Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γιατί η εγκατάλειψη των έργων του Αχελώου συνιστά μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημαΓιατί η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ικανοποιεί τις οικολογικές ανησυχίες
Με την απάντησή του για τα εργα του Αχελώου στη ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπραξε το ίδιο σφάλμα που διαπράττουν εδώ και δεκαετίες οι πολέμιοι των έργων, ενδεδυμένοι με το μανδύα των οικολόγων. 
 
Και όμως η εγκατάλειψη των έργων του Αχελώου, συνιστά στην παρούσα φάση μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα και αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράζει τις δυνάμεις της Οικολογίας και τους ανησυχούντες πολίτες για την κλιματική αλλαγή, ας λάβει σοβαρά υπόψη επιχειρήματα, τα οποία ενστερνίστηκε ο περισσότερο ρεαλιστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιάννης Δραγασάκης, όταν επισκεπτόμενος τα έργα στη σήραγγα της Δρακότρυπας και το φράγμα της Συκιάς, από κοινού με το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη προ 2ετίας είχε δώσει εντολή να συνεχιστούν ώστε τουλάχιστο να μην καταρρεύσουν.

Αν δεχτούμε ότι πρωτίστως στην Οικολογία ισχύει το σύνθημα σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά, τότε θα συμφωνήσουμε πως πέρα από την οικονομική ζημία που επιφέρει στη ΔΕΗ η μη απεξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη και η ισοδύναμη χρήση υδροηλεκτρικών έργων (στη Μεσοχώρα είναι σχεδόν έτοιμο και καθυστερεί αδικαιολόγητα η χρήση του) λόγω των ποινών στο χρηματιστήριο των ρύπων, μπαίνει και ο παραγοντας της επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της καύσης λιγνίτη.

Στη Θεσσαλική πεδιάδα επιχειρείται τα τελευταία χρόνια μία επιστροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες (που όμως θέλουν και αυτές νερό ίσως περισσότερο από το βαμβάκι) που αφήνουν θετικό ιοσδύναμο στο περιβάλλον με τη δέσμευση στο CO2 και την απελευθέρωση οξυγόνου που ως γνωστόν κάνουν τα δέντρα, εξ ου και γιατί οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο που μαίνονται ανεξέλεγκτες, απειλούν με θεαματική αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη. 
 
Και αν ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολονσάρου της Βραζιλίας αδιαφορεί για το οικολογικό έγκλημα αφού έχει υπογράψει συμφωνίες με τη βιομηχανική Ευρώπη για ανταλλαγή Mercedes με μοσχαρίσιες μπριζόλες, άρα επιδιώκει την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο για να καλλιεργηθεί μεταλλαγμένη σόγια όπου θα βόσκουν εκατομμύρια μοσχάρια και αγελάδες, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο θεσσαλικός κάμπος μπορούσε να επιτελέσει το ρόλο της τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς σε κόκκινο κρέας και γάλα που το εισάγουμε αθρόα, από την Ευρώπη, αρκεί να είχε περίσσεια και όχι έλλειμμα υδάτινων πόρων (για την καλλιέργεια μηδικής).

Εκτός και αν ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ξαφνικά όλοι οι Έλληνες θα γίνουν vegetarian πολλώ δε περισσότερο όλοι οι πολίτες του Δυτικού κόσμου.Η μεταφορά κρέατος από άλλο σημείο του πλανήτη σε άλλο, με το αποτύπωμα του άνθρακα που εμπεριέχει ας γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι είναι το μεγαλύτερο θέμα των αντιδράσεων των Οικολόγων πράσινων σήμερα στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες του Μερκοσούρ (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη) για αναταλλαγή κτηνοτροφικών με βιομηχανικά προϊόντα.

Επί της ουσίας το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα από την εγκατάλειψη των έργων του Αχελώου έχει συντελεστεί στην ορεινή Αργιθέα, όπου με τα χημικιά στον Κουμπουριανίτη (παραπόταμος του Αχελώου) και τις τρύπες που έχουν μείνει στη Συκιά, έχει αλλοιωθεί το τοπίο, το οποίο ωστόσο αν υπήρχε η βούληση ολοκλήρωσης των έργων θα είχε αντικατασταθεί από υπέροχες τεχνητές λίμνες...,
 
Όπως αυτή του Πλαστήρα, που αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη εκτροπή νερών παραποτάμου του Αχελώου (του Μέγδοβα) προς τη θεσσαλική πεδιάδα και ουδείς οικολόγος διαμαρτύρεται, σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα οι οικολογικές οργανώσεις σήμερα διαμαρτύρονται γιατί ο ανεμογεννήτριες στα Άγραφα θα αλλοιώσουν το τοπίο και τη σπάνια ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα!

Το μεγαλύτερο βέβαια οικολογικό έγκλημα αφορά τη θεσσαλική πεδιάδα που ερημοποιείται αναμένοντας μάταια επί δεκαετίες τα εργα του Αχελώου για να συμπληρώσει το υδατικό της έλλειμμα, από την περίσσεια βροχών που υπάρχουν κάθε χρόνο στη Δυτική Ελλάδα. 
 
Αν στις προθέσεις των οικολόγων είναι να αφήσουν τη Θεσσαλία να μετατραπεί σε κρανίου τόπο, για να έχουν να δείχνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα βρουν σίγουρα ένθερμους υποστηρικτές Ολλανδούς κτηνοτρόφους και Ισραηλινούς αγρότες. που αντί να εγκαταλείπουν γόνιμες γαίες που έθρεψαν επί χιλιετιές εκατοντάδες γενιές, αντίθετα προσαρτούν νέες μετατρέποντας ερήμους σε γόνιμα χωράφια, ή εισχωρώντας στη θάλασσα...

Σε τελική ανάλυση οικολογία είναι να εκμεταλλεύεσαι τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη γη που είναι το σπίτι μας για να μπορείς να θρέψεις τους ζωντανούς οργανισμούς που τον κατοικούν και μέσα σε αυτούς αν μη τι άλλο είναι και οι άνθρωποι... Αν από αγκυλώσεις ιδεολογικές και ημιμάθεια αφήνεις την εξέλιξη να καθορίσει ακόμη και το θάνατο των πολιτών, τον οικονομικό και βιολογικό, επιμένοντας σε μία ιδέα παρωχημένη τότε μάλλον άθελά σου εξυπηρετείς άλλους σκοπούς...

Γιάννης Κολλάτος.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γιατί η εγκατάλειψη των έργων του Αχελώου συνιστά μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: