Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τυρί φέτα: Ο λευκός χρυσός της χώρας!Έτσι την αποκαλούν κι όχι άδικα. Γιατί είναι το πρώτο τυρί σε κατανάλωση στην εσωτερική αγορά στο σύνολο των τυροκομικών προϊόντων, ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα μας και το πλέον αναγνωρίσιμο ελληνικό τρόφιμο διεθνώς. Η φέτα, κατοχυρωμένη ως προϊόν ΠΟΠ, έλκει διαρκώς το καταναλωτικό ενδιαφέρον, με σημαντικά οφέλη, υφιστάμενα και δυνητικά, για την ελληνική οικονομία και τις τυροκομικές επιχειρήσεις, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που βολιδοσκοπούν την κλαδική αγορά, προκειμένου να διεισδύσουν σε αυτήν, μέσω εξαγορών κυρίως τοπικών τυροκομικών μονάδων.

Oι εξαγορές στα τέλη του 2018 δύο μικρομεσαίων θεσσαλικών τυροκομικών μονάδων από μια γαλλική και μια γερμανική εταιρία, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, δίνει το στίγμα για τις εξελίξεις στα επόμενα χρόνια, καθώς το διεθνές ενδιαφέρον για τη φέτα αυξάνει, δεδομένων και των πληγών της οικονομικής κρίσης στο μικρομεσαίο επιχειρηματικό δυναμικό του κλάδου. «Σίγουρα το επόμενο διάστημα θ’ ακολουθήσουν κι άλλες πιο «τρανταχτές» εξαγορές. Καλωσορίζουμε τον υγιή ανταγωνισμό, όπου κι αν προέρχεται. Οι εξαγορές, άλλωστε, αποτελούν στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της Όπτιμα. Κατόπιν της εξαγοράς της Δομοκός ΑΕ, η εταιρεία μας βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των νέων ευκαιριών για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηγετικής της θέσης», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Γαργανουράκης, Group Brand Manager της Όπτιμα.

Η ταυτότητα της ελληνικής τυροκομίαςΣτη χώρα μας σήμερα λειτουργούν περί τα 600 σύγχρονα τυροκομεία, που απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους και διαχειρίζονται ετησίως περίπου 700.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος, επί το πλείστον για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Τα έσοδα από τις εξαγωγές φέτας υπερβαίνουν ετησίως τα 340 εκατ. ευρώ, ενόσω η διεθνής ζήτησή της αυξάνει. Πρόκειται για το πρώτο εξαγωγικό τυρί της χώρας, με μερίδιο 76,8% στο σύνολο των εξαγωγών ελληνικών τυροκομικών, σύμφωνα με την τελευταία σχετική κλαδική μελέτη της Icap. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παράγωγοι φέτας, τα κρούσματα παραποίησης του ελληνικού προϊόντος είναι πλέον καθημερινά. Κάθε χρόνο η εγχώρια τυροκομία παράγει περίπου 120-130 χιλιάδες τόνους φέτας. Οι εξαγωγές της αναλογούν περίπου στο 40%-50% της ετήσιας παραγωγής των μεγάλων και μικρών τυροκομικών εταιρειών, καλύπτοντας, πάντως, μόλις περί το 10% της ζήτησης του προϊόντος στην ΕΕ –αυτή εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 500 χιλιάδες τόνους ετησίως. Το 2017 πρώτη εξαγωγική αγορά για την φέτα ήταν η Γερμανία (μερίδιο όγκου εξαγωγών 35%), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (17%), η Ιταλία (11%), η Σουηδία (6%) και η Γαλλία (5%). Τα εννέα στα δέκα κιλά εξαγώγιμης φέτας εξακολουθούν να έχουν προορισμό τις χώρες της ΕΕ. Πάντως, αυξητική τάση εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές φέτας σε τρίτες χώρες, όπως της Μέση Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και στην Αυστραλία. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), οι προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών της φέτας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, αν ληφθεί υπόψιν ότι το 2017 οι εξαγωγές της έφτασαν τις 59,4 χιλιάδες τόνους και σε αξία τα 343,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 60% σε όγκο και 57,2% σε αξία στην πενταετία 2013-2017, με μέση ετήσια αύξηση 13%.

«Μήλον της Έριδος»Η αυξημένη διεθνής ζήτηση της φέτας την καθιστά «μήλον της Έριδος» μεταξύ Ελλάδας και χωρών, που προσπάθησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα παραγωγής της. Όπως είναι γνωστό, πολλές χώρες εντός και εκτός ΕΕ παράγουν και διακινούν χιλιάδες τόνους λευκού τυριού, βαφτίζοντάς το «φέτα» και προκαλώντας ζημιά στους Έλληνες τυροκόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατοχυρώσει από το 2002 την ονομασία «φέτα» ως ΠΟΠ για το λευκό τυρί άλµης, που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Δηλαδή, η ονομασία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τυριά παρόμοιας σύστασης, που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος ή με διαδικασίες ξένες προς τις ελληνικές παραδοσιακές. Ωστόσο, χώρες της ΕΕ που παράγουν εδώ και χρόνια λευκό τυρί, όπως η Γαλλία από το 1931 και η Δανία από τη δεκαετία του 1930, προσπάθησαν να αλλάξουν τη σχετική απόφαση με συνεχείς προσφυγές (Γαλλίας, Γερμανίας και Δανίας), επιδιώκοντας την κατοχύρωσή τους. Μετά από δικαστικό αγώνα, το 2005 το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε υπέρ της Ελλάδας ότι η ονομασία «φέτα» δεν είναι κοινή, αλλά Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ενός ελληνικού παραδοσιακού τυριού, συγκεκριμένων προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αλλά τα φαινόμενα της «φέτας-μαϊµού» δεν σταμάτησαν. Πρόσφατα η διακίνηση τέτοιας δανέζικης «φέτας» υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει συστάσεις αναφορικά με την προστασία του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος, προειδοποιώντας τη Δανία για την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν οι αρχές της εξακολουθήσουν να επιτρέπουν την κυκλοφορία λευκών τυριών με την ονομασία «φέτα».

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει τις καταχωρισμένες ονομασίες από αρκετούς τύπους καταχρήσεων. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της καταχωρισμένης ονομασίας για προϊόντα συγκρίσιμα με τα καταχωρισμένα ως προστατευόμενης ονομασίας, καθώς και η εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας εντός ορίων της ΕΕ. Εντέλει, όμως, πόσο προστατευμένη είναι ευρύτερα στη διεθνή αγορά η αυθεντική φέτα, δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών συμφωνιών της ΕΕ με τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική και την Ιαπωνία; Οι εκπρόσωποι του κλάδου στην Ελλάδα διατυπώνουν επιφυλάξεις.

Διεθνείς διαμάχες και εσωτερική υπονόμευση«Υπάρχουν μάχες που πιθανότατα θα χαθούν, όπως στις περιπτώσεις του Καναδά και της Νότιας Αφρικής. Όμως, στην περίπτωση της Ιαπωνίας η μάχη κερδήθηκε, καθώς την 1η Φεβρουαρίου φέτος ψηφίστηκε η συμφωνία αναγνώρισης των προϊόντων ΠΟΠ μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, η οποία περιλαμβάνει την ελληνική φέτα. Όπως, κατόπιν αντιδράσεων των ελληνικών αρχών και φορέων της ΕΕ απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Τσεχία η παραγωγή γιαουρτιού με την ονομασία «ελληνικό». Επομένως, με καλό συντονισμό των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των φορέων της αγοράς είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τα ελληνικά προϊόντα», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος-Χατζάκος, αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής της ΜΕΒΓΑΛ. Ανάλογη θέση διατυπώνει ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Δωδώνη: «Η προάσπιση των προϊόντων ΠΟΠ είναι υπόθεση ιερή. Είναι επιβεβλημένοι οι συστηματικοί έλεγχοι σε κάθε παραγωγό φέτας από την πολιτεία» δηλώνει, προσθέτοντας ότι ο κανονισμός των ΠΟΠ προϊόντων πέραν της ισχύος του εντός ΕΕ έχει εφαρμογή και σε χώρες που συνδέονται με σχετικές ειδικές συμφωνίες με την ΕΕ.

Δήμητρα Σκούφου


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Τυρί φέτα: Ο λευκός χρυσός της χώρας! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.