ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γιατί οι επιστήμονες κάνουν ηλεκτροσόκ σε ψάρια της λίμνης Κεντάκι;Μια πλωτή πλατφόρμα κινείται αργά προς την τσιμεντένια γωνία της λίμνης Κεντάκι στις ΗΠΑ. Ξαφνικά, τα πράσινα νερά της λίμνη διαταράσσονται και εκατοντάδες ψάρια, ασιατικοί κυπρίνοι, αναπηδούν από το νερό δημιουργώντας ταραχή.
Πρόκειται για την προσπάθεια ερευνητών από την Αμερική να μελετήσουν το ένα είδος ασιατικού κυπρίνου που έχει βρει τον δρόμο του στα γλυκά νερά της λίμνης και απειλεί κάθε άλλο υδρόβιο είδος σε αυτή.

Οι επιστήμονες προκαλούν λοιπόν ηλεκτροσόκ στην περιοχή γύρω από τη βάρκα αναγκάζοντας τα ψάρια να βγουν στην επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μετρήσουν πληθυσμούς ή ακόμη και να συλλέξουν ψάρια για μελέτη. Αλλωστε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, τα ψάρια δεν πεθαίνουν κατά τη διαδικασία, απλώς ακινητοποιούνται για κάποια λεπτά και στη συνέχεια επιστρέφουν στο νερό (όπως θα δείτε και στο βίντεο).

«Είναι απλά ένας τρόπος να δείξουμε στον κόσμο για πόσα ψάρια μιλάμε κάτω από νερό. Συγκεντρώνουμε και προσπαθούμε να τα διοχετεύσουμε σε αγοραστές» λέει ο διευθυντής του τμήματος αλιείας του Κεντάκι, Ρον Μπρουκς.

Η μάστιγα του ασιατικού κυπρίνου

Το είδος αυτό ψαριού του γλυκού νερού, ήρθε από την ανατολή πριν από 30 και πλέον χρόνια από εκτροφείς ψαριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την άλγη στις δεξαμενές τους. Ωστόσο, με τα χρόνια το ψάρι βρήκε διέξοδο στα ποτάμια του Μισισίπι και του Ιλινόις και από εκεί στις λίμνες της περιοχής. «Ηρθαν εδώ για καλό σκοπό, όμως οι πολίτες που τα έφεραν δεν είχαν ιδέα πως μπορούσαν να προκαλέσουν τόσο τρομερό πρόβλημα» σημειώνει ο Μπρουκς στο CNN.

Οι κυπρίνοι πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς, αυξάνουν ανησυχητικά με αποτέλεσμα να κατασπαράζουν την τροφή απειλώντας την επιβίωση άλλων ειδών που βρίσκονται στη λίμνη. Ενας κυπρίνος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 κιλά σε βάρος, ενώ το μήκος του ποικίλει αρκετά.

Επιπλέον, τα ψάρια αυτά, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στους ήχους, συνηθίζουν να πηδούν έξω από το νερό με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ψαράδων και τουριστών στη λίμνη. Ακόμη τα μεγάλα αυτά ψάρια προκαλούν σημαντικές φθορές σε βάρκες και εξοπλισμό ψαρέματος. Το ψάρι μπορεί να πηδήξει ως και 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Κινδυνεύει η οικονομία της περιοχής από τους κυπρίνους

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είναι επιτακτική η ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα, καθώς η λίμνη Κεντάκι και οι γύρω λίμνες αποτελούν πόλο έλξης τουριστών και τόπο που επισκέπτονται άνθρωποι που λατρεύουν το ψάρεμα. Η οικονομική δραστηριότητα από τον τουρισμό στη λίμνη υπολογίζεται στο 1 δισ δολάρια.

Μια ομάδα ειδικών, εξετάζει την τοποθέτηση ηχητικού φράγματος στα σημεία που οι λίμνες επικοινωνούν με τους ποταμούς. Το φως, ο αφρός και ο θόρυβος έχουν ως στόχο να αποτρέπουν τα ευαίσθητα στον ήχο ψάρια από την είσοδο στη λίμνη.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γιατί οι επιστήμονες κάνουν ηλεκτροσόκ σε ψάρια της λίμνης Κεντάκι; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: