ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Σε συναγερμό η Ευρώπη καθώς η πανώλη των χοίρων σαρώνει την Ασία


Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), μια θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων που άρχισε να εξαπλώνεται μέσω της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στη EURACTIV.com.

«Είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε η Anca Paduraru, εκπρόσωπος της ΕΕ για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. «Ειδικότερα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν και να τηρηθούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας όπου χρειάζεται», δήλωσε στη EURACTIV.

«Η καλύτερη αντίδραση είναι η λήψη των κατάλληλων μέτρων κατά της καταστροφικής ζωικής ασθένειας», είπε, προσθέτοντας ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση της νόσου και την ενθάρρυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Η ASF είναι μια μολυσματική ασθένεια συνήθως θανατηφόρα για τους χοίρους αλλά αβλαβής για τους ανθρώπους. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την καταπολέμηση αυτού του ιού.

«Όλα τα πληγέντα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης και ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ASF, είτε σε οικόσιτα ζώα είτε σε άγριους αγριόχοιρους», δήλωσε η Paduraru.

Από τις αρχές Αυγούστου, η ασθένεια εντοπίστηκε σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ: ​​το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η EFSA έχει διατυπώσει ορισμένες συστάσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη βιοασφάλεια στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ.

Η Copa Cogeca, η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών και συνεταιρισμών της ΕΕ, δήλωσε ότι κρούσματα σημειώθηκαν επίσης στη Σλοβακία και τη Σερβία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτή την εβδομάδα, ένα νέο κρούσμα της ασθένειας εντοπίστηκε επίσης στην Πολωνία.

«Υπάρχει ένα μέτωπο κρουσμάτων βορρά-νότου που προχωρά προς τα δυτικά», δήλωσε ο Thomas Sanchez, ειδικός χοίρων στη Copa Cogeca. «Η κατάσταση στη Ρουμανία είναι η πιο ανησυχητική», με το 75% όλων των οικόσιτων χοίρων να έχουν ήδη μολυνθεί, δήλωσε στη EURACTIV.

Στο Βέλγιο, ένας σφαγείο αγριόχοιρων βρέθηκε θετικό σε τεστ για ASF στις 19 Αυγούστου. Ωστόσο, η τάση τους τελευταίους μήνες στο Βέλγιο είναι η σαφής μείωση των κρουσμάτων, ανέφερε ο Thomas Sanchez.

Μια «καταστροφή» στην Ασία

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στην Ασία ήταν καταστροφική, με εκδηλώσεις της ασθένειας να έχουν αναφερθεί στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα και το Λάος. Ειδικά στην Κίνα, η ασθένεια έχει επηρεάσει σοβαρά τη χοιροτροφία, σύμφωνα με το πρακτορείο τύπου Reuters.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοιροειδών της Κίνας, Muyuan Foods δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι απώλειες του μεγάλωσαν σε σχέση με πέρυσι λόγω της πτώσης της τιμής των χοίρων καθώς και των δαπανών για την καταπολέμηση του ιού.

Ωστόσο, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν εισάγει χοιρινό κρέας από την Κίνα.

[Επιμέλεια: Frédéric Simon]
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Σε συναγερμό η Ευρώπη καθώς η πανώλη των χοίρων σαρώνει την Ασία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:07 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: