Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στα 23 λεπτά το κιλό έφτασε το σιτάρι, κάτω από τα 48 λεπτά το βαμβάκι...


Η εκδίκηση του σταριού έναντι του βαμβακιού φέτος το καλοκαίρι στον κάμπο...
Αντιστροφή ρόλων για τις δύο κύριες καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου, τα σιτηρά και το βαμβάκι, φέτος το καλοκαίρι.. Ενώ λοιπόν πέρυσι τέτοια εποχή τα σιτηρά ήταν στα αζήτητα με τιμές που δεν υπερέβαιναν τα 18 με 19 λεπτά το κιλό, φέτος όσοι δεν παρέδωσαν με ανοιχτές τιμές στα αλώνια(δυστυχώς δεν είναι πολλοί) και αποθήκευσαν τη σοδειά τους βλέπουν τους εμπόρους τις τελευταίες ημέρες να τους τα αγοράζουν με 22 και 23 λεπτά το κιλό, όταν πρόκειται βέβαια για καλά ποιοτικά, με υψηλές πρωτεΐνες και υαλώδη..

Eεπιμέλεια: Γιάννης Κολλάτος

Αντίθετα πέρυσι χρηματιστηριακά το βαμβάκι, κινούνταν αυτή την εποχή σε επίπεδα 56 και 58 λεπτών το κιλό με αναγωγή στο σύσπορο, ενώ αντίθετα φέτος οι τιμές βρίσκονται κάτω από τα 50 λεπτά από 44 ως 48 λεπτά το κιλό, με την αναγωγή στο σύσπορο...

Θα λέγαμε ότι τη φετινή χρονιά το σιτάρι ..παίρνει εκδίκηση από το βαμβάκι. Οι αιτίες έχουν να κάνουν με το ευμετάβλητο των διεθνών αγορών γαι δύο προϊόντα που η τιμή ους διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια. Για το μεν βαμβάκι, όπως εξηγούσαμε και σε χθεσινό μας σημείωμα, αίτια είναι ο εμπορικός πόλεμος Κίνας- ΗΠΑ και το γεγονός ότι στη διεθνή οικονομία παρατηρούνται πρώιμα σημάδια νέας παγκόσμιας ύφεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές επιστρέφουν στα θεμελιώδη commodities,όπως είναι τα τρόφιμα και εν προκειμένω στη.. σιτάρκεια.

Βέβαια η άνοδος στο σκληρό σιτάρι οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουμε καύσωνα και ξηρασια στη Δυτική Ευρώπη που ρίχνει κατακόρυφα τις αποδόσεις, σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, εμ αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσφορά και αν αυξάνεται η ζήτηση.

Τα τελευταία δύο 24ωρα έχουμε μία άνοδο στις τιμές FOB στη Μπολώνια, που φτάνουν ακόμη και στα 10 με 20 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα από τα 230 με 235 ευρώ ο τόνος να φτάσουμε στα 250 με 255 και σε ορισμένες περιπτώσεις και στα 260 ευρώ ο τόνος. τα περισσότερα σιτηρά ωστόσο (πάνω από το 80%) οι έμποροι τα έκλεισαν με τιμές 18 με 19 λεπτά το κιλό τον Ιούνη, οπότε είναι ελάχιστοι οι αγρότες που καρπώνονται την τελευταία άνοδο.


Συν 10 ευρώ/τόνο οι τιμές στη λίστα της Φότζια αυτή την εβδομάδα, ματιές προς την Τουρκία ρίχνουν οι ντόπιοι έμποροι

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ypaithros.gr έχουμε συν 10 ευρώ/τόνο οι τιμές στη λίστα της Φότζια αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς την Τουρκία οι ντόπιοι έμποροι. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει:


Επιβεβαιώνεται, όσο περνούν οι μέρες, η ανοδική τάση στην εγχώρια τιμή του σκληρού σιταριού, καθώς αυξάνεται ο όγκος των εμπορικών πράξεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή των 22 λεπτών το κιλό.
H Μπολόνια άνοιξε στις 11 Ιουλίου στα 230-235 ευρώ/τόνος για τα πολύ ποιοτικά σιτάρια και παρέμεινε εκεί για αυτή την εβδομάδα

Η άνοδος αυτή έχει… ευρωπαϊκές ρίζες καθώς, βλέποντας τις τιμές να ανεβαίνουν στις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι ντόπιοι εμπορικοί οίκοι εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να πουλήσουν σε επίπεδα άνω των 230-235 ευρώ/τόνο, ενώ τις προσδοκίες σιγοντάρουν και οι αυξημένες, κατά πώς φαίνεται, ανάγκες σε σκληρό που έχει φέτος η γειτονική Τουρκία, η παραγωγή της οποίας θα είναι αρκετά μειωμένη.

Στη νέα λίστα της Φότζια οι τιμές «τσίμπησαν» 10 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα η πρώτη ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%) να διαπραγματεύεται μεταξύ 250 και 255 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του παραγωγού. Αντίστοιχα, οι δεύτερες ποιότητες (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 11,5%) και οι τρίτες (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεΐνη 11%) διαπραγματεύονται στα 245-250 και 240-245 ευρώ/τόνο αντίστοιχα. H Μπολόνια άνοιξε στις 11 Ιουλίου στα 230-235 ευρώ/τόνο για τα πολύ ποιοτικά σιτάρια και παρέμεινε εκεί για αυτή την εβδομάδα, ενώ στη Γαλλία οι τιμές για τις προς εξαγωγή ποσότητες, μετά τις ανακοινώσεις για μειωμένη φετινή σοδειά, διαμορφώνονται στα 227 ευρώ/τόνο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, βέβαια, κατά πόσο η ανοδική αυτή δυναμική θα συντηρηθεί, κάτι για το οποίο εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις αρκετά στελέχη του κλάδου, αφού οι τιμές που «παίζουν» αυτό το διάστημα στη διεθνή αγορά δεν ξεπερνούν τα 240 ευρώ/τόνο.

Επί ελληνικού εδάφους, μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετές εξαγωγικές δουλειές για μέτρια ποιοτικά σιτάρια στα 215-220 ευρώ/τόνο FOB, ενώ οι προσφορές για τις καλύτερες ποιότητες που έρχονται από το εξωτερικό δεν φαίνεται να συγκινούν προς το παρόν τους εγχώριους εμπορικούς οίκους, οι οποίοι προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής.
Με 21,5 λεπτά παραλαμβάνει η Δημητριακή

Δεν λείπουν βέβαια και οι μεμονωμένες κινήσεις που αφορούν την εκτέλεση ορισμένων παραγγελιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», τα τελευταία 24ωρα η Δημητριακή παραλαμβάνει σε αποθήκες της από μεσίτες στα 21,5 λεπτά/κιλό, μια τιμή που σε επίπεδο παραγωγού μεταφράζεται σε περίπου 20 λεπτά/κιλό, ενώ πίσω από την προσφορά των 222 ευρώ/τόνο που έλαβε προ δύο εβδομάδων η ΕΑΣ Ορεστιάδας κατά τη δημοπρασία 10.000 τόνων μέτριας ποιότητας σκληρού, βρίσκεται η εταιρεία Μύλοι Σόγιας.
Ψάχνουν σιτάρι οι Τούρκοι

Οι Έλληνες εξαγωγείς ρίχνουν κλεφτές ματιές προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα έχει αρκετά μειωμένη σοδειά λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, αν και ο συνολικός όγκος των βροχοπτώσεων στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 ήταν αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ο ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος ξηρότερος της τελευταίας 20ετίας με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του USDA, η συνολική παραγωγή σκληρού σιταριού της γειτονικής χώρας να μην ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η Τουρκία εισήγαγε 562.000 τόνους, κατά κύριο λόγο από τον Καναδά (260.000 τόνους) και τη Ρωσία (106.000 τόνους).

Πηγή πληροφοριών : ypaithros.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στα 23 λεπτά το κιλό έφτασε το σιτάρι, κάτω από τα 48 λεπτά το βαμβάκι... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: