Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βαμβάκι - Οργανώνονται οι αγρότες διεκδικώντας τιμή για την ποιότητα


Οργανώνονται οι αγρότες στον κάμπο διεκδικώντας τιμή για την ποιότητα - Μετά τον Πλατύκαμπο σύσκεψη και στον Παλαμά την Παρασκευή .

Αγροτική σύσκεψη για τιμές στη βαμβακοπαραγωγή συγκαλεί την Παρασκευή στον Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας του γενικότερου αρνητικού κλίματος που επικρατεί ακόμη μια χρονιά για την πορεία του προϊόντος, με το αγροτικό κίνημα να τονίζει ότι οι αγρότες δεν πληρώνονται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια σύσκεψη συγκαλείται την ίδια μέρα και στον Πλατύκαμπο, από τον αγροτικό συνεταιρισμό της περιοχής με την αιγίδα της ΕΟΑΣΝ Λάρισας.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή Θεσσαλών Γη, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Α.Σ.Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας υποστήριξε ότι η διεπαγγελματική δεν υπερασπίστηκε και φετος τα δικαιώματα των αγροτών, αφού δεν υπάρχει αναφορά στη σύμβαση που υπογράφουν με τους αγρότες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την απόδοση σε ίνα, παρά μόνον για την υγρασία και ότι υπάρχει εκμετάλλευση από πλευράς εκκοκκιστών.που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και με προκαταβολές προσπαθούν να τους δελεάσουν και να πάρουν πάλι τσάμπα τα βαμβάκια

Ενδεικτικό είναι το σχέδιο σύμβασης που μας απέστειλε χθες βαμβακοπαραγωγός, όπου έχει σβηστεί η λέξη εκτιμώμενη απόδοση, στο τελος:

Δύσκολη χρονιά

Οι αγρότες πάντως το θεσσαλικό κάμπο ανησυχούν και για το γεγονός ότι φέτος θα ε΄χουν, όπως όλα δείχνουν μία μείωση της τιμής κατά 20% (από τα 50 λεπτά το κιλό στα40) ενώ ταυτόχρονα λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και μια μείωση στη συνδεδεμένη τιμή κατά τουλάχιστο 10 ευρώ το στρέμμα (από τα 72 στα 62 ευρώ). Και όλα αυτά ενώ έχουμε αυξήσεις από 1η Σεπτεμβρίου τόσο στο αγροτικό ρεύμα, όσο και στο πετρέλαιο, μετά τη διεθνή κρίση στον περσικό κόλπο.

Οι εκκοκκιστές από την πλευρά τους είναι εγκλωβισμένοι στην δίνη της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, καθώς χρηματιστηριακά το προϊόν όλο το καλοκαίρι υποχωρούσε και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν προπωλήσεις, ενώ και η μονομέρεια των Τουρκικών αγορών τα τελυταία 25 χρόνια, τώρα που υπάρχει οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς αφού η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού κατακρημνίστηκε και γίνεται απέλπιδα προσπάθεια να ανακτηθεί, αλλά αυτό θα πάρει βάθος χρόνου, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει καχυποψία και από τα δύο μέρη (παραγωγοί και εκκοκκιστές) που εμποδίζει την συνεννόηση.

Οργανώνονται οι παραγωγοί

Παράλληλα με τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από τις οργανώσεις των παραγωγών (Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, Ομάδα Παραγωγών - Cotton Farsala, Συνεταιρισμός Λαρισαίων, Ομάδα Παραγωγών Ορχομενού, Ομάδα Παραγωγών Φοτολόβος κα) πολλά θα εξαρτηθούν αυτή τη φορά και από τη στάση που τηρήσει εις εκάστων των παραγωγών στη διαπραγμάτευση με το εκκοκκιστήριο και ειδικά κατά την παράδοση του προϊόντος.

Με δεδομένο ότι ο καιρός φέτος δείχνει να πηγαίνει καλά και τα βαμβάκια να μαζεύονται στεγνά και χωρίς υγρασία, αυτό είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια των παραγωγών που μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή.

Άλλωστε, ήδη καταγράφεται μια ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Νέα Υόρκη να πιάνει τα 62-63 σεντς η λίμπρα, κάτι που επιτρέπει υπολογισμούς με πρόσημο το 4 για το σύσπορο. Το θέμα όμως δεν είναι το ελληνικό βαμβάκι να κινηθεί αυστηρά με βάση τη διεθνή τιμή. Το θέμα είναι να εισπράξει την πραγματική του αξία και τα ανταλλάγματα της πολύ καλής ποιότητας (micronair, μήκος ίνας, λευκότητα κα) καθώς και της ομοιογένειας που παρουσιάζει φέτος. Σε αυτό ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να έχουν οι λεγόμενοι μεγάλοι παραγωγοί που συνήθως αρκούνται στο κάτι παραπάνω χωρίς να διαπραγματεύονται σοβαρά και οργανωμένα με τους εκοκκιστές.

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Βαμβάκι - Οργανώνονται οι αγρότες διεκδικώντας τιμή για την ποιότητα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: