ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι βιοκαλλιεργητές αντιτίθενται στο ξεχωριστό πλαίσιο για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών


Οποιαδήποτε απόπειρα να εξαιρεθούν οι λεγόμενες νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών από τη νομοθεσία για τους ΓΤΟ θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στους καταναλωτές, τους αγρότες και τους μεταποιητές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κίνημα βιοκαλλιεργητών (IFOAM).

«Εάν οι νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας για τους ΓΤΟ, αυτό θα οδηγήσει στην απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα χωρίς αξιολόγηση, προέγκριση και ανιχνευσιμότητα», ανέφερε η IFOAM σε δήλωση της.

«Μια τέτοια κατάσταση θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τους βιοκαλλιεργητές και τους συμβατικούς αγρότες χωρίς ΓΤΟ από το να αποκλείσουν την παρουσία ΓΤΟ στην παραγωγική τους διαδικασία και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών», πρόσθεσαν οι βιοκαλλιεργητές.

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) προέκυψαν ως μια καινοτόμος γεωργική λύση την τελευταία δεκαετία, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων φυτικών ποικιλιών τροποποιώντας το DNA των σπόρων και των φυτικών κυττάρων.

Τον Ιούλιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάνθηκε ότι οι οργανισμοί που δημιουργούνται με μεταλλαξιογένεση ή γονιδιακή επεξεργασία στη φυτική αναπαραγωγή, είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) και πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονη συζήτηση. Η βιομηχανία και οι αγρότες ανέφεραν ότι η απόφαση θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, ενώ περιβαλλοντολόγοι και βιοκαλλιεργητές την χαιρέτισαν, λέγοντας ότι «οι κρυμμένοι ΓΤΟ» δεν μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της πίσω πόρτας.

Αξιωματούχοι της βιομηχανίας, οι οποίοι ζητούν ένα ξεχωριστό πλαίσιο για τις NPBTs, λένε ότι, αντίθετα με τους ΓΤΟ, δεν προστίθεται ξένο DNA και ότι αυτές οι διεργασίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν επίσης φυσικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Vytenis Andriukaitis, υπήρξαν πάρα πολλοί χειρισμοί και «κινδυνολογία» γύρω από το ζήτημα. Οι «νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών» χρειάζονται νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες προηγμένες τεχνολογίες, ανέφερε πρόσφατα στη EURACTIV.com.

Παρομοίως, ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, Phil Hogan, δήλωσε ότι αναμένει από το νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να παρουσιάσει μια νέα πρωτοβουλία για το θέμα, προκειμένου να καταστεί σαφές για τα κράτη μέλη.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών αναζητά μια πρωτοβουλία από την Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η νομικής φύσεως υπόθεση που προέκυψε από την πρόσφατη απόφαση του ECJ», ανέφερε.

Ωστόσο, για τον Thomas Fertl του IFOAM, η εφαρμογή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ σημαίνει ότι ακολουθείται η αρχή της προφύλαξης και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. «Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχές των κρατών μελών», ανέφερε.

«Οι αγρότες αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους δώσει πρόσβαση στα ίδια καινοτόμα εργαλεία με τους ανταγωνιστές τους σε άλλα μέρη του κόσμου», ανέφερε στη EURACTIV ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπόρων (ESA), Garlich von Essen.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Οι βιοκαλλιεργητές αντιτίθενται στο ξεχωριστό πλαίσιο για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: