ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το ΚΚΕ Λάρισας για την φαρμακευτική κάνναβηΠυρά κατά όλων όσων συμμετείχαν στο 1ο Forum για την αξιοποίηση της λεγόμενης «ιατρικής» ή «φαρμακευτικής» χρήσης της κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εξαπολύει το ΚΚΕ Λάρισας.

Στην ανακοίνωση της Τομεακής του ΚΚΕ στη Λάρισα επισημαίνονται τα εξής:

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το λεγόμενο 1ο Forum για την αξιοποίηση της λεγόμενης «ιατρικής» ή «φαρμακευτικής» χρήσης της κάνναβης με συμμετοχή πλήθους πολιτικών παραγόντων- στελεχών της Κυβέρνησης, στελεχών της Τοπικής διοίκησης, προεξάρχοντος του δημάρχου κ. Καλογιάννη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, όπως βέβαια και πλήθος επιχειρηματιών.
Στόχος του φόρουμ ήταν η αξιοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, έχοντας στην προμετωπίδα το τρίπτυχο «ανάπτυξη – κέρδη – θέσεις εργασίας», που όπως υποστηρίζει θα έρθει μέσα από τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της παραγωγής κάνναβης και προϊόντων της για «ιατρικούς σκοπούς».
Είναι προφανές, ειδικά μπροστά στις εκλογές της 26ης Μάη, πως ο καθένας από τους παραπάνω πολιτικούς παράγοντες προσπαθεί να δώσει εξετάσεις απέναντι στους διαφόρους «επενδυτές» σε κάθε κλάδο παραγωγής που πιθανά θα φέρει κερδοφορία. Εξού και η μάζωξη και ταύτιση στα βασικά όλων τους και στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Ειδικά στην συγκεκριμένη πολιτική- οικονομική συγκυρία, όπου κρίνεται, μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, ποιος θα είναι ο πολιτικός διαχειριστής- μαζί με ποιους, που θα θέσει προϋποθέσεις μεγαλύτερης κερδοφορίας ομίλων για επενδύσεις.
Απ αυτή την σκοπιά όλη η φιλολογία που αναπτύχθηκε για τους «αγρότες που θα ωφεληθούν» μόνο εκ του πονηρού, μπορεί να εκληφθεί.
Έχει, λοιπόν σημασία ο λαός της πόλης μας να αξιολογήσει την πείρα του και να σκεφτεί τα εξής:
• Ποιο είναι το άγχος όλων αυτών των πολιτικών παραγόντων και χώρων, αφού και η προηγούμενη νομοθεσία ανέκαθεν επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για «ιατρικούς σκοπούς», προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο.
• Ότι με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή περιγράφονται οι προϋποθέσεις που καθορίζουν τον κεφαλαιοκρατικό χαρακτήρα της «επένδυσης», όπως ο όρος να είναι η δραστηριότητα καθετοποιημένη – ενιαία (παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, μεταποίηση, αποθήκευση), να λαμβάνει χώρα σε ενιαία περίκλειστη έκταση εμβαδού τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων και η καλλιεργούμενη περιοχή να είναι κλειστή (σε θερμοκήπια).
Ταυτόχρονα, όλες οι υπόλοιπες προδιαγραφές (π.χ. φύλαξης και ασφαλείας των περιοχών καλλιέργειας, των σημείων αποθήκευσης και των μεταποιητικών μονάδων, οι διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς, τακτικών και εκτάκτων ελέγχων) και κάθε άλλο σχετικό θέμα ανατέθηκε με το νέο νόμο σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, για την έκδοση των οποίων δεν απαιτείται πια η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών !
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε να πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Στο όνομα της «διευκόλυνσης των επενδυτών» έβγαλε από τη μέση εμπόδια (όπως η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών) ελαστικοποιώντας το συνολικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του χασίς.
Η ουσία είναι ότι μέσα από αυτό το δρόμο επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Τα οικονομικά και πολιτικά «λόμπι» που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών διασυνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους – κολοσσούς, καθώς τα κέρδη που φέρνει η υπόθεση των ναρκωτικών για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι πολυεπίπεδα, είτε από την παράνομη είτε από τη νόμιμη αγορά: Μόνο στην Ευρώπη, η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών, με αξία η οποία εκτιμάται μέχρι και 12,9 δισ. ευρώ το χρόνο.
Στον σάπιο καπιταλισμό, η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών είναι πηγή ασύλληπτου κέρδους. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο όπου «ακουμπάνε» τα ναρκωτικά. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός. Είναι καταναγκασμός στο μονόδρομο της εξαθλίωσης της ταξικής κοινωνίας.

• Ας μην ξεχνάμε εξάλλου τη διεθνή εμπειρία: Σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ (π.χ. Αυστρία κ.α.), αλλά και διεθνώς (διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ), η «ιατρική» χρήση της κάνναβης αποτέλεσε όχημα για την πλήρη «απελευθέρωση», με το επιχείρημα ότι η ατομική καλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στην προμήθεια φτηνής και ποιοτικής κάνναβης σε όσους την έχουν ανάγκη.
• Έχει σημασία να θυμηθούμε την τοποθέτηση φορέων όπως το ΚΕΘΕΑ, στην σχετική συζήτηση ακρόασης των φορέων στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι αξιοποιώντας τις έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης – όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται περαιτέρω μελέτες- χρειάζεται να αξιολογούν και οι κίνδυνοι σοβαρών παρενεργειών, όπως οι γενικές ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η κατάχρηση και η εξάρτηση».
Επίσης υπάρχει το παράδειγμα των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου επιδημία υπερδοσολογίας οπιοειδών, με βαρύ ανθρώπινο τίμημα. Η κατάσταση αυτή είναι η κορύφωση της επιδημίας κατάχρησης συνταγογραφούμενων οπιούχων, που είχε αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα .

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής, μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, γυναικών, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Στην πράξη να ακυρωθούν τα σχέδια των επενδυτών μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, δημαρχών και περιφερειαρχών , να μην πατήσουν τη «μπανανόφλουδα» της δήθεν προστασίας της υγείας, ειδικά από εκείνους που διέλυσαν τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα!
Να μην «πατήσουν τη μπανανόφλουδα» των νέων θέσεων εργασίας από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συστηματικά επιχειρούν να ξηλώνουν τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, φτιάχνοντας για τη νέα γενιά εργαζομένων μια ζωή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αντοχών της δικής τους οικονομίας, με γενικευμένη ανασφάλεια.
Να σκεφτούμε ότι σήμερα υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των καπιταλιστών, και όπου οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου θα διαθέτουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και θα κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια και στο Φάρμακο. Η οικονομία και η παραγωγή θα οργανωθούν στη βάση του επιστημονικού, κεντρικού σχεδιασμού, όπου με τη λειτουργία κρατικού φορέα Φαρμάκου θα σχεδιάζονται και θα οργανώνονται η Έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή και η διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, δωρεάν σε όλους όσοι τα χρειάζονται, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Ο λαός μας έχει τη δύναμη. Μπορεί να περάσει απέναντι από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, η κάλπη της 26ης Μάη, είναι μια ευκαιρία για να ρίξουμε σφαίρα στην καρδιά αυτής της πολιτικής που επενδύει τα κέρδη της στην εκμετάλλευση των πολλών . Για να έχει νόημα η ψήφος και να πιάσει τόπο, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού»Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Το ΚΚΕ Λάρισας για την φαρμακευτική κάνναβη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: