ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στρέφονται στο ξερό φασόλι & εγκαταλείπουν το ρεβίθι στον θεσσαλικό κάμπο


Οι μειωμένες τιμές που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες, οδήγησαν πολλούς θεσσαλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε ποσοστό ακόμη και 60% με 70%. 

Οι αλωνισμοί αναμένονται τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, με τις πρώτες γεωπονικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ποιότητα αναμένεται καλή. «Δυστυχώς όμως η ποιότητα δεν επιβραβεύεται» όπως δηλώνουν Λαρισαίοι αγρότες, που αναγκάστηκαν πέρυσι μπροστά στον κίνδυνο η παραγωγή τους να μείνει απούλητη να πουλήσουν όσο όσο. 

Όπερ σημαίνει ακόμη και 60 λεπτά/κιλό. Να σημειωθεί ότι στην ποικιλία «Αμοργός» πέρυσι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κινήθηκαν στα 80λ/κιλό, ενώ στην ξένη ποικιλία «Μακαρένα» η τιμή υποχώρησε από το 1,30 ευρώ/κιλό στα 80-90 λεπτά/κιλό. 

Αρκετοί από τους παραγωγούς ρεβιθιού, σε συνεννόηση με εμπόρους του κάμπου θυσίασαν το ρεβίθι κι έσπειραν στη θέση του ξερό φασόλι, το οποίο η αγορά φαίνεται να επιζητά περισσότερο. 

Έτσι παρατηρείται μια αύξηση της καλλιέργειας κατά 30-40%, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές είναι ότι φέτος θα αυξηθούν από 1,10 ευρώ/κιλό, σε 1,30 ευρώ/κιλό. 

Να σημειωθεί πως η συγκομιδή του προϊόντος θα ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, με τους παραγωγούς να ελπίζουν πως θα βοηθήσει ο καιρός μέχρι τότε.Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στρέφονται στο ξερό φασόλι & εγκαταλείπουν το ρεβίθι στον θεσσαλικό κάμπο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: