ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βγάζει διαβατήριο για κοσμοπολίτικες κουζίνες ο μαύρος χοίρος !!!


Μπορεί κανείς να απαριθμήσει πάνω από 1000 λόγους που συνομολογούν στην χρησιμότητα της διάσωσης των αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων όπως είναι η αγελάδα τύπου Κατερίνης ή ο μαύρος χοίρος. Ένας σύγχρονος Νώε, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Δήμου αναφέρθηκε μόνο σε έναν στην δεύτερη συνάντηση των Wise Food Stories που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι, με θέμα τον ελληνικό μαύρο χοίρο.


Ο κ. Δημήτρης Δήμου, κτηνοτρόφος και οικονομολόγος.

Όταν λοιπόν ο κ. Δήμου αγόρασε τις δυο πρώτες χοιρομητέρες πριν από μερικές δεκαετίες, εντυπωσιάστηκε από την προσαρμοστικότητα και την ευφυΐα που επέδειξαν τα ζώα στις προσπάθειές τους να ξεχειμωνιάσουν. «Το ζώο αυτό είναι ένα με το περιβάλλον. Είναι το ίδιο το περιβάλλον», κατέληξε η αφήγηση του έμπειρου και καινοτόμου κτηνοτρόφου στην γεμάτη αυλή του Μεταλλουργείου.


 
Διαβατήριο για τον ελληνικό μαύρο χοίρο ζήτησε ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος επεσήμανε πως αν και η βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο ζώο είναι περιορισμένη, οι έως τώρα έρευνες έχουν αποδείξει την ανωτερότητα του κρέατος του μαύρου χοίρου, η οποία οφείλεται σε τρεις παραμέτρους: την διατροφή του, το γεγονός ότι κινείται αρκετά αλλά και το κληρονομικό του υπόστρωμα.

«Υπάρχει και αυτό το κρέας» σχολίασε ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς κτηνοτρόφων, ο Ευθύμης Αυγέρης, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό τις πρώτες εμπειρίες που αποκόμισε όταν ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την φυλή αυτή.
Η αγορά και οι καταναλωτές ζητούν πλέον αυθεντικά και ΠΟΠ προϊόντα από τους μάγειρες υποστήριξε ο Μάνος Ζουρνατζής από το εστιατόριο Cookoovaya, υποστηρίζοντας πως η συγκέντρωση των παραγωγικών δυνάμεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε αυτήν την κατεύθυνση είναι μονόδρομος και απαίτηση.

Τα Wise Food Stories που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο είναι μια σειρά συναντήσεων που υπόσχονται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό, αποκαλύπτοντας αλήθειες γύρω από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η πρώτη εκδήλωση των Wise Food Stories, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι, είχε ως θέμα την αυτόχθονη φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών τύπου Κατερίνης. Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν για να μας παρουσιάσουν αυτή τη σπάνια ελληνική φυλή.


Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βγάζει διαβατήριο για κοσμοπολίτικες κουζίνες ο μαύρος χοίρος !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: