ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Προβληματισμένοι οι αχλαδοπαραγωγοί του Τυρνάβου


Με βαριά καρδιά θα μπούνε σε λίγες μέρες στα χωράφια τους οι αχλαδοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου για να συγκομίσουν την ποικιλία «κρυστάλι» που είναι ο «βασιλιάς» του αχλαδιού στην ευρύτερη περιοχή. 
 
Και αυτό γιατί αφενός το χαλάζι που επισκέφθηκε την επαρχία τρεις φορές τους μήνες Μάιο, Ιούνιο προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην ποιότητα του αχλαδιού, αφετέρου συνεχίζει το πρόβλημα διάθεσης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια μπήκαν πολλά δέντρα και χρόνο με τον χρόνο η παραγωγή αυξάνεται. Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα υπολογίζονται σε 11.000 στην επαρχία Τυρνάβου, όταν το 2016 τα στρέμματα ανέρχονταν σε 9.500. 
 
Το προϊόν όμως δεν είναι εξαγώγιμο και η εγχώρια αγορά περιορισμένη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» στα Δέντρα Τυρνάβου Χρήστο Τασούλα «φέτος η χρονιά θα είναι δύσκολη. Ήδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα της αγοράς τα λάβαμε συγκομίζοντας τις επιτραπέζιες ποικιλίες «κοντούλα», «κόσια» και «σάντα μαρία». 
 
Οι τιμές που ακούγονται για φέτος στο «κρυστάλι» είναι 50-55 λεπτά, όταν πέρυσι πληρωθήκαμε με 70-75 λεπτά. Και πάντα με ανησυχία για τον χρόνο αποπληρωμής, καθώς οι τιμές είναι ανοικτές. Την ίδια ώρα τα εργατικά αυξήθηκαν, ελλείψει χεριών από αλλοδαπούς».

Να σημειωθεί ότι μετά τη συγκομιδή της ποικιλίας «κρυστάλι», θα ακολουθήσει η βιομηχανική ποικιλία «Williams». Όπως σε όλα τα φρούτα, έτσι και στο αχλάδι φέτος η παραγωγή είναι όψιμη, εξέλιξη που δεν βοηθά στη βελτίωση των τιμών.
 


Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Προβληματισμένοι οι αχλαδοπαραγωγοί του Τυρνάβου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: