ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Δράσεις για τη «βρωμοκαρυδιά»Το Τοπικό Συμβούλιο Μουζακίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις σχετικών με το θέμα της “βρωμοκαρυδιάς” ή “βρωμόδεντρου”.

Για τον λόγο αυτό προσκάλεσε τον κ. Παύλο Μπουχάγιερ γεωπόνο, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων των Ιονίων Nήσων, που ερευνά αυτό το φυτό εδώ και 12 χρόνια. 

Το πρωί της Πέμπτης 3/10/2019, έγινε μια σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση, και αναπτύχθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη του τρόπου καταπολέμησης της βρωμοκαρυδιάς με φυτοφάρμακα, την οποία παρακολούθησαν και εκπαιδεύθηκαν ιδιοκτήτες γεωπονικών καταστημάτων του Δήμου Μουζακίου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΠΕ Μουζακίου έγινε ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης κ. Ντούρβα Παρασκευή, μέλη των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Μουζακίου, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και Υπηρεσιών του Δήμου, εκπρόσωποι άλλων φορέων αλλά και πολίτες του Δήμου, ενώ την εκδήλωση κάλυψε με βιντεοσκόπηση το Mouzaki News. 

Στην αρχή μίλησε ο Δήμαρχος κ. Φάνης Στάθης που αναφέρθηκε στην προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή που γίνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και γενικότερων θεμάτων που αφορούν στο περιβάλλον, ενώ ανέφερε ότι οι Δήμοι δεν πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα θέματα της καθημερινότητας, όπως οι λακκούβες στους δρόμους. 

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Μουζακίου κ. Αντώνης Ντάνης εκθείασε την πρωτοβουλία για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, του τοπικού συμβουλίου Μουζακίου, και αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής όλης της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Στη συνέχεια ο γεωπόνος, επίκουρος καθηγητής κ. Μπουχάγιερ ανέπτυξε το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων: 

«Η βρωμοκαρυδιά (ailanthus altissima) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλόχθονων φυτών σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε όποιες συνθήκες βρει, εδάφους, ρύπανσης, ξηρασίας και έχει προτίμηση σε αστικές περιοχές και εγκαταλελειμμένα κτίρια. 
Για μια σειρά λόγους όπως π.χ οι κλιματικές αλλαγές και η παγκοσμιοποίηση, τελευταία, αυξάνεται η παρουσία του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, με την παρεμπόδιση ανάπτυξης άλλων φυτών, προβλήματα στα οικόπεδα, αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους και άλλα. Δυστυχώς οι έρευνες για βιολογική καταπολέμηση δεν έχουν αποδώσει προς το παρόν και έτσι η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει μόνο με φυτοφάρμακα (ράντισμα για τα μικρά, ένεση στον κορμό για τα μεγάλα). 
Δυστυχώς το ξερίζωμα δεν είναι πάντα εύκολο γιατί φυτρώνει σε δύσκολα σημεία αλλά επιπλέον αν δεν ξεριζωθεί τελείως βγαίνουν περισσότερα φυτά τα οποία όπως είπαμε πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. 
Η καταπολέμησή του πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία, και από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι και σημαντικές λεπτομέρειες. 
Επιπλέον υπάρχουν θέματα που σχετίζονται και με το νομικό πλαίσιο. Άρα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια που θα συμμετέχει και η τοπική κοινωνία, με πρωτοβουλία του Δήμου και των τοπικών συμβουλίων». 

Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον αφού το πρόβλημα είναι και σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους. Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον εισηγητή και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια της προσπάθειας.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Δράσεις για τη «βρωμοκαρυδιά» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: