ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανησυχία για τις εισαγωγές δημητριακών από τις χώρες των ΒαλκανίωνΑνησυχία Πρίντζου για εισαγωγές δημητριακών
Με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται στις τάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας, προκειμένου να μην εισέλθει στη χώρα μας η αφρικανική πανώλη που εμφανίστηκε στη γειτονική Βουλγαρία, ώστε να μην πληγεί ο κλάδος της χοιροτροφίας, ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ και αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ Νικήτας Πρίντζος επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για τις εισαγωγές δημητριακών -που συνήθως είναι πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων- προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και με τη φυτική παραγωγή.

Όπως δηλώνει ο κ. Πρίντζος «θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ στο μέτωπο που έχει ανοίξει για να μην εισέλθει η πανώλη στη χώρα μας, να συμπεριλάβει και τον παράγοντα της εισαγωγής δημητριακών από τις χώρες των Βαλκανίων, καθώς πιθανότατα το πρόβλημα της επιδρομής αγριογούρουνων σε σιτάρια-καλαμπόκια που αντιμετωπίζουμε εμείς, να υπάρχει κι αλλού». 

Η εισαγωγή δημητριακών στη χώρα μας προβληματίζει τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και για τις επιπτώσεις που καταγράφονται με τις προσφερόμενες τιμές στην εγχώρια αγορά. «Στα σιτηρά αυτή τη στιγμή, λόγω θερινής ραστώνης δεν υπάρχει κινητικότητα. Το ευχάριστο είναι ότι η Τουρκία δεν είχε φέτος καλές παραγωγές. 

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή σκληρού σίτου στον Καναδά, που ως υπερδύναμη που είναι στην παγκόσμια αγορά, θα καθορίσει εν πολλοίς τη διεθνή εμπορική τιμή του προϊόντος. Αυτή τη στιγμή οι τιμές Fob (επί πλοίω) είναι 225 ευρώ/τόνος. 

Σαν ΕΒΟΛ παραλάβαμε περίπου 5.000 τόνους, όσο ήταν ο αρχικός στόχος και πληρώσαμε τελική τιμή 21,5 λεπτά/τόνο. Δώσαμε κατά τη συγκομιδή 20 λεπτά\τ. στους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα και προ 10ημέρου δώσαμε επιπλέον 1,5 λ/τ. 

Ελπίζουμε σαν Συνεταιρισμός να πουλήσουμε τη φετινή σοδειά τουλάχιστον στα ίδια χρήματα. Ευτυχώς η ποιότητα του προϊόντος είναι άριστη».Από τον Γιώργο Ρούστα
Roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Ανησυχία για τις εισαγωγές δημητριακών από τις χώρες των Βαλκανίων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: