ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Περιορισμοί στη διακίνηση μελιού


Οι περιορισμοί που θέτει η υπουργική απόφαση στη διακίνηση μελιού από μελισσοκόμους, είναι το θέμα ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσαν έξι βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Γ. Λαμπρούλη, επισημαίνοντας: 

«Η ΥΑ 144/15067/24-2-2019 επιτρέπει τη συσκευασία και διάθεση μελιού από τους ίδιους τους μελισσοκόμους, είτε άμεσα είτε μέσω τοπικών καταστημάτων λιανικής πώλησης, χωρίς την παρέμβαση διαφόρων ενδιάμεσων (τυποποιητήρια, βιομηχανίες μελιού, χονδρέμποροι κλπ).

Η εν λόγω ΥΑ θέτει δύο βασικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι η ανώτερη επιτρεπόμενη ποσότητα διάθεσης μέχρι 1200 Kg ετησίως και η διακίνησή της αποκλειστικά εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την όποια δυνατότητα για επιπλέον εισόδημα στους παραγωγούς, που στην πλειοψηφία τους είναι μικροί μελισσοκόμοι, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. 

Επιπλέον, με δεδομένο ότι για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων συσκευασίας και διάθεσης μελιού από τους μελισσοκόμους απαιτούνται αυξημένα έξοδα για τις αναγκαίες υποδομές και εργαλεία, αυτά δύσκολα θα αποσβεστούν λόγω των παραπάνω περιορισμών παράλληλα με το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής του μελιού στην Ελλάδα. 

Έτσι, οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να εξακολουθούν να διοχετεύουν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής τους στα μονοπώλια της μεταποίησης και της εμπορίας, που αγοράζουν το μέλι σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν πανάκριβα. Την ίδια ώρα η λαϊκή κατανάλωση στρέφεται στο εισαγόμενο μέλι ή σε νοθευμένο - αμφιβόλου ποιότητας λόγω της πολύ χαμηλότερης τιμής τους. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άρση των παραπάνω περιορισμών που δρουν απαγορευτικά στη συσκευασία και διάθεση μελιού από τους ίδιους τους μελισσοκόμους».


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Περιορισμοί στη διακίνηση μελιού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: