ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΥπΑΑΤ: «Πάταξη των ελληνοποιήσεων με πρόστιμα και ονόματα»


Ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που βρήκαν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς υπήρξαν δεσμεύσεις με χρονοδιαγράμματα αποχώρησαν από το Υπουργείο οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων κ. Γιάννη Γκουρομπίνο να δηλώνει στην «Ε» πως «αν πραγματοποιηθούν όσα δεσμεύθηκε ο κ. Βορίδης θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας».

 
Όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο «ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των παρανόμων ελληνοποιήσεων γάλακτος και κρέατος έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας που έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής. Ο κ. Βορίδης από την πλευρά του τους ανέλυσε τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου για να μπει τέλος στη μάστιγα των ελληνοποιήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κυβέρνηση να συμβάλει σε αυτήν. Παράλληλα συζήτησε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξυγιανθεί ο ΕΛΓΑ, ενώ δέχθηκε και τις επισημάνσεις τους σε ό,τι αφορά στα προσδοκώμενα από τη νέα ΚΑΠ».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Γκουρομπίνος ανέφερε στην «Ε» τα εξής: "Ο υπουργός ανέφερε πως γνωρίζει τα πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και δεσμεύθηκε πως ίσως και μέσα στον Αύγουστο να υπάρξουν πρόστιμα, αλλά κι αυτό που πονάει τους τυροκόμους-παραβάτες, η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα υπάρξει σύντομα θετική εξέλιξη σε σχέση με την ΚΑΠ, ενώ δεσμεύθηκε ότι τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ για την κτηνοτροφία δεν θα μειωθούν.

Όσον αφορά στην εξισωτική του 2019 και 2020 ανέφερε πως είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια, κάτι που δεν συμβαίνει με τα έτη 2013-14 και για τον καταρροϊκό πυρετό. Ανέφερε πως στα καίρια πόστα των δημοσίων Οργανισμών θα τοποθετηθούν άνθρωποι της παραγωγής που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου και ζήτησε να υπάρξει μια μόνιμη σχέση συνεργασίας».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πρόσφερε στον κ. Βορίδη συμβολικά μία γκλίτσα «για να πατάξει τις ελληνοποιήσεις», ενώ ο αντιπρόεδρος Τάσος Αντωνίου προϊόντα ΠΟΠ από πρόβειο γάλα.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας και Στ. Μπίζιου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ι. Κόκκουρας και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Ν. Παλάσκας.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ

Η βουλευτής κ. Στέλλα Μπίζιου δήλωσε μετά τη σύσκεψη:

«Τα αιτήματα που θέτουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι αιτήματα δίκαια, συμπεριλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας από τη Λάρισα σημείωσε εμφατικά πως η κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου, βγάζοντας έτσι τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας από το αδιέξοδο».

Εξειδικεύοντας και ιεραρχώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σημείωσε:

Κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας η οποία θα θέτει τέλος στην εκμετάλλευση του Έλληνα κτηνοτρόφου.

Οφείλουμε να εστιάσουμε άμεσα:

- Στις εισαγωγές και στις παράνομες ελληνοποιήσεις πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων.

- Στον αυστηρό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή των προϊόντων γάλακτος, με έμφαση στο κυρίαρχο ΠΟΠ προϊόν της χώρας, τη φέτα.

- Στην παράνομη διακίνηση φέτας και χρήσης της ονομασίας της σε μεγάλο βαθμό από χώρες της ΕΕ και διάθεσης του προϊόντος εντός της ΕΕ. Σήμερα που μιλάμε 20.000 τόνοι παράνομου προϊόντος διακινούνται στην ελληνική αγορά και 80.000 τόνοι, το ελάχιστο, στις αγορές των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

- Προσπάθεια ανατροπής της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά – Ν. Αφρικής.

- Δημιουργία προϋποθέσεων μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμού προβολής και προώθησης της φέτας στις παγκόσμιες αγορές.

«Το “κλειδί” για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων είναι η τελική έγκριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Η συμμετοχή σε αυτή την Οργάνωση του συνόλου σχεδόν κτηνοτρόφων και παραγωγών φέτας αποτελεί το σημαντικό εκείνο εργαλείο που εγγυάται την ισχυρή ταυτότητά της. Οφείλουμε λοιπόν τώρα, παρουσία των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων της χώρας να λύσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες και να δώσουμε το «πράσινο φως» για την έναρξη της λειτουργίας της.

Αυτό το ισχυρό θεσμικό όργανο είναι απαραίτητο να το στηρίξουμε με όλες τις αρμοδιότητες και τους πόρους που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και όχι μόνο. Για παράδειγμα ένα μεγάλο μέρος από την εισφορά των κτηνοτρόφων και τυροκόμων στον ΕΛΟΓΑΚ επιβάλλεται να το διαχειρίζεται η Διεπαγγελματική Φέτας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να στηρίξουμε έμπρακτα έναν εκ των πλέον παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για την ισχυροποίηση του κλάδου», κατέληξε.

ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ «ΘΕΣΓΑΛΑ»

Ο κ. Βορίδης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της συνεταιριστικής οργάνωσης «ΘΕΣγάλα», οι οποίοι του παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παράλληλα εξέφρασαν τις απόψεις τους για μείζονα ζητήματα όπως ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών αλλά και η ένταξη σε αυτούς των Ομάδων Παραγωγών.

Του Γιώργου Ρούστα
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΥπΑΑΤ: «Πάταξη των ελληνοποιήσεων με πρόστιμα και ονόματα» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: