ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ελαιόλαδο: Η παραγωγή μειώνεται, οι τιμές (πότε;) θα ανέβουνΗ ανομβρία των τελευταίων τριών μηνών δημιούργησε νέα δεδομένα κατεβάζοντας τον πήχη της προβλεπόμενης παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα στους 240 περίπου χιλιάδες τόνους έναντι 300 χιλ. της προηγούμενης εκτίμησης. Ανάλογες είναι και οι εξελίξεις στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη παραγωγή να έχει κατέβει από τους 1,35 εκατομμύρια τόνους στους 1,0 με 1,1 εκατομμύρια τόνους.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι προβλέψεις για την Τυνησία (300 – 330 χιλ.), την Ιταλία (290 – 310 χιλ.), την Τουρκία (170 – 180 χιλ.), την Πορτογαλία (120 -140 χιλ.) και την Συρία (90 – 100 χιλ.) τόνους. Οπότε, σε γενικές γραμμές, σε σύγκριση με πέρυσι 2018/19, η γενική εικόνα αναμένεται να είναι: ισορροπία.
Η σημαντικά μειωμένη ισπανική παραγωγή θα αντισταθμιστεί από τα υψηλά της αποθέματα περί τους 700 χιλιάδες τόνους, καθώς και τις μεγάλες παραγωγές των άλλων Μεσογειακών χωρών.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Βασίλη Ζαμπούνη στην ιστοσελίδα olivenews.gr, ο οποίος προχωρά και σε εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός χάρτης

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποκλειστικές και αξιόπιστες πληροφορίες και εκτιμήσεις του olivenews.gr, αναλυτικά η πρόβλεψη για την ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου διαμορφώνεται ως εξής σε χιλ. τόνους:


 
Στην παραπάνω παραγωγή θα πρέπει να προσθέσουμε περί τους 30 χιλιάδες τόνους αποθέματα λήξης της φετινής περιόδου, εκ των οποίων σημαντικό μέρος παρουσιάζει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα.
Αυτό, όμως, που θα πρέπει να τονιστεί είναι η αισιόδοξη θεαματική βελτίωση της ποιότητας σε σύγκριση με την 2018/19. Φέτος είχαμε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, ιδίως το χειμώνα, με κρύα και άφθονες βροχές.

Επίσης, μετά τις καταστροφικές δακοπροσβολές το καλοκαίρι του 2018 (επί Αντώνογλου και Αποστόλου στο ΥΠΑΑΤ), που κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, φέτος, το 2019, η έγκαιρη οργάνωση με τις παρεμβάσεις Αραχωβίτη, αλλά και οι καιρικές συνθήκες ελαχιστοποίησαν τις προσβολές.


 
Η πορεία των τιμών

Φυσικό επακόλουθο της μείωσης των προηγούμενων εκτιμήσεων για την παραγωγή 2019/20 είναι η συγκράτηση της πτωτικής πορείας των τιμών, ίσως με ελαφρώς αυξητικές τάσεις. Επίσης παρατηρούμε το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών, αποτέλεσμα των έντονων διαφοροποιήσεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. 

Αν συνυπολογίσουμε και την οψιμότητα της νέας εσοδείας κατά ένα ολόκληρο μήνα, τότε -λογικά- οι τιμές θα πρέπει να κινηθούν ελαφρά ανοδικά έως τον Δεκέμβριο, έως ότου δηλαδή η Ισπανία μπει σε φουλ παραγωγή. Άρα, θα έχουμε μία πορεία αντίστροφη με της προηγούμενης χρονιάς 2018/19, οπότε, καθώς οι προβλέψεις για την ισπανική παραγωγή συνεχώς ανέβαιναν -από τους 1,4 έφτασαν στους 1,8 εκ τόνους-, οι τιμές από το φθινόπωρο του 2018 άρχισαν να υποχωρούν.

Εδώ εμφιλοχωρεί το ερώτημα αν και πότε συμφέρει τους παραγωγούς μία μικρή άνοδος των τιμών με αντάλλαγμα τη μείωση της παραγωγής τους. Αλλά ας το αφήσουμε, γιατί πρόκειται για μεγάλη συζήτηση…

Η γεωπονική και κλιματολογική προσέγγιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υποσχέσεις μιας μεγάλης ανθοφορίας του Μαΐου διαψεύδονται από την καρπόδεση του Σεπτεμβρίου. Ακόμη πιο μεγάλο και σοβαρό θέμα και μεγάλη πρόκληση έρευνας και συζήτησης…


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ελαιόλαδο: Η παραγωγή μειώνεται, οι τιμές (πότε;) θα ανέβουν Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: