Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αποζημιώσεις τάχιστα υπόσχεται ο Μάκης Βορίδης


Mε την άμεση παρέμβαση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την προχθεσινή θεομηνία, που έπληξε καλλιέργειες στον Δήμο Τυρνάβου και σε περιοχές του νομού Λάρισας γενικότερα, συνεχίζεται η προσπάθεια να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη.

Χθες, μετά την προχθεσινή καταστροφή, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Μπίλλη, τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Καλφούντζο, τον προϊστάμενο κ. Μιχάλη Λιόντο και τον αρμόδιο γεωπόνο κ. Βασίλη Σπανό, επισκέφθηκε τις περιοχές. Αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Τυρνάβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατέθεσε ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ενώ το «παρών» έδωσε και χθες ο νέος δήμαρχος κ. Γιάννης Κόκουρας συνοδευμένος, μεταξύ άλλων, από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο, σε μια προσπάθεια οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τα άγρια καιρικά φαινόμενα να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, κηρυσσόμενος ο νομός θεομηνιόπληκτος. Επίσης ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος επανέλαβε την πρότασή του στους πληγέντες αγρότες στο 100% της παραγωγής, να δοθεί έναντι ένα τμήμα της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από προχθές νωρίς το απόγευμα μηχανήματα του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων και την απομάκρυνση πεσμένων δέντρων και άλλων υλικών.

Επίσης, στην κτηνοτροφική περιοχή του Πεδίου Βολής Αμπελώνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου και μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ζήση Παρλίτση, έσπασαν από τον δυνατό άνεμο κολόνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και οι προβατίνες να μην μπορούν να αρμεχτούν αφού τα αρμεκτήρια δεν δούλευαν. Ευτυχώς συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονταν πυρετωδώς μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης αποκαθιστώντας τις ζημιές, προς ικανοποίηση των κτηνοτρόφων της περιοχής.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση και τη μικρής διάρκειας, αλλά πρωτοφανούς έντασης, ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή του Τυρνάβου, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Υδροικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολο Μπίλλη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Δεσπόπουλο και τον διευθυντή της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας Παναγιώτη Καλφούντζο, παρουσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, του προέδρου του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρήστου Τσιτσιρίγγου, τοπικών παραγόντων της περιοχής και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον διευθυντή Μιχάλη Λιόντο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε τις εκτεταμένες, συντριπτικές ζημιές σε κτήματα με παλμέτες από αχλάδια, αμπέλια, καθώς και την ολοκληρωτική καταστροφή γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων. Συστήθηκε στους πληγέντες παραγωγούς να υποβάλουν δηλώσεις εντός των χρονικών προθεσμιών που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να προχωρήσουν στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες.

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπίλλης ζήτησε από τον διευθυντή του ΕΛΓΑ γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις, καθώς και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

* Με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου, και συγκεκριμένα Αργυροπουλίου - Λυγαριάς επανέλαβαν και χθες:

«Θέλουμε άμεσα πράξεις. Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας. Ο Δήμος Τυρνάβου να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

* Τέλος από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου εκδόθηκε η εξής επείγουσα ανακοίνωση: «Στις 10.07.2019 χαλαζόπτωση έπληξε αρκετές αμπελουργικές περιοχές της επαρχίας Τυρνάβου. Συστήνεται στους αμπελοκαλλιεργητές των χαλαζόπληκτων περιοχών να επέμβουν άμεσα (το συντομότερο δυνατόν) με χαλκούχα σκευάσματα, για την προστασία των αμπελώνων από φυτοπαθογόνους μύκητες και βακτήρια. Να προσεχθεί ο κίνδυνος φυτοτοξικότητας από τη χρήση σκευασμάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης».Του Κώστα Τσόλα

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Αποζημιώσεις τάχιστα υπόσχεται ο Μάκης Βορίδης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: