ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Χαμόγελα για τους καρπουζοπαραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου


«Μέχρι στιγμής η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά. Σε αντίθεση με τα δέντρα που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, τα θερμοκηπιακά καρπούζια δεν επηρεάστηκαν». 

Αυτά δηλώνει ο παραγωγός Θανάσης Χάιδας από τον Μαυρόλιθο Λάρισας, μια περιοχή που μαζί με τη Γυρτώνη φημίζονται για την πρωιμότητας της παραγωγής. Θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ και λίγο αργότερα ο νομός Τρικάλων. 

Περί τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες καλλιέργειες, με τους αγρότες να εύχονται να μην τους χαλάσει τα σχέδια ο καιρός. 

Η πλειοψηφία της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι σελήνια, όμπλα, φλόριντα και αρένα. Και φέτος οι προσδοκίες στο καρπούζι για στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 7-8 τ./στρ. περίπου, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ/στρέμμα. 

Πέρυσι η τιμή πώλησης του παραγωγού ξεκίνησε από 21-22 λεπτά/κιλό και σταδιακά έπεσε στα 4-5 λεπτά. «Για φέτος αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε οι πρώτες συμφωνίες, κυρίως ως προς τις εξαγωγές, να κυμαίνονται στα 27-28 λεπτά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάιδας.


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Χαμόγελα για τους καρπουζοπαραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: