ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ρύθμιση αγροτικών οφειλών στη ΔΕΗ με πάγια εντολή εκχώρηση των ενισχύσεων


Του Χρήστου Αθανασιάδη*

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΕΗ-ΥΠΕΝ ΚΑΙ ΥΠΑΑΤ
Είναι εξαιρετικά επείγον να διευθετεί ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σεβαστή μερίδα των αγροτών, αναφορικά με τη ΔΕΗ, όπου λόγω των οφειλών, σε άλλους ήδη τους έχει κοπεί το ρεύμα στις αρδευτικές τους γεωτρήσεις και σε άλλους είναι θέμα ολίγων ημερών να κοπεί, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι συγκεκριμένοι αγρότες να παράξουν εφέτος τα αγροτικά προϊόντα τους, ενώ η αρδευτική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Η ΔΕΗ για να ρυθμίσει τις οφειλές, ζητάει από τους αγρότες προκαταβολή 30-40% και εξόφληση περίπου σε 12 μήνες, πράγμα ασύμφορο και αδύνατο να πραγματοποιηθεί από τους αγρότες.

Η ενδεδειγμένη και αποδεκτή λύση, από τους ίδιους τους αγρότες, αλλά θεωρώ ότι είναι συμφέρουσα και για τη ΔΕΗ , είναι η προκαταβολή που ζητείται, να μειωθεί δραστικά ή αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε, εναλλακτικά, να γίνει το εξής: 

Όσοι αγρότες έχουν οφειλές και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πληρώσουν την προκαταβολή της ρύθμισης που τους ζητείται από τη ΔΕΗ, άμεσα με ρευστό, να μπορούν να το κάνουν, με τη λεγόμενη πάγια εντολή εκχώρησης (κατά τα πρότυπα περίπου του ΕΛΓΑ) των ενισχύσεων-επιδοτήσεων που λαμβάνουν.

Δηλαδή, η προκαταβολή της ΔΕΗ να πληρωθεί αυτόματα, όταν πληρωθούν οι συγκεκριμένοι αγρότες τις ετήσιες ενισχύσεις τους και φυσικά να αυξηθούν οι δόσεις από 12 σε 36 μήνες.

Η παραπάνω λύση, σύμφωνα με πληροφορίες μου, έγινε αντικείμενο συζήτησης στο αρμόδιο νομικό τμήμα της ΔΕΗ το οποίο είναι επιφυλακτικό, έως αρνητικό, διότι, όπως ισχυρίζεται, υπάρχει θέμα με το ακατάσχετο των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ, που θεσπίστηκε το Δεκέμβριο του 2018.

Αυτός όμως ο ισχυρισμός του νομικού τμήματος της ΔΕΗ-κατά τη γνώμη μου-δεν ευσταθεί, διότι, όπως προανέφερα, ήδη με τη λειτουργία του ακατάσχετου, λειτουργεί παράλληλα και η πάγια εντολή εκχώρησης των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, όπου τους παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές με την καταβολή των ενισχύσεών τους.

Για τους παραπάνω λόγους θα παρακαλούσα, όπως βρεθεί άμεσα πολιτική λύση στο μείζον θέμα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας μας και θεωρώ, ειδικά μετά τις ευεργετικές διατάξεις των 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, είναι πρόσφορο το έδαφος αλλά και δίκαιο να πραγματοποιηθεί.

Συνεπώς, θα πρέπει άμεσα η ΔΕΗ να ασπαστεί την προτεινόμενη λύση, άλλως, να υπάρξει πάραυτα, παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων στη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όλο πρόβλημα.

Υ.Γ.
Ήδη η ΔΕΗ θέτει εκτός πελατολογίου τους αγρότες και με σχετική επιστολή, τους ζητά να βρουν νέο πάροχο.

Η επιστολή της ∆ΕΗ:

«Περίληψη: Παύση Εκπροσώπησής σας από τον προµηθευτή ∆ΕΗ Α.Ε

Σας γνωστοποιούµε ότι ο Προµηθευτής Ηλεκτρικής Ενέργειας ∆ΕΗ ΑΕ, του οποίου είστε πελάτης, υπέβαλε µε την α’ σχετική επιστολή στο ∆Ε∆∆ΗΕ, ως ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου, δήλωση οριστικής παύσης εκπροσώπησής σας για την παροχή […], λόγω παραβίασης των όρων σύµβασης, δηλαδή παύει να σας προµηθεύει ηλεκτρική ενέργεια.

Βάσει του ισχύοντος νοµικού πλαισίου (ΦΕΚ 1463/Β/17.06.2013), θα πρέπει:

να υπογράψετε σύµβαση προµήθειας ενέργειας µε άλλον Προµηθευτή,

οπωσδήποτε να ενηµερώσετε τον νέο σας Προµηθευτή ότι ο σηµερινός Προµηθευτής σας έχει ζητήσει την παύση εκπροσώπησής σας, ώστε να προχωρήσει άµεσα η αλλαγή Προµηθευτή.

Σε περίπτωση που δεν λάβουµε µέχρι τις 14/4/2019 δήλωση από κάποιον Προµηθευτή ότι ζητάει την έναρξη εκπροσώπησής σας, είµαστε υποχρεωµένοι να διακόψουµε την ηλεκτροδότηση του ακινήτου σας, καθώς δεν είναι επιτρεπτό από το ισχύον νοµικό πλαίσιο να υπάρχει συνδεδεµένος στο ∆ίκτυο καταναλωτής που δεν εκπροσωπείται από Προµηθευτή.»


*Χρήστος Αθανασιάδης
Δημοσιογράφος-συνεκδότης “ΑγροΕκφρασης”,
παρουσιαστής εκπομπής “Θεσσαλική Γη”

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ρύθμιση αγροτικών οφειλών στη ΔΕΗ με πάγια εντολή εκχώρηση των ενισχύσεων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: