ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γεωπονικές συμβουλές για φακές, αμπέλι, ντομάτα θερμοκηπίου


Γεωπονικές συμβουλές για φακές, αμπέλι, ντομάτα θερμοκηπίου
Από το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες (ήλιος, βροχές και υγρασία) και η τρυφερή βλάστηση ευνοούν την ανάπτυξη πληθυσμών εντόμων και διάφορων ασθενειών. Γι΄αυτό και το Περ/κο Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (τηλέφ.: 24210-66525) ανακοίνωσε συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Φακές: Την εμφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με τον σπόρο. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο. Τα συμπτώματα είναι: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Η ασθένεια εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα και στους λοβούς. Ακόμη προσβάλλονται οι σπόροι, στην επιφάνεια των οποίων σχηματίζονται καστανές βυθισμένες κηλίδες. Η καταπολέμηση γίνεται με ψεκασμό των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copper oxide, copper oxychloride κ.ά.

Σκωρίαση: Έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους νομούς.

Θρίπας: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί θρίπας στις πρώιμες καλλιέργειες φακής, μπιζελιού και μέτριοι στις όψιμες. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.ά. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Αμπέλι: Εντοπίζονται έντομα της νεαρής βλάστησης, καθώς σ’ αυτό το βλαστικό στάδιο είναι δυνατό να διαπιστωθούν φαγώματα στη νεαρή βλάστηση. Αυτά είναι αποτέλεσμα της τροφικής δραστηριότητας προνυμφών διαφόρων λεπιδοπτέρων, καθώς και ακμαίων διαφόρων ωτιορρύγχων και άλλων κολεοπτέρων εντόμων.

ΩΙΔΙΟ: Το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις του μύκητα. Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν (>150 C) ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας στην τρυφερή βλάστηση. Την εποχή αυτή ο ρυθμός αύξησης της νέας βλάστησης είναι ταχύς. Για τον περιορισμό του μολύσματος, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να συλλέγουν και να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Λόγω της ιδιαίτερης ευπάθειας της καλλιέργειας στον μύκητα στο παρόν βλαστικό στάδιο και ανεξάρτητα από τη διαπίστωση προσβολής, συνιστάται προληπτική επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, αλλά και της φόμοψης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: Θεωρείται ως η πλέον καταστρεπτική ασθένεια της αμπέλου σε περιοχές, όπου κατά τη βλαστική περίοδο επικρατούν υγρές κλιματολογικές συνθήκες. Οι προσβολές αρχίζουν συνήθως στο παρόν βλαστικό στάδιο και είναι τοπικού χαρακτήρα. Συχνές βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες >130 C είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση αποκτήσει μήκος 8-10 εκ. περίπου. Η προστασία των αμπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη, ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας.

ΝΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ: Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες με ντομάτα θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας Λάρισας και Φθιώτιδας. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες. Επίσης την εμφάνισή τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες με ντομάτες θερμοκηπίου στον Νομό Μαγνησίας. Αναμένονται και στους άλλους νομούς.

Όλα τα Δελτία της Υπηρεσίας βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.html


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γεωπονικές συμβουλές για φακές, αμπέλι, ντομάτα θερμοκηπίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: