ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πάνω από 42.000 προσφυγές κατά της Bayer για τη γλυφοσάτη


Πάνω από 42.000 προσφυγές κατά της Bayer για τη γλυφοσάτη – Ποια είναι η επικίνδυνη ουσία
Κατά της θυγατρικής της Monsanto

Δεκάδες χιλιάδες προσφυγές έχει να αντιμετωπίσει ο γερμανικός χημικός και φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατά του ζιζανιοκτόνου με γλυφοσάτη της θυγατρικής της Mosanto, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Ο αριθμός των προσφυγών αυτών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και ανέρχεται στις 42.700, καταμετρήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2019, ενώ ο αριθμός των προσφυγών ανερχόταν σε 18.400 στα τέλη Ιουλίου. Ο όμιλος αποδίδει τον πολλαπλασιασμό των προσφυγών σε μια αύξηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων δικηγόρων που αναζητούν ενάγοντες.

Η Bayer έχει μέχρι στιγμής καταδικαστεί τρεις φορές σε αποζημίωση εναγόντων στην Καλιφόρνια που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Ωστόσο τα ποσά των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλει ο όμιλος μειώθηκαν σημαντικά σε δεύτερη εξέταση των υποθέσεων από δικαστή.

Ωστόσο η Bayer σχεδιάζει να ασκήσει έφεση και αμφισβητεί ότι φέρει ευθύνη, επιχειρηματολογώντας εδώ και μήνες ότι καμία ρυθμιστική αρχή σε όλον τον κόσμο δεν έχει συμπεράνει την επικινδυνότητα της γλυφοσάτης από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ταυτοχρόνως, ο όμιλος δηλώνει ότι μετέχει «με εποικοδομητικό τρόπο» στην διαμεσολαβητική διαδικασία για την οποία έδωσε εντολή ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια, η οποία θα επιτρέψει, αν είναι επιτυχής, να επιλυθούν οι ένδικες διαφορές χωρίς μακρές δικαστικές διαδικασίες.

Η εξαγορά της Monsanto

Η Bayer, η γερμανική εταιρεία που βρήκε την ασπιρίνη, έβαλε το μεγαλύτερο στοίχημα στην ιστορία της πέρυσι με την εξαγορά της Monsanto έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποντάροντας στην καταφυγή στην χημεία για να τραφεί ο ολοένα και πολυπληθέστερος πλανήτης ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Το ζιζανιοκτόνο ‘Roundup’

Ωστόσο έκτοτε ο όμιλος έρχεται αντιμέτωπος με την αμφιλεγόμενη φήμη της αμερικανικής εταιρείας, ταυτοχρόνως στο εμπόριο γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και σε αυτό των φυτοφαρμάκων, που βρίσκονται στο στόχαστρο διαφόρων δικαστικών διαδικασιών και αποτελούν θέμα δημόσιων πολιτικών συζητήσεων σε πολλές χώρες.

Η επικίνδυνη ουσία

Τα ζιζανιοκτόνα με βάση την γλυφοσάτη χρησιμοποιούνται εδώ και 40 χρόνια και είναι τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο. Η γλυφοσάτη είναι προϊόν της Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup.

Σήμερα βρίσκεται εκτός πατέντας και κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και από άλλες χημικές εταιρείες, όπως η Dow Agrosciences και η γερμανική BASF.

Μολονότι η γλυφοσάτη και τα εμπορικά προϊόντα της έχουν εγκριθεί από τις υπεύθυνους φορείς σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η χρήση της γλυφοσάτης.

Σε αρκετές επιστημονικές ανασκοπήσεις διερευνάται η πιθανότητα συσχέτισης της έκθεσης σε γλυφοσάτη με την εμφάνιση καρκίνου, όπως το μη-Hodgkin λέμφωμα. Μια μετα-ανάλυση του 2014 έδειξε αυξημένο κίνδυνο για το λέμφωμα σε εργαζόμενους που εκτίθενται σε σκευάσματα γλυφοσάτης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε το 2015 ότι πιθανότατα προκαλεί καρκίνο.

Το 2016 ο ΠΟΥ και το FAO μαζί εξέδωσαν έκθεση που αναφέρει ότι η χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης δεν είναι απαραίτητη επιβλαβής για την υγεία, και καθόρισαν μέγιστα όρια αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (mg/kg σωματικού βάρους ημερήσια) για τη χρόνια τοξικότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών προϊόντων (ECHA) καταχώρησε ότι η γλυφοσάτη προκαλεί σοβαρή οφθαλμική βλάβη και είναι τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά δεν βρήκε στοιχεία που να την εμπλέκουν ως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξική για την αναπαραγωγή, ούτε τοξικά για συγκεκριμένα όργανα.

Τον περασμένο Ιούλιο η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που απαγόρευσε πλήρως να χρησιμοποιείται η γλυφοσάτη.

Στην Ελλάδα το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.
 
 
altsantiri.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πάνω από 42.000 προσφυγές κατά της Bayer για τη γλυφοσάτη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: