Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βασίλης Κόκκαλης:«Γιατί είμαι υποψήφιος με τον Αλέξη Τσίπρα»


«Η συμπόρευσή μου στο πλευρό του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ήταν μια συνειδητή επιλογή.

Το δίλημμα των εθνικών εκλογών είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά. αποφασίζοντας εμείς για το μέλλον μας, ή θα παραδώσουμε τη χώρα σ’ εκείνους που την έστειλαν στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την έκαναν παροικία χρέους της Ευρώπης».

Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και προσθέτει πως «ουδέποτε υπήρξα παιδί του κομματικού σωλήνα. Στο Υπουργείο πορεύτηκα βλέποντας μόνο πολίτες του νομού Λάρισας κι όχι πράσινους, μπλε ή κόκκινους αγρότες».

Αναφορικά με την παρακαταθήκη που αφήνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βασ. Κόκκαλης υποστηρίζει πως «κάναμε πολλά, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα με πολύ λιγότερα μέσα. Για το έργο μου στη Λάρισα έχω ήσυχη τη συνείδησή μου πως έπραξα το μέγιστο δυνατό που μπορούσα».

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

* Κύριε Κόκκαλη, γιατί με τον Αλέξη Τσίπρα;

- Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν πολύ καλά πως ουδέποτε υπήρξα παιδί του κομματικού σωλήνα. Καταξιώθηκα επαγγελματικά ως δικηγόρος και η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε με το Ινστιτούτο Καταναλωτών στο πλευρό των αδύναμων συμπολιτών μου, έργο για το οποίο είμαι υπερήφανος. Από το έτος 2015 οπότε ορκίστηκα βουλευτής προσπάθησα να φανώ χρήσιμος στους συνανθρώπους μου και στον τόπο μου. Η συμπόρευσή μου στο πλευρό του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ήταν μια συνειδητή επιλογή και ήταν συνειδητή επιλογή για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί αρκετά από αυτά που του εισηγήθηκα έγιναν νόμος του κράτους. Θυμηθείτε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Είναι ξεκάθαρο πως οι απόψεις μας περί ενίσχυσης των αδυνάμων ταυτίστηκαν. Από την άλλη, είχαμε τον ίδιο μείζονα στόχο που στη δική μας περίπτωση πέτυχε. Και φυσικά αναφέρομαι στην έξοδο από τις μνημονιακές συμπληγάδες που είναι γεγονός από τον περασμένο Αύγουστο και τα πρώτα σημάδια από την ανάκτηση μεγάλου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας είναι ορατά στην οικονομία, στη ζωή και την τσέπη – αν θέλετε που είναι και το πλέον μετρήσιμο μέγεθος – των πολιτών. Η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νομοτελειακά ήταν καταδικασμένη να πετύχει όχι μόνον την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και τη μεταστροφή από τη φιλοσοφία της «μοναρχικής» διοίκησης και της οικογενειοκρατίας, σε ένα συλλογικό και πολυσυλλεκτικό μοντέλο διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι ο Ελληνικός λαός βλέπει καθαρά το δίλημμα: Μ’ αυτούς που όχι μόνο χρεοκόπησαν τη χώρα αλλά και απέτυχαν να τη βγάλουν από τη μνημονιακή λιτότητα, έχοντας ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη χώρα ή με τις δυνάμεις που έβγαλαν τη χώρα από την κρίση και προχωρούν μπροστά χωρίς εξαρτήσεις; Η απάντηση είναι αυτονόητη και η «Προοδευτική Συμμαχία» θα λάβει τη λαϊκή εντολή για τη νίκη, με συνοδοιπόρους όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα.

* Τι έργο αφήνετε ως παρακαταθήκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

- Με την τοποθέτησή μου από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αρχικό συναίσθημα χαράς, δε σας κρύβω πως διαδέχθηκε ο προβληματισμός. Κι αυτό γιατί ως γέννημα θρέμμα του θεσσαλικού κάμπου και μάλιστα από αγροτική οικογένεια, γνώριζα καλά πως ένας από τους γόρδιους δεσμούς που κανείς πολιτικός, καμία κυβέρνηση δεν κατάφεραν να λύσουν χρόνια τώρα, είναι ο πρωτογενής τομέας. Έδωσα στον εαυτό μου μία υπόσχεση. Να οπλιστώ με υπομονή και σθένος και να διατηρώ τα αυτιά μου πάντοτε ανοιχτά σε όλα τα προβλήματα που μου μεταφέρονταν, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Άφησα στην άκρη κάθε προσωπική μου πεποίθηση και από μηδενική βάση πορεύτηκα με μοναδικό στόχο την επίλυση όσο το δυνατόν περισσότερων προβλημάτων και παράλληλα τη δημιουργία όλων εκείνων των εχεγγύων για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της ευημερίας του πλέον παραγωγικού τμήματος της κοινωνίας. Δε θα σας πω ότι τα κάναμε όλα. Θα ήταν το μεγαλύτερο ψέμα. Θα σας πω όμως πως κάναμε πολλά, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα με πολύ λιγότερα μέσα.

Ξεκινήσαμε από τα αυτονόητα: Την παροχή «οξυγόνου» στα αγροτικά νοικοκυριά που ασφυκτιούσαν από την κρίση και τον υπερδανεισμό. Λειτουργήσαμε την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των κόκκινων δανείων, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 61.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τη ρευστότητα, εντάξαμε τους αγρότες στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μεριμνήσαμε για την – αυτονόητη, αλλά όχι υλοποιημένη μέχρι πρότινος – έκδοση λογαριασμών ενέργειας κατά την περίοδο της άρδευσης. Κάναμε επιτέλους βιώσιμους τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων καλλιεργητών, την ώρα που μειώναμε δραστικά τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ κι άλλα προγράμματα. Εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρον τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΤΕΑΝ ύψους 915 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα. Υιοθετώντας για πρώτη φορά τον θεσμό των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» μειώνουμε δραματικά το κόστος άρδευσης σε χιλιάδες αγρότες, φθάνοντας ακόμη και στον μηδενισμό του! Η αρχή έγινε από εδώ, τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, λάβαμε μέτρα, όπως το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, το αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση της φορολογίας για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιρισμούς, την κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί κι από 1/1/2019 – σε έξι μήνες δηλαδή – την κατά 33% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο σύνταξης για τους αγρότες. Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα – και κλείνω κάπως έτσι την απάντησή μου στο ερώτημά σας - στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος σε στέρεες και προπαντός υγιείς βάσεις. Θα ήταν εξάλλου μάταια όλα τα παραπάνω που σας παρέθεσα, εάν δεν προσαρμόσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο στις ανάγκες ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου και εξόχως ανταγωνιστικού διεθνούς περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν προχωρήσαμε σε ιδιαίτερα χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών και το σύγχρονο αγροτικό συνεταιρίζεσθαι, με παράλληλη υποστήριξη των οργανώσεων και των ομάδων, με προνομιακή μεταχείριση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ενίσχυση κοινωνικών επιχειρήσεων και γυναικείων συνεταιρισμών και με τη στήριξη πάνω από 150 επιχειρησιακών προγραμμάτων σε οπωροκηπευτικά και δενδρώδη, ύψους 40 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ειλικρινά θα μπορούσα να μιλάω για ώρες γι’ αυτά που κάναμε όλοι μαζί. Από τον τελευταίο αγρότη, στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Λάρισας, μέχρι τον υπουργό. Γι’ αυτό και προκαλούμε σήμερα τους πολιτικούς μας αντιπάλους να αντιπαρατεθούμε με πρόγραμμα κι έργο κι όχι με κραυγές και επικοινωνιακές κορώνες…

* Θα ήθελα όμως να μου μιλήσετε και για το έργο σας στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, τη Λάρισα…

- Ξέρετε… ας μην κρυβόμαστε. Όλοι γεννιόμαστε σε έναν τόπο, μεγαλώνουμε σ’ αυτόν, τον αγαπάμε και κάποια στιγμή θέλουμε να αφήσουμε κι εμείς το αποτύπωμα της προσφοράς μας. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να πω κατ’ αρχάς πως πορεύτηκα βλέποντας μόνο πολίτες του νομού Λάρισας κι όχι πράσινους, μπλε ή κόκκινους αγρότες. Άνοιξα λοιπόν τα αυτιά μου κι άκουσα με προσοχή. Βρέθηκα σε αλλεπάλληλες και ατελείωτες κουβέντες με αγρότες, φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Χρειάστηκε να τα βάλω με αυτό που όλοι αποκαλούμε «τέρας της γραφειοκρατίας». Δεν απογοητεύτηκα ποτέ, ακόμα και στα πιο δύσκολα. Και σήμερα μπορώ να αισθανθώ υπερηφάνεια γι’ αυτά που αφήνω ως παρακαταθήκη. Για το έργο μου στη Λάρισα. Για την Γαλακτοκομική Σχολή στην Ελασσόνα που αποτελούσε χρόνιο αίτημα, αλλά μόλις το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε η λειτουργία της.

Για τη… «νεκρανάσταση» - ας μου επιτραπεί η έκφραση - της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας. Θυμίζω πως συστήθηκε με νόμο το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, εντός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σύντομα θα λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισης με τη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας. Για τη λειτουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στη Λάρισα, με τη συμμετοχή πλειάδας ΤΟΕΒ και με όφελος για χιλιάδες αγρότες που θα απαλλαγούν σε βάθος χρόνου οριστικά από τα τέλη άρδευσης των καλλιεργειών τους. Για την ηλικιακή ανανέωση που επιτεύχθηκε με την ένταξη 16.000 νέων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Για τη δημιουργία πολλών έργων υποδομών, όπως τα φράγματα που ανακοινώσαμε πρόσφατα στην περιοχή του Αγιοκάμπου και των Αμπελακίων, τα οποία θα δώσουν νερό σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή που δρομολογήθηκε στον αμπελοοινικό τομέα, στο Δαμάσι του Τυρνάβου που μόλις χθες Πέμπτη έλαβε και την τυπική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα θυμάμαι, θυμάμαι τις αγωνίες και τους αγώνες. Φεύγω από το Υπουργείο με ήσυχη τη συνείδησή μου πως έπραξα το μέγιστο δυνατό που μπορούσα για τον τόπο μου.

* Τέλος, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών;

- Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν κατά την άποψή μου ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη χώρα μας. Μια χώρα που στέκεται κουρασμένη, σημαδεμένη και ζαλισμένη από το διάβα εννέα δύσκολων χρόνων. Αυτή η χώρα λοιπόν σήμερα, οι πολίτες της δηλαδή, καλούνται να επιλέξουν με προγραμματικά χαρακτηριστικά κι όχι με συνθήματα αρένας το μονοπάτι, που καλούνται να πορευτούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι μελλοντικές γενιές. Να συγκρίνουν τα προγράμματα και τις θέσεις όλων των κομμάτων και να αποκρυσταλλώσουν άποψη. Ακούστε… τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Όσο κι αν ενοχλεί, η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά από το 2010 ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του χωρίς καμία έγκριση, κανένα προαπαιτούμενο και καμία αξιολόγηση είτε από την Τρόικα είτε από τους θεσμούς. Και ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και γνώση. Γνωρίζει τι συνέβη και φθάσαμε εδώ, ξέρει τι παρέλαβε η κυβέρνησή μας τον Ιανουάριο του 2015 και προπαντός ζει καθημερινά τα αρχικά μέτρα ελάφρυνσης που συνοδεύουν την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο. Ο ελληνικός λαός πίστεψε ότι μπορούσαμε το 2015 και γι’ αυτό μας εμπιστεύτηκε τη διοίκηση της χώρας. Είμαι βέβαιος πως και στις 7 Ιουλίου θα δείξει ξανά με σθένος αυτή την αποφασιστικότητα. Θα λάβει σοβαρά υπόψη την ατζέντα εκείνων που χρεοκόπησαν τη χώρα και σήμερα θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία για να ολοκληρώσουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά τους για μία κοινωνία – γαλέρα, στα χέρια των ολιγαρχών. Το δίλημμα λοιπόν είναι: ή θα προχωρήσουμε μπροστά, αποφασίζοντας εμείς για το μέλλον μας, ή θα παραδώσουμε τη χώρα σ’ εκείνους που την έστειλαν στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την έκαναν παροικία χρέους της Ευρώπης.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βασίλης Κόκκαλης:«Γιατί είμαι υποψήφιος με τον Αλέξη Τσίπρα» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: