ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Aπογειώνονται οι εξαγωγές ελληνικού βαμβακιού & ενδύματος


Με ακόμη πιο δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζεται φέτος η αύξηση στις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων, μετά τις άκρως θετικές επιδόσεις της διετίας 2017-1018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) το πρώτο τετράμηνο οι πωλήσεις στο εξωτερικό ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Θεαματική είναι η άνοδος στις εξαγωγές βαμβακιού.

Συγκεκριμένα σκαρφάλωσαν στα 293 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άλμα 30,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν εήταν στα 224 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για μία ενθαρρυντική συνέχεια στην πορεία των προηγούμενων ετών. Κατά το 2017-2018 αυξήθηκαν αθροιστικά 25%.

Θα πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι στην πραγματικότητα η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας.

Τα επί μέρους στοιχεία του ΣΕΠΕΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψαν αύξηση 4,3% στα 141 εκ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. Η αξία των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2019 ανήλθε σε 228 εκ. αυξημένη κατά 83%.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,8% το πρώτο τετράμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 661 εκατ. ευρώ έναντι 483 εκατ. € του πρώτου τετραμήνου του 2018.

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 18% το πρώτο τετράμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3,0%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ τετράμηνο ανήλθε σε 813 εκατ. ευρώ.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο τετράμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται σε ποσοστό 9,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 7,7%. Όπως διαπιστώνεται η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Aπογειώνονται οι εξαγωγές ελληνικού βαμβακιού & ενδύματος Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: