ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πως η ΝΔ «κατάπιε» τη συγχώνευση ΤΕΙ & Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ...


Μόλις πριν ένα εξάμηνο άλλα έλεγε στη Βουλή δια του τομεάρχη Παιδείας κ. Κέλλα
Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό της διαχείρισης και τον πολιτικό της παρέμβασης, ανάμεσα στον πολιτικό που υπηρετεί τα καλώς νοούμενα τοπικά συμφέροντα και βάζει ως στόχο της καριέρας του να αφήσει το στίγμα του με δράσεις υπέρ της τοπικής οικονομίας και ανάμεσα στον πολιτικό που ως στόχο έχει απλά την διατήρηση στο βουλευτικό του στάτους, με έμφαση στην επικοινωνία και όχι την ουσία…

Το ότι η υπόθεση της συγχώνευσης του ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξελίσσεται σε μία ήττα για την ανάπτυξη της Λάρισας είναι πλέον πασιφανές. Δεν είναι μόνο η εικόνα εγκατάλειψης στο campus του ΤΕΙ στη Λάρισα, που χάνοντας το αυτοδιοίκητο, έχασε και την δυνατότητα αντιμετώπισης προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως πχ το κούρεμα των αγριόχορτων που έζωσαν τα κτίρια , παρέα με τα φίδια… Είναι και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που τέτοια περίοδο προκήρυσσε το ΤΕΙ δίνοντας μία επιπλέον κατάρτιση στους επαγγελματίες και τους επιστήμονες , αλλά ταυτόχρονα μία επιπλέον χρηματοδοτική πηγή στο Ίδρυμα και τα οποία φέτος ατόνησαν . 

Όσοι από την ακαδημαική κοινότητα, θέρμαναν ελπίδες πως με την κυβερνητική αλλαγή θα επανερχόταν το θέμα της ίδρυσης αυτόνομου Τεχνολογικού πανεπιστημίου με έδρα τη Λάρισα, κατά τα πρότυπα του ΤΕΙ Κρήτης, διαψεύστηκαν οικτρά. Το θέμα δεν ετέθη καν από το Λαρισαίο τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ και επανεκλεγέντα βουλευτή Χρήστο Κέλλα στη νέα υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, ούτε από τον έτερο βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο που με περισσότερα χρόνια στο κοινοβούλιο και έχοντας χρηματίσει και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να επηρεάσει καταστάσεις… .

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολο με την αλλαγή της κυβέρνησης να παρθεί πίσω η απόφαση του προηγούμενου υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, που την προχώρησε πάραυτα και παρά τις αντιδράσεις τοπικών συλλογικοτήτων, αφού οι συγχωνεύσεις αποτελούσαν και επιταγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Εντούτοις η κ. Κεραμέως πήρε πίσω την απόφαση του προκατόχου της για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα.

Ωστόσο όταν γινόταν η συζήτηση στη Βουλή το Γενάρη του 2019 για την ψήφιση του νομοσχεδίου της συγχώνευσης ο κ. Κέλλας είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου «έκτρωμα» και απόρησε γιατί δεν έγινε και στη Λάρισα, ότι και στην Κρήτη. Διαβάζουμε από τα δημοσιεύματα της «Ελευθερίας» και του «esos.gr» εκείνων των ημερών(10-12 Ιανουαρίου 2019:

«Η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο “έκτρωμα”, επιδιώκοντας συνειδητά τον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας, μέσω της απορρόφησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, βρίσκεται κυριολεκτικά στον “αέρα” χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, όπως έχει επισημάνει σχετικά η ΑΔΙΠ.» (esos.gr 17-1-2019)
Και στην «Ελευθερία» 12-1-2019 («Σφοδρή επίθεση Κέλλα στον υπουργό Παιδείας»):

«Στη χθεσινή κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, που ήταν ο βασικός εισηγητής της ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Υπουργό ζητώντας εξηγήσεις αρχικά για την απόφαση το ΤΕΙ της Κρήτης να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και να γίνει πανεπιστημιακό ίδρυμα και στη συνέχεια για την επιμονή του να καταργήσει το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων, την ώρα που υπάρχει διακομματική συναίνεση για τη μη κατάργησή του αφού και υψηλή ζήτηση έχει το τμήμα και απορρόφηση από την αγορά εργασίας. «Καμία πειστική εξήγηση δεν δίνετε γιατί επιθυμείτε διακαώς την κατάργησή του» του είπε ο βουλευτής για να λάβει ως απάντηση τη σιωπή του Υπουργού.».

Το ερώτημα λοιπόν με βάση τις παραπάνω τοποθετήσεις του Λαρισαίου βουλευτή είναι αμείλικτο: γιατί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δέχτηκε ένα νομοσχέδιο «έκτρωμα» κατά τον κ. Κέλλα και πως θα προχωρήσει η συγχώνευση (προφανώς και δεν προχωρά ομαλά) χωρίς προϋπολογισμούς (πάντα κατά τον κ Κέλλα) και γιατί δεν διόρθωσε την αδικία , όπως έγινε στην Κρήτη, η κ. Κεραμέως ή δεν της ζητήθηκε καν να δει το όλο θέμα, ή έστω να επανεξεταστεί το θέμα της μη κατάργησης των Ιατρικών εργαστηρίων, ώστε και ο τομεάρχης της Παιδείας της ΝΔ, να μην είναι ανακόλουθος στις προ εξαμήνου τοποθετήσεις του στη Βουλή;

Γ.Κ.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πως η ΝΔ «κατάπιε» τη συγχώνευση ΤΕΙ & Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:59 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: