πάρουμε αυτό το θετικό ως εικόνα, κι ας αφήσουμε τα υπόλοιπα, έχουμε χρόνο και πολλές διαδικασίες ακόμα. 

Κύριε Αποστόλου θα ήθελα ένα σχόλιο σας για το θέμα των δασικών χαρτών γιατί όπως ακούσαμε στο ρεπορτάζ πήρε παράταση για συγκεκριμένες περιοχές. 

Κοιτάξτε ότι αποτελεί αναγκαιότητα η σύνταξη των δασικών χαρτών στη χώρα μας δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον όταν είχαμε με το Σύνταγμα του 1975 την υποχρέωση να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες, όσο γίνεται γρήγορα, έχουν περάσει 40- 45 χρόνια και έχουμε κολλήσει. Άρα λοιπόν και μόνο όλη αυτή η καθυστέρηση σου δείχνει ότι σ αυτή τη διαδικασία ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα γι αυτό και η παράταση για τις αντιρρήσεις, αλλά πλέον από κει και πέρα έχουμε φτάσει σε μια ώρα που προβλήματα που υπάρχουν όπως αυτό με τους δασωμένους αργούς ή αυτό που συμβαίνει τις χορτολιβαδικές εκτάσεις γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, είναι θέματα τα οποία θα τα αναδείξουμε και πρέπει οπωσδήποτε να τα αντιμετωπίσουμε για να έχουμε και ένα δασικό χάρτη ο οποίος γίνεται και αποδεκτός από αυτούς που πάνω από όλα καλούνται να τον υπερασπιστούν και δεν είναι άλλος από τις τοπικές κοινωνίες.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Β.Αποστόλου: Με τη συμφωνία των Πρεσπών οι εμπορικές ονομασίες θα προστατεύσουν τους καταναλωτές & τις ελληνικές επιχειρήσεις. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:50 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: