ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της καταβολής ανταλλάγματος χρήσης καστανοτεμαχίων


Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αλλαγή του τρόπου καταβολής ανταλλάγματος χρήσης καστανοτεμαχίων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή του τρόπου καταβολής ανταλλάγματος χρήσης καστανοτεμαχίων επί δημόσιων δασών - από εφάπαξ προκαταβολή σε δόσεις»

Η εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων είναι μια δραστηριότητα από την οποία εξαρτούν το βασικό τους εισόδημα χιλιάδες παραγωγοί στην ελληνική ύπαιθρο.

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περί τα 100 καστανοχώρια στη χώρα μας, με τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση να υπολογίζεται στα 450.000 στρέμματα και με την παραγωγή να υπερβαίνει σήμερα τους 18.000 τόνους, έναντι των 12.000 τόνων το 2012.

Για τα καστανοτεμάχια που βρίσκονται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, ο νομοθέτης προέβλεψε η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους (έκτασης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 στρέμματα με διάρκεια της παραχώρησης τα 20 χρόνια) να γίνεται με κοινωνικά κριτήρια, προκρίνοντας ως δικαιούχους τους μόνιμους κατοίκους του οικείου ΟΤΑ με κύριο επάγγελμα του γεωργού ή κτηνοτρόφου, με τους ακτήμονες και τους άνεργους να βρίσκονται στην πρώτη σειρά προτίμησης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας για την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω του πρωτογενούς τομέα και την περιφερειακή ανάπτυξη, έχουν γίνει βελτιωτικές αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη δενδροκομική εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων, με τελευταία την ΚΥΑ 161980/2692/23.10.2017 (Β´ 3941) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου.

Ωστόσο, μια διάταξη του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. 117653/6833/28.11.2014 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 3302/Β΄/9.12.2014) συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους των δημόσιων καστανοτεμαχίων, καθώς προβλέπει την εφάπαξ καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης δασών και δασικών εκτάσεων και μάλιστα προκαταβολικά, όταν οι εκτάσεις δεν υπερβαίνουν τα 25 στρέμματα και η επέμβαση γίνεται στο σύνολο της έκτασης και όχι σταδιακά κατά χώρο και χρόνο.
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αναδεικνύουν σε επιστολή τους καστανοπαραγωγοί της Πιερίας, που δραστηριοποιούνται σε καστανεώνες του Ολύμπου, επισημαίνοντας την αδυναμία τους να προκαταβάλουν χιλιάδες ευρώ για την εκμετάλλευση δενδροκαλλιεργειών που προϋποθέτουν και μια σειρά καλλιεργητικών δαπανών (κλαδεύσεις, εμβολιασμοί, καθαρισμοί), χρόνια πριν αποδώσουν έσοδα.

Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, το γεγονός ότι οι δικαιούχοι της εκμετάλλευσης των δημόσιων καστανοτεμαχίων συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες του αγροτικού πληθυσμού (ακτήμονες, άνεργοι) και την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της υπαίθρου,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να προχωρήσουν στην τροποποίηση των παραγράφων Β και Γ του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 117653/6833/28.11.2014, που προβλέπει τον τρόπο καταβολής του ανταλλάγματος χρήσης δημόσιων δασικών εκτάσεων;

2. Εξετάζουν το ενδεχόμενο καταβολής του ανταλλάγματος σε δόσεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο επέμβασης επί της δασικής επέκτασης που παραχωρείται στους δικαιούχους;
. Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καστόρης Αστέριος

Αντωνίου Χρήστος

Δέδες Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Μπαλτάς Αριστείδης

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τσόγκας Γεώργιος
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή της καταβολής ανταλλάγματος χρήσης καστανοτεμαχίων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: