ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι βλάβες του δέρματος από την επίδραση του ήλιου στους αγρότες


Οι βλάβες του δέρματος από την επίδραση του ήλιου στους αγρότες. Ποια τα επτά (7) ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας

Της Παρασκευής Σακαλή-Παιδαράκη*

Η Ελλάδα μας φημίζεται για τον ήλιο της. Τον Ήλιο, που οι αρχαίοι Έλληνες τον είπαν θεό και αυτός, με το άρμα του, έκανε το γύρο του ουρανού. Άλλοι τον θεώρησαν δαίμονα και τον ξόρκισαν. Σαν παιδιά τον ζωγραφίζαμε με ένα φαρδύ, πλατύ χαμόγελο. Και όμως, τα χάδια του δεν είναι τόσο ανώδυνα. Η επαφή του με τους αγρότες, κατά τις ατελείωτες ώρες εργασίας κάτω από αυτόν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χάδι, αλλά μάλλον σφικτή αγκαλιά, με βλαβερές συνέπειες.

Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας, που τροφοδοτεί την βιολογική αλυσίδα, απαραίτητος συνεργάτης των αγροτών για τις καλλιέργειές τους.

Όμως, η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη.

Από το 1980 γνωρίζουμε ότι η έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο δέρμα και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Το 1992 ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας του καρκίνου ταξινομεί την ηλιακή ακτινοβολία στην πρώτη ομάδα επικινδυνότητας για καρκίνο στον άνθρωπο.


Οι επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα χωρίζονται σε :

Α) αυτές που εμφανίζονται άμεσα μετά την έκθεση
Β) αυτές που εκδηλώνονται αργότερα.
Γ) Η οξεία επίδραση του ήλιου, κυρίως για αυτούς που εργάζονται χωρίς προστασία (μπλουζάκι, καπέλο κτλ), είναι το ηλιακό έγκαυμα.


Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από:

1) τον τύπο του δέρματος. Οι ανοιχτόχρωμοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους σκούρους φωτότυπους,
2) την διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο,
3) την ώρα της ημέρας (απαγορευμένες ώρες οι μεσημβρινές),
4) το υψόμετρο (όσο πιο ψηλά τόσο έντονη η ηλιακή ακτινοβολία),
5) την προστασία με αντηλιακό και κατάλληλα ρούχα.

Το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στις υπεριώδεις UVΒ ακτίνες του ήλιου, που είναι η κύρια ερυθηματογόνος ακτινοβολία και λιγότερο στην UVA ακτινοβολία. Εμφανίζεται 12-24 ώρες μετά την έκθεση, αλλά εάν αυτή είναι υπερβολική, μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Παρατηρείται κοκκίνισμα της περιοχής, ευαισθησία ή πόνος κατά το άγγιγμα και σε κάποιες περιπτώσεις, φυσαλίδες. Μετά από λίγες μέρες ακολουθεί ξεφλούδισμα των εγκαυματικών περιοχών. Στα σημεία αυτά μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες, δυσχρωμίες, σπίλοι («ελιές») και αυξάνεται η πιθανότητα καρκινογένεσης μελλοντικά.

Η αντιμετώπισή του επιβάλει την αποχή από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο, παραμονή σε δροσερό μέρος, λήψη άφθονων υγρών. Απαραίτητη η τοπική αγωγή με οδηγίες από δερματολόγο.

Άλλος οξύς κίνδυνος από την έκθεση στον ήλιο είναι η επιδείνωση κάποιων νοσημάτων. Όλες οι ασθένειες δεν αγαπούν τον ήλιο. Ο έρπης, ο ερυθηματώδης λύκος, οι πορφυρίες, η ροδόχρους νόσος, η πέμφιγα επιδεινώνονται από την παραμονή στον ήλιο τις «απαγορευμένες» ώρες της ημέρας.

Επίσης, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων απαγορεύει την έκθεση στον ήλιο, αφού ο συνδυασμός προκαλεί φωτοαλλεργικό εξάνθημα. Συστήνεται η συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό σας, για να σας ενημερώσει.

Β) Ο κίνδυνος από την χρόνια έκθεση στον ήλιο είναι αθροιστικός, δηλαδή: προηγούμενη έκθεση στον ήλιο δεν παραγράφεται, αλλά προστίθεται στον οργανισμό, με αποτέλεσμα μακροχρόνια να καταλήγει σε φωτογήρανση, ανοσοκαταστολή, καρκινογένεση. Με την έκθεση στον ήλιο δημιουργούνται μικροτραύματα, που δεν επουλώνονται 100%. Οι μικροουλές που σχηματίζονται δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Μετά όμως από προκλήσεις χιλιάδων τέτοιων μικροουλών στη διάρκεια της ζωής, οι μικροουλές γίνονται μακροουλές και πλέον ορατές, με πάχυνση του δέρματος και ρυτίδες. Το δέρμα γίνεται θαμπό, χαλαρό και λεπτότερο, από το φυσιολογικό. Αυτό ονομάζεται φωτογήρανση. Χαρακτηριστική εικόνα είναι ο τράχηλος των αγροτών που έχει ρυτίδες σε σχήμα μικρών ρόμβων και οι βαθιές ρυτίδες του προσώπου.

Φωτογήρανση
ΑΚΤΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΕΙΣ

Αποτέλεσμα της χρόνιας έκθεσης, ιδιαίτερα αυξημένες στον αγροτικό πληθυσμό μετά την 5η δεκαετία της ζωής τους. Παρατηρείται στο δέρμα ερυθρή ή καφέ περιοχή, τραχιά στην αφή, με λέπια στην επιφάνεια. Δεν είναι καρκίνος, αλλά η πιθανότητα εξαλλαγής σε κακοήθεια είναι 8-10%. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, στην κορυφή του κεφαλιού σε φαλακρούς κυρίους, στη μύτη και στα αυτιά.
ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, που ξεκινάει με πληγή, που δεν κλείνει, σε φωτοεκτεθειμένο σημείο του σώματος. Έχει αργή εξέλιξη και προκαλεί τοπικά καταστροφή των ιστών.


ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Η 2η συχνότερη μορφή δερματικού καρκίνου, που αναπτύσσεται πάνω σε ακτινική υπερκεράτωση, σε παλιό έγκαυμα ή σε σημεία χρόνια εκτεθειμένα σε χημικές ουσίες. Εξελίσσεται γρηγορότερα και είναι πιο επικίνδυνο από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Η έγκαιρη επίσκεψη σε δερματολόγο και η εφαρμογή της κατάλληλης αγωγής οδηγεί σε ίαση των καρκινωμάτων σε ποσοστό 95%. Μην το αντιμετωπίζετε επιπόλαια !!! Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος είναι 8-10% κάθε χρόνο.


ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων με συνεχόμενα αυξανόμενα ποσοστά. Στην Ελλάδα η συχνότητα υπολογίζεται στα 3-4 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο.

Τον κίνδυνο αυξάνουν:

α) Το ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά και μάτια,
β) η παρουσία πολλών σπίλων («ελιές»), περισσότεροι από 50 στο σώμα,
γ) η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο,
δ) σοβαρά επανειλημμένα ηλιακά εγκαύματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.

Η πρώιμη διάγνωσή του οδηγεί στην αντιμετώπιση, αρκεί να τηρείται τους κανόνες προστασίας και να παρατηρείται ανά τακτά διαστήματα αλλαγές στους υπάρχοντες σπίλους («ελιές») ή εμφάνιση νέων σε όλο το σώμα σας. Αυτό που θα σας ανησυχήσει είναι η αύξηση του μεγέθους του σπίλου, η αλλαγή του χρώματος, το ανώμαλο περίγραμμά του, η αιμορραγία του.

Οι αγρότες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία από όλους τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους. Λαμβάνουν τουλάχιστον 6 φορές περισσότερη ακτινοβολία από τους εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους. Όμως, το επίπεδο προστασίας του δέρματος από τους αγρότες είναι ανεπαρκές. Έχουν γίνει προσπάθειες ενημέρωσης από συλλόγους καρκινοπαθών και φίλων, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Στην Αυστραλία, την χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά μελανώματος, έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης από το επίσημο κράτος για 10 συνεχόμενα χρόνια και μόνο τότε βελτιώθηκαν τα ποσοστά καρκινογένεσης στους αγρότες.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Περιορίστε την παραμονή σας στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες 11:00’ – 17:00’
Φοράτε ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με μακρύ μανίκι. Μία βαμβακερή μπλούζα έχει δείκτη προστασίας 10.
Εφαρμόστε καθημερινά αντηλιακό που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν αντηλιακά κατάλληλα για τους αγρότες, που προφυλάσσουν από την δημιουργία ακτινικών υπερκερατώσεων. Το αντηλιακό εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση σας στον ήλιο και επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες. Το αντηλιακό εφαρμόζεται στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό, στα χέρια. Ανοιχτόχρωμα άτομα ή με ιστορικό μελανώματος πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί !!!
Μην ξεγελιέστε από μία συννεφιασμένη μέρα. Οι ακτίνες του ήλιου είναι το ίδιο επικίνδυνες.
Φοράτε καπέλο με μεγάλο γείσο, που να καλύπτει όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και τα αυτιά και τον λαιμό. Το καπέλο τύπου baseball που συνήθως χρησιμοποιείται δεν είναι κατάλληλο.
Η σκιά δεν σας προστατεύει πάντα, αφού πολλά υλικά αντανακλούν τον ήλιο, όπως το νερό, το τσιμέντο, η άμμος.
Να φοράτε γυαλιά ηλίου.
Ναι στον ήλιο υπό προϋποθέσεις για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων !!!

Μην αψηφάτε τον κίνδυνο από την επίδραση του ήλιου. Εργαστείτε κάτω από τις ακτίνες του με λογική !!

Καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να θεραπεύουμε (Ιπποκράτης).

Παγκόσμιος Χάρτης Ηλιοφάνειας

*Η κα Παρασκευή Σακαλή-Παιδαράκη, είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Υποψ. Διδάκτωρ πανεπιστημίου Θεσσαλίας
fb: Δερματολογικό Ιατρείο Παρασκευη Σακαλή


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Οι βλάβες του δέρματος από την επίδραση του ήλιου στους αγρότες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: