ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Βουλγαρία εισάγει νέο απλοποιημένο σύστημα ΦΠΑ για την ενίσχυση των αγροτών


H κυβέρνηση της Βουλγαρίας σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή τοπικών φρούτων και λαχανικών, εισάγοντας ένα νέο απλοποιημένο σύστημα ΦΠΑ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας, Chavdar Marinov, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Βουλγαρία έχει έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 20% και για πολλούς θεωρείται η «ιερή αγελάδα» για την οικονομία της χώρας και τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αλλά η χώρα αγωνίζεται να καταπολεμήσει τον ανταγωνισμό γειτονικών χωρών, οι οποίες προσφέρουν φρούτα και λαχανικά σε τιμές χαμηλότερες από τα τοπικά προϊόντα.

Ο Marinov δήλωσε στη Nova TV ότι η ιδέα είναι να απαλλάσσονται οι παραγωγοί από τον ΦΠΑ, ο οποίος θα καταβάλλεται μόνο από τους λιανοπωλητές.

«Το τιμολόγιο δεν θα έχει αυτό το 20% και οι αγρότες θα είναι σε θέση να επανεπενδύσουν τα χρήματα, για παράδειγμα σε σπόρους και προετοιμασίες. Ο τελευταίος στην αλυσίδα θα πληρώσει ΦΠΑ», δήλωσε ο Marinov, αναφερόμενος στους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Το Novinite.com ανέφερε ότι ένα παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη Βουλγαρία για τους παραγωγούς σιτηρών. Ο Marinov πρόσθεσε ότι οι εταιρείες μεταποίησης θα επωφεληθούν επίσης από το νέο καθεστώς και δεν θα πληρώσουν ΦΠΑ για την πρώτη ύλη.

Ο Marinov εξήγησε ότι οι Βούλγαροι παραγωγοί λαχανικών βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των φρούτων και λαχανικών που εξάγονται από γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά λιγότερο ακριβά από τα βουλγαρικά προϊόντα, γεγονός που ενοχλεί τους Βούλγαρους καταναλωτές. Στα σουπερμάρκετ της Βουλγαρίας συνήθως αναφέρεται η προέλευση των φρούτων και των λαχανικών και είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι φθηνότερα.

Για τον Marinov, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τομέα των κατακερματισμένων συνεταιρισμών στη χώρα του, σε σύγκριση με την ευρύτερη γειτονιά της χώρας, αλλά και στους πάρα πολλούς «μεσάζοντες» στην τροφική αλυσίδα, γεγονός που αυξάνει την τελική τιμή των προϊόντων.

«Ο βαθμός οργάνωσης των αγροτών στη Βουλγαρία είναι κάτω από 6%, και σύμφωνα με την ΕΕ, το κρίσιμο ελάχιστο είναι 20%. Στην Ελλάδα, η συνεργασία είναι πάνω από 60%», ανέφερε.

Ερωτηθείς από την EURACTIV, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, δεδομένου ότι η πρωτοβουλία της Σόφιας εξακολουθεί να αποτελεί νομοσχέδιο.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η Βουλγαρία εισάγει νέο απλοποιημένο σύστημα ΦΠΑ για την ενίσχυση των αγροτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: