ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ξεκίνησε η συγκομιδή του καλαμποκιού - Καλή η παραγωγή , ανησυχία για την τιμή


Καλή η παραγωγή στο καλαμπόκι, ανησυχία για την τιμή. Ξεκίνησε (μετά τον Δεκαπενταύγουστο) η συγκομιδή του καλαμποκιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται με ανάμεικτα συναισθήματα.

Αφενός ικανοποίηση για την ποιότητα της παραγωγής, καθώς φέτος ο καιρός βοήθησε, ενώ δεν σημειώθηκαν προσβολές από μύκητες, αφετέρου προβληματισμός για τις χαμηλές τιμές που ακούγονται στην αγορά, αλλά και για τις ζημιές που σημειώθηκαν σε χωριά του Πηλίου από την επιδρομή των αγριογούρουνων στα χωράφια. 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερότητα στα καλλιεργούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία, ενώ οι νέες ποικιλίες που κυκλοφορούν έχουν αυξήσει τις στρεμματικές αποδόσεις στα 1.800-2.000 κιλά/στρ. 

Ωστόσο, οι αθρόες εισαγωγές καλαμποκιού από γειτονικές χώρες και τα αποθέματα της αγοράς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαμόγελα ως προς την πληρωμή των παραγωγών. 

Οι εκτιμήσεις της ντόπιας αγοράς προσδιορίζουν την προσφερόμενη μέση τιμή στα περσινά επίπεδα των 17-18 λεπτών, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. 

Υπενθυμίζεται ότι το καλαμπόκι έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας, κυρίως λόγω της άρδευσης. Όλη η παραγωγή προορίζεται για ζωοτροφές στην κτηνοτροφία, ενώ όσοι διαθέτουν μηχανήματα προχωρούν και την κοπή ενσιρώματος. 

Οι περισσότεροι προτιμούν τις ποικιλίες που προβλέπουν φυτείες 120-130 ημερών, ενώ λίγοι, κυρίως όσοι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορά, επιλέγουν αυτές που οδηγούν σε 3μηνίτικη σπορά-συγκομιδή.

Από τον Γιώργο Ρούστα
Roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ξεκίνησε η συγκομιδή του καλαμποκιού - Καλή η παραγωγή , ανησυχία για την τιμή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: