ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γεωπονικές Συμβουλές για πυρηνόκαρπα και αμπέλιΓεωπονικές συμβουλές για τις ασθένειες και τους εχθρούς στα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά–νεκταρινιά–βερικοκιά–δαμασκηνιά–κερασιά) και για τις ασθένειες του αμπελιού και των οπωρώνων, δίνει το Περ/κό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες. Αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

Για τις ασθένειες του αμπελιού και κυρίως για το βλαστικό στάδιο (μετά τον τρύγο), αναφέρεται ο περονόσπορος, οι ασθένειες ξύλου και οι ψευδόκοκκοι. Ιδίως για τον περονόσπορο και για αμπελώνες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υγρές περιοχές, όπου εμφανίζεται συχνά όψιμη προσβολή περονοσπόρου, συνιστάται ένας ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή ένα επιτρεπόμενο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. Σκοπός του ψεκασμού είναι η καταστροφή των ωοσπορίων του μύκητα που σχηματίζονται στα φύλλα και δίνουν αργότερα τις ανοιξιάτικες μολύνσεις.Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Γεωπονικές Συμβουλές για πυρηνόκαρπα και αμπέλι Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:12 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: