ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καπνά και φάρμακα «σπρώχνουν» την ελληνική μεταποίηση


Προϊόντα καπνού, φάρμακα και μηχανολογικός εξοπλισμός ήταν οι τρεις κλάδοι που έδωσαν ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή τον φετινό Ιούνιο. Αν και σε σχέση με πέρυσι η μεταβολή του δείκτη ήταν οριακή, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο, είναι η υψηλότερη που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,2%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, παρουσίασε αύξηση 1,3%.

Στην αύξηση του δείκτη κατά 0,3% σε ετήσια βάση συνέβαλε η αύξηση κατά 1% του δείκτη μεταποίησης, αύξηση που προήλθε από την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής στους επιμέρους κλάδους: παραγωγής προϊόντων καπνού (40,3%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (11,9%), κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (34,8%), κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (18,6%). Από την άλλη, ανασχετικά λειτούργησε η μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 0,6%, η μείωση κατά 0,4% του δείκτη ορυχείων - λατομείων και η κάμψη κατά 2,2% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε επίπεδο εξαμήνου, οι κλάδοι που σημειώνουν τις υψηλότερες επιδόσεις είναι επίσης αυτός της παραγωγής προϊόντων καπνού (αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 37,3%), της παραγωγής φαρμάκων (25,8%) και κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (30,2%).Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Καπνά και φάρμακα «σπρώχνουν» την ελληνική μεταποίηση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: