ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ταμείο των Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης:Δάνεια από 10.000 ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο σε αγρότες


Δάνεια από 10.000 ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο σε αγρότες - Πώς θα χορηγούνται
Στα σκαριά βρίσκεται η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας του αγροτικού κόσμου.

Όπως ανακοινώθηκε, δημοσιεύθηκε στο “Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως “ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία συστήνεται το ΤΕΑΑ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων , μέσω της παροχής εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος” τα δάνεια θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και θα αφορούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων στα σχέδια βελτίωσης και στη μεταποίηση ενώ θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής αλλά και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Αν και στόχος είναι η χορήγηση των δανείων να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, εκπρόσωποι της παραγωγής αλυσίδας, αναφέρουν πως φαίνεται αδύνατο , δεδομένου ότι αφενός μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές και αφετέρου το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα πρέπει να απευθύνει πρόσκληση προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ ) 2014-2020 προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ( ΕταΕ) κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ . Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( ΥπΑΑΤ) και του ΕταΕ που θα αναλάβει τον ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο και στις οποίες , με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020 θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση εκχωρείται στις τράπεζες προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να προχωρήσουν στις χορηγήσεις δανείων.

“Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και στις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο ,μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις . Λόγω της σημαντικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ “ αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥπΑΑΤ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο των Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούν να απευθύνονται αγρότες με τυπική απόδοση εκμετάλλευσης πάνω από 8000 ευρώ για να καλύψουν είτε την ίδια συμμετοχή που απαιτείται για την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ταμείο των Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης:Δάνεια από 10.000 ευρώ με χαμηλότερο επιτόκιο σε αγρότες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: