Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δακοκτονία:Απαγορεύτηκε το dimethoate, η πιο σημαντική δραστική ουσία κατά του δάκου

 
Απαγορεύτηκε το dimethoate, η πιο σημαντική δραστική ουσία κατά του δάκου - ποιες είναι οι εναλλακτικές .

Στα όριά τους θα φτάσουν οι ελαιουργικές εκμεταλλεύσεις την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν από φέτος τη χρήση του πιο σημαντικού φυτοπροστατευτικού προϊόντος για τη χημική καταπολέμηση του δάκου. Η δραστική ουσία dimethoate, που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια στη δακοκτονία, φέτος θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως όπλο ενάντια στον δάκο για τελευταία φορά. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 26 Ιουνίου 2019 απαγορεύεται η χρήση του dimethoate μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2019 για την κερασιά και μέχρι τις 17 Ιουλίου 2020 για τις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Ο Γιώργος Καπασούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας είπε στο Agro24 ότι το dimethoate είναι η πιο αποδοτική δραστική ουσία από όσες κυκλοφορούν στην αγορά για τους εξής λόγους:
  • Μπορεί να εφαρμοστεί στην ελαιοκαλλιέργεια ακόμα και 21 μέρες πριν τη συγκομιδή αφήνοντας μηδενικά υπολλείμματα.
  • Είναι πιο αποτελεσματικό κατά του δάκου σε σχέση με τις πυρεθρίνες οι οποίες θέλουν 2-3 ψεκασμούς περισσότερους.
Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιθανότατα το 2020 θα απαγορευτεί και η χρήση της εναλλακτικής δραστικής ουσίας phosmet, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οργανοφωσφορικά. Ήδη έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες διευκρινίσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του phosmet για την επόμενη χρονιά.

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και συγκεκριμένα ο κ. Καπασούρης μας λέει ότι "δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε μια χρονιά όπως η περυσινή, που η δακοπροσβολή ήταν πολύ έντονη, εφόσον δεν θα έχουμε στη φαρέτρα μας τα κατάλληλα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε".

Ρωτήσαμε τόσο τον ίδιο όσο και τις πηγές μας στο Υπουργείο σχετικά με άλλες εναλλακτικές που υπάρχουν και μας είπαν ότι το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το υψηλό κόστος, αλλά διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Η πρώτη εναλλακτική είναι ο δολωματικός ψεκασμός με την πιο διαδεδομένη δραστική ουσία να είναι το spinosad, σκευάσματα της οποίας κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιστοποιημένη βιολογικά ελαιοκαλλιέργεια. Η γενικευμένη χρήση του δολωματικού ψεκασμού σε όλη την Ελλάδα από το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας, θα αύξανε μεν πολύ το κόστος - λίγο λιγότερο από το διπλάσιο - αλλά θα μπορούσε να εγγυηθεί ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός για το λάδι του, χωρίς κανένα κίνδυνο υπολλειμματικότητας, που θα σήμαινε προβλήματα στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την εταιρεία που διακινεί το αντίστοιχο προϊόν "το spinosad είναι μια δραστική ουσία φυσικής προέλευσης με εντομοκτόνο δράση. Παράγεται από τη φυσική ζύμωση του ακτινομύκητα Saccharopolyspora Spinosa και είναι η πρώτη δραστική ουσία που προτάθηκε για μια καινούρια κατηγορία εντομοκτόνων, τα Naturalytes (φυσικοί μεταβολίτες)".

Η δεύτερη εναλλακτική είναι οι παγίδες με φερομόνη, οι οποίες όμως εκτοξεύουν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη, σε περίπτωση που εφαρμοστεί πανελλαδικά. Ενδείκνυνται, πάντως, για τη βιολογική καλλιέργεια και, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία που πρώτη κατασκεύασε τέτοιες φερομονικές παγίδες, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι: "Εντομοκτόνο που περιέχει τη δραστική deltamethrin για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Ο τρόπος δράσης του βασίζεται στην τεχνική "προσέλκυσης και θανάτωσης". Το ελκυστικό τροφής, διττανθρακικό αμμωνιακό άλας, ελκύει και τα δύο φύλα ενώ το ελκυστικό φύλου, η φερομόνη, ελκύει μόνο τα αρσενικά του δάκου. Τα έντομα θανατώνονται κατά την επαφή με την επιφάνεια της παγίδας".


Πέτρος Αλεξανδρής

Συνοδευτικά αρχεία Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγορεύει τη χρήση του dimethoate
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Δακοκτονία:Απαγορεύτηκε το dimethoate, η πιο σημαντική δραστική ουσία κατά του δάκου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: