ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος:Καλλιεργητικές συμβουλές στους ροδακινοπαραγωγούς

 
Συμπύρηνα ροδάκινα: «Κλειδί» το καλό αραίωμα
Καλλιεργητικές συμβουλές στους ροδακινοπαραγωγούς παρέχει, μέσω ανακοίνωσής της, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, η οποία υπενθυμίζει τη βασική επιδίωξή της που «είναι να χτίσει ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης φρούτων και όχι να γίνει δημοφιλής, αλλά χρήσιμη».

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΚΕ «κάθε χρονιά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και κοινός σκοπός μας θα πρέπει να είναι να τις εντοπίζουμε έγκαιρα και να τις διαχειριζόμαστε σωστά. 
 
Φέτος, έχουμε εξαιρετική καρπόδεση και τα δέντρα σήμερα είναι φορτωμένα. Δυστυχώς, οι συνθήκες των τελευταίων ετών δεν μας επιτρέπουν να χαιρόμαστε γι’ αυτό. 
 
Η εμπειρία αυτών των χρόνων δείχνει ότι όταν τα δέντρα είναι φορτωμένα, έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας στην τελική παραγωγή. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. 
 
Η χρόνια υπολίπανση σε κάποιες περιοχές, η έλλειψη χρόνου, αφού το αραίωμα των συμπύρηνων λαμβάνει χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων και των κερασιών, η αδυναμία του παραγωγού να πληρώσει αρκετά μεροκάματα ώστε το αραίωμα να γίνει διεξοδικά, αλλά και το πολύ πιεστικό φέτος πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών».

Η Ε.Κ.Ε. καλεί επίσης όλους τους παραγωγούς συμπύρηνου «να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χρειαστεί να συζητάμε για το ελάχιστο μέγεθος του συμπύρηνου, όταν θα έρθει η ώρα της παραλαβής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες. Το καλό αραίωμα εξασφαλίζει όχι μόνο εμπορεύσιμους καρπούς για φέτος, αλλά και ικανοποιητική παραγωγή για την επόμενη χρονιά. 
 
Οι πολλοί καρποί κουράζουν υπερβολικά το δέντρο, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καρπών που μπορούν να γίνουν κομπόστα. 
 
Το αραίωμα των καρπών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, εφόσον ο πυρήνας έχει σκληρύνει ικανοποιητικά. Μαζί με το αραίωμα αφαιρούμε τους λαίμαργους βλαστούς. 
 
Την περίοδο του αραιώματος ποτίζουμε πιο συγκρατημένα (με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αφαιρέσει τα λαίμαργα) και λιπαίνουμε αργότερα: στο μέσον του χρονικού διαστήματος μεταξύ αραιώματος και συγκομιδής. 
 
Στα δέντρα που έχουν εξαντληθεί από υπερβολική καρπόδεση και καθυστερημένο αραίωμα, είναι καλό να γίνουν ψεκασμοί με αμινοξέα πριν και μετά το αραίωμα.
 

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος:Καλλιεργητικές συμβουλές στους ροδακινοπαραγωγούς Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: