Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επτά (7) εταιρείες στη Ρουμανία κάνουν χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι»


Καταγγελία στην ΕΕ : 7 εταιρείες στη Ρουμανία κάνουν χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι» για τα φαινόμενα παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας περί σήμανσης γιαουρτιού

Στις Ρουμανικές Αρχές και συγκεκριμένα στην εκεί Αρχή Προστασίας Καταναλωτή, καθώς επίσης και στην ΕΕ προσέφυγε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, με αφορμή φαινόμενα χρήσης των όρων «Ελληνικό γιαούρτι» και «γιαούρτι Ελληνικού τύπου» σε προϊόντα 7 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα αυτή. Τα προϊόντα αυτά εντόπισε πριν λίγους μήνες, ότι κυκλοφορούν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ρουμανίας, η Ελληνική πρεσβεία. 
 
Την καταγγελία αυτή για την οποία πρώτος έγραψε ο ΑγροΤύπος στις 10 του περασμένου Απριλίου διαβίβασε στην Ελληνική Βουλή ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Στύλιος, ο οποίος και μας μίλησε για το θέμα αυτό, επικαλούμενος τις ενέργειες για την προστασία του Ελληνικού γιαουρτιού, που κάνει η πρεσβεία μας στο Βουκουρέστι.

Στην ερώτηση του κ. Στύλιου απάντησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Η ∆ιεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίµων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ), προκειµένου: 
 
- να υπενθυµίσει στις αρµόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών τη σηµασία της εθνικής µας θέσης βάσει της οποίας δεν νοµιµοποιούνται να χρησιµοποιούν άλλες χώρες σε δικά τους προϊόντα τους όρους “ελληνικό γιαούρτι” και “γιαούρτι ελληνικού τύπου” και 
- να υποστηρίξει το έργο των Γραφείων Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των Πρεσβειών, τα οποία Γραφεία ΟΕΥ είναι οι υπηρεσίες της χώρας µας που καλούνται, στο επίπεδο της επικοινωνίας και των απευθείας παρεµβάσεων στις αρµόδιες αρχές των άλλων χωρών, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιµετώπιση του θέµατος της χρήσης των όρων “ελληνικό γιαούρτι” και “γιαούρτι ελληνικού τύπου” σε προϊόντα άλλων χωρών, µε το αριθµ. πρωτ. 614/36722/22.02.2019 έγγραφό της προς το Υπουργείο Εξωτερικών: 
- επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου ‘‘ελληνικό’’ γιαούρτι για γιαούρτι που παράγεται εκτός Ελλάδας και - υπενθύµισε την πάγια θέση της χώρας µας για το ζήτηµα χρήσης των όρων «ελληνικού τύπου/στυλ» γιαούρτι. 
 
Επιπλέον, η ως άνω αρµόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (∆ιεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίµων) µε σχετικό έγγραφό της που απηύθυνε στον Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) συγκεκριµένα για το ζήτηµα της παραγωγής και της κυκλοφορίας «ελληνικού» γιαουρτιού στη Ρουµανία από επιχείρηση ελληνικών συµφερόντων, ενηµερώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση θα προσαρµόσει την επισήµανση των προϊόντων της στη ρουµανική αγορά, έτσι ώστε να µη θίγονται τα ελληνικά συµφέροντα».

Ενέργειες από την πρεσβεία μας στο Βουκουρέστι

Παράλληλα, με όσα αναφέρει η κα Τελιγιορίδου, σε άλλο έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή, τονίζεται ότι το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι προχώρησε σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το ΥπΑΑΤ σε ορισμένες ενέργειες. Έτσι, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ρουμανικής Αρχής Προστασίας Καταναλωτή, η οποία και δεσμεύτηκε να εξετάσει τις καταγγελίες της Ελληνικής πλευράς. Επιπρόσθετα, έγιναν καταγγελίες στα αρμόδια για το θέμα υπουργεία της Ρουμανίας και το σημαντικότερο, ενημερώθηκε εγγράφως και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βουκουρέστι για την παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντρουκάιτις, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

agrotypos.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Επτά (7) εταιρείες στη Ρουμανία κάνουν χρήση του όρου «Ελληνικό γιαούρτι» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: