ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΚΕ: Άμεση & πλήρη αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα


Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιφέρειες της χώρας απαιτεί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τον κίνδυνο ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και μέσω της εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση «εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες, πλημμύρες) την περίοδο Ιούνη - Ιούλη 2019 σε διάφορες Περιφέρειες της Ελλάδας (Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία). Χιλιάδες είναι τα στρέμματα καλλιεργειών (βαμβάκι, φασόλια, καπνός και άλλες αροτραίες, αμπέλια, ροδάκινα, αχλάδια και άλλες δενδρώδεις) με ολική καταστροφή, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (ζωικό κεφάλαιο, ποιμνιοστάσια κ.λπ.).

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης στο πλαίσιο της ΚΑΠ πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα). Επιπλέον πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων, με τη φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, τα υπέρογκα ασφάλιστρα και τον διαρκή κίνδυνο κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους.

Για άλλη μια φορά καλούνται, ουσιαστικά απροστάτευτοι, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, καθώς τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ο ΕΛΓΑ, που χαρατσώνει αγρότες και κτηνοτρόφους με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, δεν τους αποζημιώνει και το σύστημα που διαθέτει για την αντιχαλαζική προστασία δεν τους προστατεύει, ενώ ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) λόγω των περιορισμών και ορίων που θέτει επιφέρει διαχρονικά τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πληγέντων παραγωγών.

Ενάντια στην παραπέρα προώθηση της ανταποδοτικότητας στην ασφάλιση της παραγωγής. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι μεθοδεύσεις στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027 για περαιτέρω προώθηση της ανταποδοτικότητας στην ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με τη διεύρυνση της εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Η εξέλιξη αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα πλήξει περαιτέρω την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών, που κατά βάση διαθέτουν μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και ήδη σήμερα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.

Ερωτάται η Επιτροπή: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την πλήρη αποζημίωση των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών που επλήγησαν από τις πρόσφατες ζημιές σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, καθώς και για την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους λόγω της απώλειας της παραγωγής τους;

Τι μέτρα θα λάβει για την ανάπτυξη των συστημάτων πρόληψης των καταστροφών, όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιχαλαζικής προστασίας κ.λπ.; Πώς τοποθετείται στο ορατό ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του πενιχρού εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοπαραγωγών με την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και μέσω της εμπλοκής και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών;».Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΚΚΕ: Άμεση & πλήρη αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: