Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πτωτικά κινούνται οι διεθνής τιμές των Σιτηρών παρά την αυξημένη η ζήτηση...


Στοίχηµα για το σκληρό σιτάρι η φετινή σοδειά -Πάνω από 20 λεπτά οι τιμές στον κάμπο
Τάσεις για αύξηση της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά

Σε κοµβικό σηµείο για την καλλιέργεια σκληρού σίτου στη χώρα αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή συγκοµιδή που ξεκινά σε περίπου 20 ημέρες . Αν το 2019 σταθεί η τρίτη συνεχόµενη χρονιά µε χαµηλές τιµές και µέτριες αποδόσεις, αναπόφευκτα οι παραγωγοί θα απογοητευτούν, µε αποτέλεσµα να ενταθεί η πτωτική πορεία που παρατηρείται τα τελευταία ως προς τις καλλιεργούµενες εκτάσεις.
Με τιµές βάσης κάτω από τα 20 λεπτά άλλωστε είναι δύσκολο για εκείνους να εξασφαλίσουν στις καλλιέργειες τους την φροντίδα που απαιτούν οι υψηλές ποιότητες. Αυτό µε τη σειρά του επιβραδύνει µια διαδικασία βελτιστοποίησης της παραγωγής, που ξεκίνησε να διαφαίνεται πριν λίγα χρόνια, µέσω της εδραίωσης της συµβολαιακής καλλιέργειας µε µεγάλες εγχώριες βιοµηχανίες . Πάντως υπάρχουν ήδη κρούσεις μεσιτών στη Θεσσαλία για τιμές πάνω από τα 20 λεπτά, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη λόγω και του εμπορικού πολέμου Κίνας- ΗΠΑ.

Εξάλλου τα καλλιεργούμενα στρέμματα φέτος δείχνουν να είναι λιγότερα από πέρυσι.

Η καλλιέργεια εξελίσσεται μεχρι στιγμής ικανοποιητικά στο θεσσαλικό κάμπο, αφού οι βροχές ευνόησαν την ανάπτυξη, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις προσεχείς ημέρες μέχρι τον αλωνισμό

Η ένδειξη που έχουµε από τη διεθνή αγορά είναι ελαφρά πτωτική, µε τους αναλυτές να καταγράφουν σηµάδια πίεσης εκτός Ευρώπης, δεδοµένου ότι τα αποθέµατα είναι περισσότερα, ενώ εντός της ΕΕ τα αποθέµατα είναι λιγότερα, οι νέες παραγωγές θα είναι µειωµένες οπότε το σενάριο της πίεσης τιµών µοιάζει δύσκολο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχει στα σιτάρια ο φόβος για άλλη µια σεζόν µε πολύ χαµηλές τιµές. Το βασικό σενάριο που επικρατεί µέχρι στιγµής είναι πως τα ευρωπαϊκά σιτάρια θα µείνουν εντός της Ευρώπης καλύπτοντας τις ανάγκες µας, ενώ οι βορειο-αφρικανοί µάλλον θα αγοράσουν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Την ίδια εικόνα φαίνεται να καταγράφει και η πρόσφατη έκθεση της Strategie Grains, σύµφωνα µε την οποία η παραγωγή σκληρού σιταριού σε παγκόσµιο επίπεδο θα κινηθεί φέτος πτωτικά. Ειδικά για την Ευρώπη, καταγράφεται ως πολύ πιθανό οι παραγόµενες ποσότητες να κινηθούν στα χαµηλότερα επίπεδα από τη σεζόν 2014-2015. Τόσο στη Γαλλία, όσο και στον Καναδά, αναµένεται µια µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, που τοποθετείται µε τις πρώτες τουλάχιστον εκτιµήσεις περί το 25%. Λιγότερα στρέµµατα δείχνει η Strategie Grains και για Ιταλία και Ισπανία, στις οποίες αναµένονται και χαµηλότερες αποδόσεις λόγω των ξηρικών καιρικών συνθηκών. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι εκτιµήσεις του γαλλικού οµίλου αναφέρονται σε µειωµένες εκτάσεις, για τις οποίες «ακούγεται» ποσοστό ακόµα και 20%.

Μάλιστα, η Strategie Grains µιλά για αυξηµένο ανταγωνισµό, δεδοµένου ότι Καναδάς και ΗΠΑ θα ψάξουν να διοχετεύσουν τα ψηλά αποθέµατά τους στην παγκόσµια αγορά, κρατώντας πίσω τις τιµές και του ευρωπαϊκού σιταριού.

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού κατά 1% κάθε έτος, με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,9% επίσης ετησίως ως τη σεζόν 2023/24 προβλέπει νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Σιτηρών (IGC). Κάτι τέτοιο δίνει ελπίδα στους παραγωγούς του πιο δημοφιλούς δημητριακού, που φοβούνται για το μέλλον της οικονομικής απόδοσης της καλλιέργειας, λόγω της μεγάλης παραγωγής και προσφοράς του παγκοσμίως. 

Από ότι δείχνει όμως η εν λόγω έκθεση του IGC, η ζήτηση θα μεγαλώσει αρκετά ώστε η τιμή του σιταριού να μην πέσει. Επιπλέον θετικό μήνυμα αποτελεί η πρόβλεψη του ινστιτούτου πως θα αυξηθεί το σιτάρι που θα διακινείται στην αγορά κατά 1,3% ετησίως, δηλαδή τη σεζόν 2013/24 θα συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες 11 εκατομμύρια τόνοι παραπάνω σιτάρι.

H μικρότερη συγκομιδή και οι προσδοκίες πτώσης των αποθεμάτων σιταριού για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, κυρίως όσον αφορά στους σημαντικότερους εξαγωγείς, ήταν αυτές που έφεραν μια σταθερότητα των τιμών στις παγκόσμιες αγορές σιταριού κατά το πρώτο μέρος της σεζόν 2018/19. Οι υψηλότερες τιμές προκάλεσαν φέτος αύξηση της έκτασης που καλλιεργείται με σιτάρι για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, και αν οι συνθήκες ανάπτυξης παραμείνουν ευνοϊκές, αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής για το 2019/20. Στη συνέχεια, μέχρι την περίοδο 2023/24, προβλέπεται μικρή αλλαγή στην έκταση, με αυξήσεις στην παραγωγή που θα προέρχονται κυρίως από τις καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις.

Η προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης είναι ως επί το πλείστον για χρήση ως τρόφιμο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού καθώς και της ανόδου της ζήτησης ανά κάτοικο σε μέρη της Ασίας και της Αφρικής. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερο σιτάρι για τη διατροφή τους. Τα παγκόσμια αποθέματα μετά τη μεγάλη μείωση στο τέλος του 2018/19, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία σεζόν για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Εντούτοις, προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη των αποθεμάτων μεσοπρόθεσμα.

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί σταθερά, με νέα μέγιστα από το 2021/22, με αυξημένες αποστολές στην Ασία και την Αφρική. Το μερίδιο της Μαύρης Θάλασσας από τις συνολικές εξαγωγές φαίνεται να παραμένει υψηλό. Προωθούμενο κυρίως από την άνοδο της ζήτησης για άλεση σίτου στην Ασία και την Αφρική, το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να αυξάνεται σε τόνους σιταριού που εξάγονται και εισάγονται κατά περίπου 1,3% ετησίως, σημειώνοντας ρεκόρ από το 2021/22. Το 2024 αναμένεται να εμπορεύονται 11 εκατ. τόνοι παραπάνω σιτάρι.

Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχίσει να αυξάνει σταθερά την αγορά από την Αίγυπτο, αλλά θα μπορούσε να χάσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο στην Ινδονησία, όπου η κατά κεφαλήν χρήση αυξάνεται εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας των τροφίμων με βάση το σιτάρι. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην άνοδο των εισαγωγών αλλού στην Άπω Ανατολή της Ασίας, όπως το Μπαγκλαντές, καθώς και σε μέρη της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Ινδία θεωρείται ότι θα παραμείνει μικρός αγοραστής, ενώ οι αγορές από τη Σαουδική Αραβία θα καλύπτονται από την ανανεωμένη τοπική παραγωγή. Δεδομένης της κανονικής συγκομιδής, το μερίδιο των εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία, Καζακστάν, Ουκρανία) θα πρέπει να παραμείνει υψηλό (κατά μέσο όρο 33%), αν και κάτω από τα πρόσφατα μέγιστα των δύο εποχών (38%), τα οποία απέδειξαν επαρκή διοικητική ικανότητα. Συνεπώς, άλλοι εξαγωγείς θα αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πτωτικά κινούνται οι διεθνής τιμές των Σιτηρών παρά την αυξημένη η ζήτηση... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: