ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βαρύ τίμημα για τις καλλιέργειες από τις χαλαζοπτώσειςΕξαιρετικά μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, που σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονταν από ισχυρές χαλαζοπτώσεις και σφοδρές ανεμοθύελλες.

Η μεγάλη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο σε Μεσσήνη και Ασπροπουλιά προκάλεσε ζημιές σε ελιές, χιλιάδες στρέμματα δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών, όπως το τριφύλλι, η πατάτα, η ντομάτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αυτό που συνέβη στη Μεσσήνη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου είχαμε χαλαζοκόκκους διαμέτρου σχεδόν έξι εκατοστών, δεν είναι κάτι σύνηθες, αλλά θεωρείται ακραίο φυσικό φαινόμενο.

Ανακοίνωση ΕΛΓΑ

Παράλληλα, με αφορμή τις νέες ζημιές ο ΕΛΓΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα ακόλουθα: Τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν εκ νέου χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε ετοιμότητα κάνοντας τις απαραίτητες επισημάνσεις και δίνοντας οδηγίες στους αγρότες. Μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς θα συνεχίζονται οι επισημάνσεις σε όλες τις περιοχές. Για καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και πριν από το τέλος των δηλώσεων ζημιάς.

Παράλληλα, τέθηκε σε ετοιμότητα ο εκλογικός μηχανισμός της αντιπολίτευσης, κάνοντας μικροπολιτική πάνω στον πόνο των ανθρώπων που έχασαν την παραγωγή τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις διασπείροντας ψεύδη για την λειτουργία του Οργανισμού. Να τους ενημερώσουμε για μια ακόμα φορά ότι τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ανεξάρτητα προεκλογικής περιόδου και κομματικών σκοπιμοτήτων. Οι εκλογές θα τελειώσουν, αλλά οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους αγρότες.

Να θυμίσουμε σε όλους ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η προάσπιση του δημόσιου και αλληλέγγυου χαρακτήρα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης, ώστε να προσαρμοστεί στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, έχει συντομευτεί ο χρόνος αποπληρωμής των αποζημιώσεων, με τον ΕΛΓΑ να έχει ήδη -4 μήνες νωρίτερα από πέρσι- υποβάλει το αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, για πληρωμή του υπόλοιπου 30%, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες.

Τέλος, να θυμίσουμε στους πληγέντες αγρότες ότι ο ασφαλής δρόμος των αποζημιώσεων περνάει, πια, μέσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και όχι από τα κομματικά γραφεία.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Βαρύ τίμημα για τις καλλιέργειες από τις χαλαζοπτώσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: