ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Λιγοστεύουν και ακριβαίνουν τα φυτοφάρμακα ...

 
«Να επαναξιολογηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλιών δραστικών εντομοκτόνων-ζιζανιοκτόνων για τη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πανάκριβα και σε ορισμένες περιπτώσεις αναποτελεσματικά» ζητούν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στον νομό Λάρισας.

Όπως είναι γνωστό, από το 2005 οπότε απαγορεύτηκε μια σειρά από εντομοκτόνα-ζιζανιοκτόνα, οι βαμβακοπαραγωγοί κλήθηκαν να προμηθευτούν φάρμακα από μια νέα γενιά, που ήταν φιλικά προς το περιβάλλον μεν, πολύ ακριβότερα δε. 
 
Με αφορμή την κυβερνητική αλλαγή και την αντίστοιχη στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο γνωστός συνεταιριστής Τάκης Αλατάς από τη Φαλάνη Λάρισας (ο οποίος υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί πολλούς ακόμα συναδέλφους του), ζητά από τον κ. Βορίδη, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του με τους αντίστοιχους συνδέσμους στον τομέα της Φυτοπροστασίας, να επανεξετάσει το σημερινό καθεστώς κυκλοφορίας των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και μιας και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε. να ανοίξει το ζήτημα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλατά «μπορεί το πρόβλημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων να ανήκει στην Ε.Ε. και να μην αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, επειδή το βαμβάκι αφορά κυρίως στη χώρα μας και δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στην ευρωπαϊκή κοινότητα, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Κάποιοι εισάγουν στη χώρα μας παράνομα από Τουρκία-Βουλγαρία τα απαγορευμένα στην Ελλάδα φυτοφάρμακα κι έτσι δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.
Από τη στιγμή που καταργήθηκαν συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι έχει αυξηθεί δραματικά. 
Αφενός γιατί κάποια ζιζανιοκτόνα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των χόρτων του χωραφιού και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μηχανήματα, άρα επιπλέον μεροκάματα, αφετέρου αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στη χρήση κάποιων άλλων δραστικών ουσιών που είναι δραστικές αλλά ακούγεται πως σε λίγα χρόνια θα αποσυρθούν κι αυτές λόγω επικινδυνότητας. 
Άρα μηδέν εις το πηλίκον. Επίσης, ακούμε ότι επίκειται κατάργηση κι άλλων δραστικών ουσιών. Άρα θα μειωθεί περαιτέρω η διαθέσιμη λίστα των φυτοφαρμάκων. Αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη. Σίγουρα η μάχη του ΥΠΑΑΤ με τις μεγάλες εταιρείες-κολοσσούς που εμπορεύονται τα φυτοφάρμακα είναι άνιση, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την άναρχη κατάσταση» καταλήγει ο κ. Αλατάς.
 

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Λιγοστεύουν και ακριβαίνουν τα φυτοφάρμακα ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: