ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η κοιλάδα του Αχελώου στην ιστορία του τόπου


Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος «Τόποι Αυτοθυσίας, Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Κοιλάδα του Αχελώου, στην Πέρδικα Μηλιανών Άρτας, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 ώρα 11:00 π.μ. Το θέμα της ημερίδας είναι «Η κοιλάδα του Αχελώου στην ιστορία του τόπου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
  • Θωμάς Μπάκας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Χρήστος Κολοβός, διευθυντής Εκπαίδευσης Α/θμιας Αιτ/νίας.
  • Αικατερίνη Στρατάκη, διευθύντρια Εκπαίδευσης Λέσβου.
  • Κωνσταντίνος Κωτσίδης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  • Przemek Kordos, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας
  • Συντονίστρια της εκδήλωσης είναι η εκπαιδευτικός Νεκταρία Στούκα.
Το πρόγραμμα «Τόποι Αυτοθυσίας, Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη», ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτης και από τότε υλοποιούνται κάθε χρόνο ημερίδες, φεστιβάλ στους τόπους που αναφέρονται. Φέτος υπογράφηκε και προγραμματική σύμβαση μεταξύ των συμμετεχόντων Δήμων και Πρωτοβάθμιων Εκπαίδευσης με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας. Στόχος του προγράμματος η ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, του φυσικού περιβάλλοντος, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της μουσικής παράδοσης του τόπου μας. Φέτος οι δράσεις μας σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας. 
 
Αφετηρία μας η Κοιλάδα του Αχελώου. Ο «Θεός» κατά τους αρχαίους Έλληνες Αχελώος, πρωταγωνίστησε σε όλες τις εκφάνσεις της Ιστορίας, από τα Αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Με βάση ιστορικές αναφορές, οι ομιλητές θα τοποθετηθούν στη διάδραση φυσικού περιβάλλοντος (Αχελώος) με τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. 
 
Ο Αχελώος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο όσο και στις εκβολές του, στην έξοδο του Μεσολογγίου. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης της κοιλάδας μέσα από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις και σύγκριση με βάση πώς οι Ευρωπαίοι, στην προκειμένη περίπτωση Πολωνοί αξιοποιούν το στοιχείο του νερού στην πολιτιστική τους ταυτότητα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 με τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση.

Η ημερίδα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λέσβου, τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Δήμο Μυτιλήνης και το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, τον Σύλλογο Γυναικών «Λένω Μπότσαρη» και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Η πραγματοποίησή της γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η κοιλάδα του Αχελώου στην ιστορία του τόπου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: