ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ευρωπαϊκή Ένωση:Προανήγγειλε δανειοδοτικό πρόγραμμα στήριγμα σε νέους γεωργούς


Δανειοδοτικό πρόγραμμα στήριγμα σε νέους γεωργούς προανήγγειλε η Κομισιόν - Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές

Λύσεις στα δανειοδοτικό προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι νέοι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί να δώσει το δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο προανήγγειλαν από κοινού ο ευρωπαίος επίτροπος Φιλ Χόγκαν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Άντριου ΜακΝτάουελ.

Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, καλείται ωστόσο να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα των νέων αγροτών που θα ήθελαν να επενδύσουν στη γεωργία, χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία προς αυτό κεφάλαια.

Το ζήτημα καθίσταται ακόμα εντονότερο στη χώρα μας, όπου η ρευστότητα των αγροτών καταγράφεται οριακή και την ίδια στιγμή οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας τα δικά τους κεφαλαιακά ζητήματα, δεν βλέπουν με ιδιαίτερο ζήλο τα χρηματοδοτικά αιτήματα των αγροτών.

Η προωθούμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΤΕπ έρχεται να διευκολύνει και τα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα του αγροτικού χώρου που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία έχει κάνει αρκετές φορές λόγο τον τελευταίο καιρό ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης.

Οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις αρχές της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δρομολόγησαν δέσμη δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ που απευθύνεται ειδικά σε νέους γεωργούς. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι το 2017, ποσοστό 27% των αιτήσεων δανειοδότησης που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους γεωργούς της ΕΕ απορρίφθηκε, σε σύγκριση με ποσοστό απορρίψεων μόλις 9% όσον αφορά τις αιτήσεις από λοιπές εκμεταλλεύσεις.

Η εν λόγω δέσμη ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον αρμόδιο για τη γεωργία επίτροπο κ. Φιλ Χόγκαν και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Άντριου ΜακΝτάουελ αποσκοπεί στην αύξηση της πρόσβασης των γεωργών της ΕΕ και ιδίως των νέων, σε περαιτέρω χρηματοδότηση και μάλιστα με συμφέροντες όρους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κάποιο αγρόκτημα Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης επίτροπος, δήλωσε ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και συχνά αποτελεί εμπόδιο για τους νέους που επιθυμούν να γίνουν γεωργοί. Δεδομένου ότι το 11% των Ευρωπαίων γεωργών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, η στήριξη των νέων γεωργών στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο μετά το 2020. Χαίρομαι ιδιαίτερα, τόνισε, για το γεγονός ότι αυτή η νέα κοινή πρωτοβουλία είναι επιχειρησιακά έτοιμη.

O κ. Άντριου ΜακΝτάουελ, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη γεωργία και τη βιοοικονομία, δήλωσε ότι ο γεωργικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και διαδραματίζει καίριο ρόλο όχι μόνο στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων αλλά και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, η ΕΤΕπ προσβλέπει στη μελλοντική εξέλιξη του τομέα και αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κενό της αγοράς, ήτοι την έλλειψη πρόσβασης των γεωργών σε χρηματοδότηση, ιδίως σε ό,τι αφορά την επόμενη γενιά γεωργών. Το εν λόγω πρόγραμμα δανειοδότησης θα στηρίξει επίσης την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας/βιοοικονομίας, με τη διατήρηση τκαι τη δημιουργία απασχόλησης στις αγροτικές και παράκτιες περιφέρειες.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το πρόγραμμα θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε χορήγηση δανείων που να αντιστοιχεί στο ύψος του ποσού για το οποίο έγινε δέσμευση από την ΕΤΕπ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει, δυνητικά, σε 2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γεωργούς.

Με το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα καλυφθούν πολλές από τις υφιστάμενες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μέσω της χορήγησης:
  • χαμηλότερων επιτοκίων·
  • μεγαλύτερων περιόδων, έως και 5 ετών, για την έναρξη αποπληρωμής του δανείου·
  • μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων για την αποπληρωμή του συνολικού δανείου (έως και 15 ετών)·
  • πρόσθετης ευελιξίας, ανάλογα με τις συνθήκες, για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί εξακολουθούν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς την αποπληρωμή των δανείων σε δύσκολες περιόδους. Για παράδειγμα, μέσω της χορήγησης περιόδου χάριτος, που θα απαλλάσσει τους γεωργούς από την αποπληρωμή του δανείου για μερικούς μήνες.
Δύο πιλοτικά δάνεια ύψους 275 εκατ. ευρώ πρόκειται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή στη Γαλλία μέσω του εν λόγω προγράμματος. Τα δάνεια αυτά προορίζονται ειδικά για τους νέους γεωργούς και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ευρωπαϊκή Ένωση:Προανήγγειλε δανειοδοτικό πρόγραμμα στήριγμα σε νέους γεωργούς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: