ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Για πέστροφα… στον Κάρδαμο της Ροδόπης !!!


Αφήνοντας το κεντρικό οδικό δίκτυο που οδηγεί στην Οργάνη και διασχίζοντας ένα στενό δρομάκι γεμάτο δένδρα, ήχους πουλιών και ρυάκια με τρεχούμενο νερό ο επισκέπτης θα νομίσει σίγουρα ότι διασχίζει το δάσος του Σέργουντ στο Νότιγχαμ. Κι όμως δεν ζει κάποια εκδοχή του μύθου, αλλά αντιθέτως μια όμορφη πραγματικότητα στην περιοχή του Καρδάμου. 
 
 
Η «ψυχή» του Ιχθυοτροφείου, ο κος Γιουλούτς

Εκεί ο Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ με τους συνεργάτες του, πρώτος και καλύτερος ο ακούραστος Γιουλούτς, έχουν δημιουργήσει την δική τους μονάδα εκτροφής πέστροφας. Με την πέστροφα ασχολείται ήδη αρκετά χρόνια. Ήταν το 1997, όταν έγινε η πρώτη προσπάθεια. Μετά σταμάτησε και τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, με μεγαλύτερη γνώση, πάθος και όρεξη για δουλειά.

«Αγαπώ την φύση, είμαι μελισσοκόμος, ήθελα να κάνω στον τόπο μου κάτι που να δίνει ένα εισόδημα και να είναι πρωτότυπο» λέει εκείνος κι εξηγεί πως ψάχνοντας νερά κατάλληλα, από τον Έβρο μέχρι την Ξάνθη, κατέληξαν στον Κάρδαμο. «Νερό κατάλληλο για να μεγαλώσει η πέστροφα, καθώς σε κάθε ph δεν ζει το ψάρι, έπρεπε το νερό να είναι κατάλληλο, με συνεχή ροή, καθαρό. Κατάλληλο για την εκτροφή γευστικής πέστροφας» δηλώνει και θέτει στόχους: «Αρχικά η αγορά της Ροδόπης και μετά βλέπουμε». Μιλά με καμάρι για τα πρώτα καλά σημάδια. «Πρέπει να ανεβάσουμε την παραγωγή. Δεν έχουμε σημείο πώλησης, αλλά σιγά- σιγά θα φτάσουμε κι εκεί. Μπορεί να βγούμε και στις λαϊκές. Προς το παρόν παίρνουμε παραγγελίες μέσω τηλεφώνου.»
 
  
ο κος Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ

Στο ιχθυοτροφείο του μεγαλώνει ελληνικό γόνο, αλλά και αυγά και από την Δανία. Στόχος του δραστήριου παραγωγού είναι να παράξει και το ιχθυοτροφείο του γόνο. «Έχουμε προοπτική, θα μειωθούν έτσι και τα έξοδα, θα έχουμε και έσοδα από την πώλησή του» δηλώνει και μιλά για την καθημερινή ποιοτική φροντίδα του γόνου, καθώς από τα επιδέξια χέρια του βοηθού του, του κ. Γιουλούτς πέφτει μόνο τροφή από την Ιταλία και την Ισπανία. « Επιπλέουσα τροφή, καταναλώνεται 100% και δεν βρομίζει το χώρο τους».

 
 
Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, κτηνοτρόφοι και καπνοκαλλιεργητές στην πλειοψηφία τους, εντυπωσιάζονται από το εγχείρημα του. Δυστυχώς, όμως, τα νερά είναι λιγοστά, το μέρος μικρό, «οπότε», όπως λέει ο κος Χαλίτ Χαλήλ Ιμπράμ,«δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας». 
 
Η δυναμική του εκτροφείου της πέστροφας, έτσι όπως έχει σήμερα, είναι μέχρι 15 τόνους, «δεν έχουμε δυνατότητα για μεγαλύτερη παραγωγή» λέει και δεν κρύβει το όνειρό του: 
 
«Όνειρό μου είναι να δημιουργήσουμε μια τουριστική μονάδα στον Κάρδαμο με ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τη λειτουργία ταβέρνας και περιπατητικές διαδρομές. Ο κόσμος θα αγαπήσει το βουνό, όσο αγαπάει τη θάλασσα. Θα έχουν την ευκαιρία, αν κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας, να προβάλουμε την περιοχή γιατί το αξίζει» δηλώνει και συνεχίζει βήμα βήμα με αγάπη για τον τόπο και την δημιουργία να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του…
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Για πέστροφα… στον Κάρδαμο της Ροδόπης !!! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: