ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να βγάλει κέρδη από το ελαιόλαδό της

 
 
Μόνο το 27% του ελληνικού ελαιολάδου συσκευάζεται και τιτλοποιείται στην ελληνική επικράτεια
Το περιοδικό «Politico» κάνει εκτενή αναφορά στην τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιολάδου παγκοσμίως, την Ελλάδα, και στους λόγους που η χώρα μας αδυνατεί να επωφεληθεί της θέσης της αυτής.

Όπως αναφέρει το «Politico», η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μια υπερδύναμη στην παραγωγή ελαιολάδου, όχι μόνο γιατί το έδαφος της χώρας ευνοεί την ελιά, αλλά και γιατί το ελαιόλαδο που αυτή παράγει σε ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό είναι και έξτρα παρθένο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Christian Oliver, η χώρα αγωνίζεται να μετατρέψει το ελαιόλαδό της σε «εξαγώγιμο χρυσό», επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του προϊόντος της πωλείται χύμα στην Ιταλία σε τιμές ευκαιρίας και στη συνέχεια εμφιαλώνεται και πωλείται με προσαύξηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 27% του ελληνικού ελαιολάδου συσκευάζεται και τιτλοποιείται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα αίτια

Κατά το δημοσίευμα, για το συγκεκριμένο πρόβλημα κάποιοι ρίχνουν το φταίξιμο σε γεωργικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι επί δεκαετίες «άγονται και φέρονται» από πολιτικά συμφέροντα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αγρότες δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να εξασφαλίσουν σταθερή ποιότητα στο ελαιόλαδό τους για τους πωλητές λιανικής.

Ωστόσο, όποιος και αν είναι ο πραγματικός αίτιος, το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια προστιθέμενης αξίας πηγαίνουν κάθε χρόνο στην Ιταλία. Παράλληλα, ο Oliver σημειώνει ότι «το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που εκλέχθηκε τον Ιούλιο, γνωρίζει το πρόβλημα αλλά δείχνει να μη βιάζεται να βρει λύση». 
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 
Γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να βγάλει κέρδη από το ελαιόλαδό της Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: