ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βαμβακοχώραφα :Με αλέτρι η εξόντωση ρόδινου σκουληκιού


Οδηγίες για τις μετασυλλεκτικές πρακτικές στα βαμβακοχώραφα της Καρδίτσας παρέχει με ανακοίνωσή της η τοπική ΔΑΟΚ σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για τις απαραίτητες καλλιεργητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Στις περισσότερες περιοχές του Νομού έχει ολοκληρωθεί το 70-80% της συγκομιδής, ενώ στις υπόλοιπες το 30-40%. Οι αποδόσεις κυμαίνονται γενικώς σε ικανοποιητικά επίπεδα και σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι πολύ υψηλές. 

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους. 

Κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά τη συγκομιδή του βάμβακος, ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων. 

Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση, μετά τη συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών. 

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων. 

Η χρήση άλλων μέσων κατεργασίας του εδάφους όπως ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας, αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνει αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού. 

Κατ’ αντιστοιχία, η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με τη μορφή της προνύμφης σε διάπαυση μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους. 

Για τον λόγο αυτό η στελεχοκοπή, ο ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών και των βαμβακοστελεχών με στελεχοκόπτη / καταστροφέα και στη συνέχεια άροση ενσωμάτωσης σε βάθος 20 - 25 εκατοστά όπως παραπάνω είναι το πλέον αποτελεσματικό καλλιεργητικό μέτρο για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού».Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Βαμβακοχώραφα :Με αλέτρι η εξόντωση ρόδινου σκουληκιού Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:05 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: