Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανοδικές τασεις στην αγορά σιτηρών αλλά & χαμηλές τιμές απότους μεγάλους εμπόρους


Σε αγορά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται η φετινή στα σιτηρά. Από τη μία οι μεγάλοι έμποροι προσφέρουν τιμές στα 18 λεπτά το κιλό και έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς στον κάμπο και από την άλλη μικροί και μεσαίοι συνεταιρισμοί κλείνουν τιμές στα 21 λεπτά το κιλό, ενώ μικροί μύλοι προσφέρουν για τα ποιοτικά προβροχικά και 22 και 23 λεπτά το κιλό.

Τα περισσότερα πάντως θεσσαλικά σιτηρά φέτος είναι ποιοτικά με πρωτεινες πάνω απο 13% και ειδικό βάρος πάνω από 80 με 82%. Όσοι παραγωγοί έχουν κάποια ρευστότητα και αντέχουν τα αποθήκευσαν ευελπιστώντας, ότι η ελλειψη που παρατηρείται στην Ευρώπη λόγω της ξηρασίας θα ενισχύσει τη ζήτηση, αν και μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί και στην Ιταλία που είναι ο κύριος αγοραστής του ελληνικού σκληρού σίτου από τα περσινά στοκ.

Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι ότι προς τον Αύγουστο μπορεί να υπάρξει μία μικρή ανοδική τάση που θα δώσει τιμές ακόμη και στα 24 λεπτά το κιλό, χωρί ωστόσο αυτό να αφορά το σύνολο της φετινής σοδειάς, αλλά μεμονωμένους παραγωγούς που το αποθήκευσαν.

Χαμηλές τιμές στο κριθαρι

Στάση αναμονής δείχνουν να κρατούν έμποροι αλλά και συνεταιρισμοί –εκτός από κάποιες εξαιρέσεις- όσον αφορά την τελική τιμή πληρωμής για κριθάρι και σιτάρι. Οι περισσότεροι όπως λέγεται δίνουν προκαταβολές, αφήνοντας την αγορά να δείξει την τελική τιμή, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει φανεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν πλήξει αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου το αλώνισμα ήταν σε εξέλιξη. Όσον αφορά το κριθάρι, το άρμα του πια δείχνει να είναι ενωμένο αφενός με τις εισαγωγές από τη Βουλγαρία και αφετέρου με την βιομηχανία.

«Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μεγαλύτερη τιμή στο κριθάρι από αυτή που υπάρχει στην αγορά», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα τιμή στην αγορά είναι από 14,5 έως και 15 λεπτά το κιλό, ενώ η ΕΑΣ Τρικάλων θα πληρώσει 18 λεπτά από 17 λεπτά που ήταν πέρυσι, ενώ σημειώνει ότι κάποιες εισαγωγές έχουν γίνει στα 15,5 λεπτά. Όπως μας ανέφερε ο Συνεταιρισμός για την κάλυψη των φετινών αναγκών του θα παραλάβει συνολικά από 900 έως 1000 τόνους προϊόντων έναντι 850-900 τόνους πέρυσι. Ειδικότερα για την περιοχή των Τρικάλων, όπως μας τόνισε φέτος δεν καλλιεργήθηκαν πολλά κριθάρια με αρκετούς παραγωγούς να στρέφονται στο βαμβάκι για καλύτερη οικονομική απόδοση και λόγω της συνδεδεμένης που είναι από 70 έως και 78 ευρώ το στρέμμα.

Περίπου δύο λεπτά πάνω στην τιμή αγοράς υπάρχει τόσο στο κριθάρι όσο και στο σιτάρι ανάλογα με το αν το προϊόν είναι συνδεδεμένο με συμβόλαιο μας λέει ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας «Προμηθέας» κ. Αντώνης Ρετζιάς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο στο κριθάρι η τιμή είναι στα 15 λεπτά, ενώ σε αυτό που απευθύνεται στη ζυθοποιία (εν προκειμένω στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία) η τιμή είναι στα 17,5 λεπτά. Από τους 3.000 τόνους που συλλέγονται, οι 2.000 τόνοι κατευθύνονται στην βιομηχανία.

Σχετικά με το σιτάρι, το απλό –εκτός συμβολαίου δηλαδή- πωλείται στα 18 λεπτά, ενώ το σιτάρι που προωθείται (βάσει συμβολαίου) στην βιομηχανία Μέλισσα είναι 20 λεπτά με προοπτική να είναι αυξημένο κατά 1 λεπτό εφόσον υπάρχουν ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συνολικά η παραγόμενη ποσότητα φθάνει τους 5.000 τόνους, εκ των οποίων τα 2,5-3.000 τόνους αγοράζονται από την βιομηχανία.

Πάντως συνολικά υποστηρίζει ο ίδιος παρουσιάζεται μία μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις -όσον αφορά το κριθάρι και το σιτάρι- καθώς αρκετοί παραγωγοί στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες την τελευταία τριετία, που τουλάχιστον στην περιοχή της Νίκαιας είναι πρώτα τα όσπρια και εν συνεχεία οι ξηροί καρποί.

Τέλος ο ΑΣ Βόλου έκλεισε την τιμή στο σκληρό στα 21,5 λεπτά το κιλό...
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ανοδικές τασεις στην αγορά σιτηρών αλλά & χαμηλές τιμές απότους μεγάλους εμπόρους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: