ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εισέπραξαν ναι, όχι & ίσως oι Νέοι Αγρότες από τον Αραχωβίτη


Τα τρέχοντα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τα διαχρονικά θέματα που απασχολούν τους νέους αγρότες συζήτησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο διανομής των δημοσίων εκτάσεων προς όφελος των αγροτών και των ανέργων, ιδίως εκείνων που είναι κοντά στις διανεμούμενες εκτάσεις. Υποσχέθηκε επίσης εντατικούς ελέγχους τις ημέρες του Πάσχα για το γάλα και το κρέας για να μην υπάρχουν ελληνοποιήσεις.

Σχετικά με την καθυστέρηση που υπάρχει σε αρκετά υποκαταστήματα του ΟΓΑ, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού και ότι οι αγρότες βάσει του άρθρου 2 του νόμου 4558, θεωρούνται ασφαλισμένοι εφόσον έχουν κάνει αίτηση ασφάλισης στον ΟΓΑ. Συνεπώς έχοντας αντίγραφο της αίτησής τους μπορούν να λάβουν τις βεβαιώσεις που χρειάζονται για τα προγράμματα ή την εφορία.

Η ΠΕΝΑ εξέθεσε για μια ακόμα φορά τις θέσεις της για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών με έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση πριν την καταβολή της κύριας δόσης του πριμ. Τονίστηκε η σπουδαιότητα της ύπαρξης ετήσιας πρόσκλησης για την πρώτη εγκατάσταση νέων καθώς και την ανάγκη για υψηλότερο πριμ και μακρόχρονη δέσμευση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το σοβαρό ζήτημα του αρδευτικού νερού. Συζητήθηκαν τόσο το υπερβολικό κόστος που προβλέπεται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας με το νέο πλαίσιο, όσο και η κακή κατάσταση των αρδευτικών δικτύων. Ο υπουργός κατανόησε το πρόβλημα που προκύπτει με τις υπερβολικές χρεώσεις και δεσμεύτηκε να μην εφαρμοστούν χρεώσεις που θα αναγκάσουν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τις εκτάσεις τους.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες που νοικιάζουν εκτάσεις από την κακή εφαρμογή του καθεστώτος με τους δασικούς χάρτες. Τονίστηκε ότι οι αγρότες χάνουν επιδοτήσεις και ότι δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός για τους αγρότες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας αφού κάποιοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τις ενισχύσεις για 2η συνεχόμενη χρονιά ενώ σε άλλες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει καν η εφαρμογή του καθεστώτος.

Η ΠΕΝΑ έθεσε ακόμη το πρόβλημα ρευστότητας που δημιούργησε η καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ και στην αποστολή στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις τράπεζες, χωρίς όμως να δοθεί ικανοποιητική απάντηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σε επόμενη συνάντηση όπου παραπέμφθηκε η συζήτηση των προτάσεων για τη νέα ΚΑΠ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Θ. Βασιλόπουλος, ο Φαρσαλινός αντιπρόεδρος Ν. Παυλονάσιος, ο ειδικός γραμματέας, Π. Αλεξανδρόπουλος και ο Σ. Κουτσομήτρος.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Εισέπραξαν ναι, όχι & ίσως oι Νέοι Αγρότες από τον Αραχωβίτη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: