ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πρόταση για τη βάση του «10»


Σχετικά με τη συζήτηση ως προς την αναγκαιότητα επιβολής της βάσης του 10 θα ήθελα να εκθέσω την εξής άποψη. Ο πίνακας που παραθέτω είναι ο μέσος όρος των βάσεων όλων των Τμημάτων ανά Πανεπιστήμιο. Δεν είναι πίνακας κατά αξιολογική σειρά. Είναι ένα εργαλείο για τη χάραξη ακαδημαϊκής πολιτικής. Για παράδειγμα αν ίσχυε εφέτος η βάση του 10 θα άφηνε 23.000 υποψηφίους εκτός ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλαδή θα είχαμε μείωση των εισακτέων κατά 30%. Το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο για να γίνει αποδεκτό ή τουλάχιστον άμεσα αποδεκτό από την Ελληνική κοινωνία.

Αντί λοιπόν να εφαρμόσουμε τη βάση του 10 ανά μαθητή θα ήταν προτιμότερο να την εφαρμόσουμε ανά Πανεπιστήμιο. Το κάθε Πανεπιστήμιο φυσικά γνωρίζει ποια Τμήματά του δεν αποδίδουν αλλά και ποια γνωστικά αντικείμενα θα ηδύνατο να διορθωθούν ώστε να ανεβάσουν τον μέσο όρο του στα 10.000 μόρια. Και ποια παρότι χαμηλόβαθμα πρέπει να διατηρηθούν. Έτσι βάζοντας σε μετάβαση τα Τμήματα αυτά και αφαιρώντας τους αντίστοιχους εισακτέους πετυχαίνει το ζητούμενο.

Για παράδειγμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο βγάζοντας ένα μόνο χαμηλόβαθμο Τμήμα από το μηχανογραφικό ο μέσος όρος ανεβαίνει πάνω από 10.000 μόρια, η δε μείωση των εισακτέων δεν είναι πάνω από 100 υποψηφίους στους 4,800 για όλο το Πανεπιστήμιο.

Η πρόταση ικανοποιεί πλήρως το αρ.16 του Συντάγματος, περί αυτονομίας των ΑΕΙ. Η οριζόντια εφαρμογή της βάσης του 10 ελλοχεύει κινδύνους που είναι ανεξέλεγκτοι από τα Ιδρύματα.
 

Καθηγητής Αθανάσιος Μητρόπουλος
Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος


esos.gr

 Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πρόταση για τη βάση του «10» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:28 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: